ДПС зменшила кількість позапланових перевірок майже на третину і сконцентрувала увагу на ризикових платниках

За серпень – жовтень 2019 року Державна податкова служба провела 2,7 тис. позапланових перевірок, тоді, як в аналогічному періоді минулого року – 3,8 тисяч. За цей же період проведено 1,1 тис. планових перевірок, що на 200 менше, ніж у серпні – жовтні 2018 року.

Документальними (плановими і позаплановими) перевірками за зазначений період охоплено 5,9 % суб'єктів великого бізнесу, 0,9 % середнього бізнесу і лише 0,2 % суб'єктів малого підприємництва. Завдяки відбору до перевірок платників податків – юридичних осіб виключно на ризикоорієнтованій основі донарахування за наслідками перевірок зросли з 6,8 млрд грн за серпень – жовтень 2018 року до 13,3 млрд грн за такий же період цього року.

«Нова податкова служба взяла курс на скорочення перевірок і зменшення тиску на бізнес. Ми посилили аналітичну роботу, удосконалили систему відбору платників податків для перевірок. Тобто з перевіркою приходимо лише тоді, коли є всі підстави підозрювати підприємство в намаганні ухилитися від сплати податків. І результати доводять, що ми обрали вірний підхід: кількість позапланових перевірок за період роботи ДПС, серпень – жовтень цього року до серпня – жовтня минулого року, скоротилася на третину. Донарахування за наслідками перевірок зросли майже вдвічі», – прокоментував результати перевірочної діяльності ДПС Сергій Верланов.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/398879.html

До місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло на 4,5 млрд гривень більше ніж торік

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області (без урахування збору Дніпропетровського управління офісу ВПП ДПС) за січень – жовтень 2019 року склали 20 млрд 826,9 млн грн, що на 4 млрд 531,6 млн грн більше аналогічного періоду 2018 року.

Більше половини надходжень у місцеві скарбниці Дніпропетровського регіону забезпечує податок на доходи фізичних осіб, його сума склала 12 млрд 085,5 млн грн, що перевищує минулорічні показники майже на 2 млрд 074 млн гривень.

Наступною за рівнем надходжень є плата за землю. Її власники та землекористувачі сплатили протягом 2019 року понад 3 млрд 349 млн грн, що на 741,4 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.

Замикає трійку лідерів єдиний податок. Впродовж десяти місяців 2019 року спрощенці області сплатили 2 млрд 330,4 млн грн, що на 400,3 млн грн більше рівня 2018 року.

З'явився об'єкт оподаткування, повідомлення про нього можна подати через Електронний кабінет

Користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати Повідомлення про об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в електронному вигляді за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Реєстраційні дані платника у Повідомленні за ф. № 20-ОПП заповнюються автоматично на основі даних ДПС, дані щодо об'єктів оподаткування заповнюються платником самостійно.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції № 2, яку можливо переглянути у режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Дані про об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, відображаються у режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету.

Нагадуємо, що обов'язок повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку платника податків про об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, встановлений п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України. Такі відомості подаються у Повідомленні за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єкту оподаткування або об'єкту, пов'язаного з оподаткуванням.

Право на податкову соціальну пільгу визначено ПКУ

Будь-який платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) у розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Норми визначені п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника ПДФО протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ).

У 2019 році ПСП дорівнює 960,50 грн при граничному доході 2 690,00 гривень.