Про стимулювання експорту товарів вітчизняних виробників йшлося під час проведення бізнес-форуму у приміщенні Дніпропетровської ОДА

В рамках проведення Другого українського індустріального тижня у приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації пройшов бізнес-форум голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра Бондаренка, керівників обласних організацій і установ та представників бізнесу.

Український індустріальний тиждень – це серія регіональних заходів, що проводяться за моделлю Європейського індустріального дня. Проект надає можливість українським компаніям у регіонах продемонструвати свій потенціал у сфері індустріального розвитку, вибудувати діалог із державними структурами та окреслити можливості співпраці з європейськими партнерами.

Участь у бізнес-форумі прийняли в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Микола Обертович, представники Дніпропетровської митниці ДФС, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, департаментів та управлінь облдержадміністрації, а також керівництво промислових підприємств організацій-експортерів і організацій роботодавців Дніпропетровщини.

Метою цього заходу стало стимулювання використання сучасних підходів до підвищення конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств.

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко зазначив у своїй промові простий і чіткий меседж: «Дніпропетровщина – головний промисловий регіон України. Економічна політика нашого регіону налаштована на нарощення експортного потенціалу, випуск продукції з високою доданою вартістю».

Під час бізнес-форуму обговорювались ключові питання індустріального розвитку з тематичних напрямків, зокрема цифрова трансформація промисловості, стимулювання експорту, смарт-спеціалізація, ресурсоефективність, участь вітчизняних виробників у міжнародних ланцюгах доданої вартості тощо.

Також на зустрічі акцентовано увагу на підвищення зацікавленості студентів під час їх навчання у вищих закладах до проходження виробничої практики на вітчизняних підприємствах – гігантах різних галузей промисловості Дніпропетровщини з можливістю подальшого працевлаштування.

Адже збереження молодих та перспективних кадрів в українській індустрії призведе до підвищення рівня економіки країни та скоротить відтік фахівців за кордон.

У ході бізнес-форуму представники органів державної влади та бізнесу Дніпропетровщини отримали якісний зворотній зв'язок з метою ефективного формування та реалізації промислової політики регіону.

Профілактичні заходи щодо запобігання корупції

Одним з першочергових завдань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області є виявлення та запобігання корупції, оскільки випадки вчинення неправомірних дій негативно впливають на імідж податкової служби та на взаємовідносини з платниками податків.

Протягом 10 місяців відділом з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області забезпечено перевірку 135 кандидатів на посади державних службовців ГУ ДПС області, з яких відмовлено у призначенні – 3.

Відділом проведено 36 тематичних перевірок та 2 службових розслідування за приписом прокуратури. Розглянуто 115 запитів від правоохоронних органів щодо 228 суб'єктів декларування – працівників Головного управління ДПС області.

Проведено 16 перевірок щодо порушення антикорупційного законодавства та норм етичної поведінки державними службовцями за зверненнями громадян.

Також, у жовтні 2019 року з працівниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено комплексне навчання з вивчення вимог антикорупційного законодавства України, зокрема щодо запобігання корупційним та пов'язаним з корупцією правопорушенням, виникнення конфлікту інтересів, декларування майнового стану, додержання норм етичної поведінки.

Про розгляд справ у судових інстанціях

З початку року судовими інстанціями розглянуто 981 справу на суму 3,4 млрд грн, з них 609 справ на суму 2,3 млрд грн прийнято на користь податкової служби Дніпропетровської області. Це понад 62 відсотки від кількості розглянутих справ та майже 68 відсотків від суми.

Із загальної кількості розглянутих з початку року адміністративних справ за позовами платників податків до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області більшу частину складають справи про визнання недійсними/нечинними податкових повідомлень-рішень. Таких справ розглянуто 611 на суму 2,6 млрд грн., з яких вирішено на користь органу ДПС області 352 на суму 1,5 млрд. гривень.

«Такі результати свідчать про якісну аргументацію та доказову базу, на якій ґрунтуються позовні вимоги від податкової служби області. Основними факторами задоволення переважної кількості розглянутих справ у судах на користь органів ДПС області є існуюча практика досудового вирішення спорів із платниками», – підкреслив начальник управління правового забезпечення ГУ ДПС у Дніпропетровській області Олег Басан.

Для діджиталізації податкових сервісів використовуватимуться найкращі світові практики

Державна податкова служба застосовуватиме найкращі світові практики для діджиталізації власних сервісів та процесів адміністрування. Про це повідомив Голова ДПС Сергій Верланов під час виступу на міжнародній конференції «Податкова транспарентність та ера діджиталізації: український погляд на глобальні податкові виклики».

За його словами, відкритість – це вже реальність сьогодення. Багато процесів, які раніше в податковій службі були в аналоговому та паперовому вигляді, починаючи з подачі звітності та отримання довідок до надання консультацій, вже переведені в електронну форму.

«На сьогодні вже є буденністю робота Електронного кабінету, через приватну частину якого 2 млн користувачів здійснюють спілкування та отримують послуги від податкової служби. Найбільш активні користувачі, у тому числі фізичні особи, фізичні особи – підприємці, юридичні особи користуються електронними послугами і не відвідують податкову», – зазначив Сергій Верланов.

Загалом, щомісяця Електронним кабінетом користуються в середньому 5 млн платників податків. Тому для податкової служби дуже важливим є постійне вдосконалення існуючих сервісів та запровадження нових, які відповідатимуть потребам і вимогам платників податків.

«Запроваджений в Електронному кабінеті сервіс „Пошук фіскального чека“ надав доступ до бази фіскальних чеків кожному громадянину та викликав значний інтерес в суспільстві. Він фактично став одним з вагомих кроків, який сприяв запровадженню змін у законодавстві щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та використання програмних РРО. А це безумовно підвищить прозорість у сфері готівкових розрахунків, створить рівне конкурентне середовище», – зауважив Сергій Верланов.

Очільник ДПС також нагадав, що підвищенню якості адміністрування податків сприяло запровадження кілька років тому автоматизованого адміністрування ПДВ. Ця система дозволяє в режимі онлайн контролювати обіг та адміністрування ПДВ по всій країні, активно протидіяти схемам мінімізації сплати податків. Нова система також сприяє зростанню надходжень ПДВ до бюджету та забезпечує його автоматичне відшкодування.

Зараз йде багато дискусій щодо запровадження податку на цифрові послуги. Як повідомив Сергій Верланов, ДПС активно співпрацює з Організацією Економічного співробітництва та розвитку щодо цих питань, вивчаючи економічну доцільність, позитивні та негативні сторони такого впровадження.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/397718.html

Набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»

02.11.2019 набув чинності Закон України від 03 жовтня 2019 року № 159-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав власності» (далі – Закон № 159), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 755).

Так, внесеними Законом № 159 змінами до Закону № 755, встановлено:

- для державної реєстрації фізичної особи – підприємця документи можна подати до будь-якого суб'єкта державної реєстрації у межах України, як в електронній так і в паперовій формі;

- для юридичних осіб можливість подати документи для проведення державної реєстрації без прив'язки до місцезнаходження такої особи діятиме у межах України лише у разі подання електронної версії документів, для формату подачі документів у паперовій формі – у межах області;

- із числа суб'єктів, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації, виключені акредитовані суб'єкти (комунальні та державні підприємства), залишаються державні реєстратори місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також державні та приватні нотаріуси;

- державний реєстратор встановлює черговість розгляду поданих документів для державної реєстрації;

- нотаріально засвідчені документи, на підставі яких проводиться державна реєстрація, викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів, що є додатковим захистом таких документів від підробки;

- надано право керівнику юридичної особи на безоплатній основі в режимі реального часу засобами телекомунікаційного зв'язку отримувати інформацію про факт подання або прийому документів, поданих для проведення реєстраційних дій щодо такої юридичної особи;

- у разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі). Для цілей проведення реєстраційних дій документом, що засвідчує повноваження представника, є документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, або нотаріально посвідчена довіреність, дійсність якої перевіряється за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

Закон № 159 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 23.10.2019 № 202.

Реалізація корисних копалин «єдинником»: право на спрощену систему оподаткування

Не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Норми встановлені п.п. 5 п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України.

До переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року № 827 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення» із змінами та доповненнями, належать:

► сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель);

► сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда);

► сировина піщано-гравійна (пісок);

► сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок);

► інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення.

Отже, якщо суб'єкт господарювання здійснює реалізацію вищезазначених корисних копалин, то такий суб'єкт господарювання має право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Визначення об'єкта оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів

Відповідно до п. 256.2 ст. 256 Податкового кодексу України об'єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів є:

● деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

● деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 років – рубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, пов'язані з реконструкцією, ландшафтні рубки і рубки переформування; незалежно від віку деревостанів – суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки);

● деревина, заготовлена під час проведення заходів з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв'язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо;

● другорядні лісові матеріали (заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені, деревних соків та інших другорядних лісових матеріалів, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

● побічні лісові користування (заготівля сіна, випасання худоби, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету та інших побічних лісових користувань, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

● використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт.

Понад 13 мільярдів гривень єдиного внеску надійшло від платників Дніпропетровщини

Впродовж десяти місяців 2019 року податковою службою Дніпропетровської області забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на загальну суму 13 млрд 62,9 млн гривень. Якщо цей показник порівняти з аналогічним періодом 2018 року, то цьогорічна сплата єдиного внеску більше на 2 млрд 34,2 млн гривень.

Зростання надходжень від малого підприємництва Дніпропетровщини свідчить і про збільшення кількості самих платників єдиного внеску. Їх станом на 01 листопада цього року 354 504.

За словами начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторії Каліногорської, лише у жовтні поточного року платники єдиного внеску Дніпропетровської області перерахували на рахунки Держказначейства 1 млрд 374,4 млн грн, що на 158,1 млн грн більше жовтневих надходжень минулого року та на 68 млн грн більше середньомісячних надходжень 2019 року.

Позитивної динаміки надходжень з ЄСВ досягнуто завдяки прозорому адмініструванню податків, покращенню сервісного обслуговування платників, проведенню активної роз'яснювальної і профілактичної роботи з роботодавцями щодо підвищення рівня оплати праці найманими працівниками, вжиттю заходів з детінізації та легалізації зайнятості населення.

Під час зустрічі з керівництвом Державної податкової адміністрації КНР очільник податкової служби України презентував дорожню карту реформування ДПС України

Голова ДПС Сергій Верланов зустрівся з делегацією Державної податкової адміністрації Китайської Народної Республіки на чолі з Женом Жунфою, заступником Голови ДПА КНР. Під час зустрічі очільник податкової служби України презентував дорожню карту реформування ДПС України.

«Державна податкова служба сьогодні перебуває у стадії трансформації і для нас дуже важливим є практики та досвід інших країн щодо електронного оподаткування, розвитку податкових систем та удосконалення процесів адміністрування. Ми як ніколи відкриті до співробітництва, нових ідей та конструктивної співпраці», – зазначив Сергій Верланов.

Серед пріоритетних напрямів діяльності податкової служби він визначив підвищення рівня добровільної сплати податків за рахунок надання платникам швидкого, комфортного та якісного сервісу. Він зазначив, що широке впровадження цифрових технологій, яке наразі здійснює податкова служба, має на меті забезпечити абсолютно безконтактне спілкування платників податків з податківцями.

На сьогодні в Електронному кабінеті суб'єкти господарювання повністю забезпечені сервісами, завдяки яким вони можуть виконати всі необхідні функції без звернення безпосередньо до податкового відомства. Сергій Верланов підкреслив, що при розробці кожного сервісу ДПС завжди вивчається попит платників і детально аналізується безпосередньо бізнес-процес.

«При створенні сервісів ми максимально налаштовані на забезпечення обміну інформацією між відомствами для мінімального залучення платника податків, звільнення його від виконання зайвих дій та неефективного використання часу», – зазначив Сергій Верланов.

Так, завдяки впровадженню електронних сервісів постійно зменшується кількість платників, які звертаються до центрів обслуговування. На сьогодні клієнти ЦОПів – це виключно громадяни.

Сергій Верланов також поінформував представників ДПА КНР про роботу у напрямі перегляду практик податкового аудиту, що має забезпечити зменшення кількості перевірок та підвищити рівень сплати нарахувань за такими перевірками, а також зменшення кількості судових спорів.

Китайських колег також зацікавив досвід ДПС України щодо адміністрування і моніторингу ризикових операцій ПДВ. Пан Жунфа також запросив керівництво ДПС України до Пекіну, аби ознайомити з досвідом роботи китайських податківців.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/397816.html

Законом про запобігання корупції обмежено спільну роботу близьких осіб

Нормами частини першої ст. 27 розділу IV «Запобігання корупційним та пов'язаним з корупцією правопорушенням» Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» із змінами (далі – Закон № 1700) встановлено: особи, зазначені у підпунктах «а», «в» – «з» п. 1 частини першої ст. 3 Закону № 1700, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у підпунктах «а», «в» – «з» п. 1 частини першої ст. 3 Закону № 1700, зобов'язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб.

Відповідно до частини другої ст. 27 розділу IV Закону № 1700 у разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої ст. 27 Закону № 1700, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк.

Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування.

У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

Довідково: Законом України від 02 жовтня 2019 року № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», який набрав чинності 18.10.2019 (опубліковано у офіційному виданні «Голос України» від 17.10.2019 № 198) внесено зміни до Закону № 1700.

Так, відповідно до внесених змін:

► до близьких осіб відносяться члени сім'ї суб'єкта, зазначеного у частині першій ст. 3 Закону № 1700, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб'єкта;

► до членів сім'ї відносяться:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб'єктом, зазначеним у частині першій ст. 3 Закону № 1700, та діти зазначеного суб'єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб'єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки із суб'єктом, зазначеним у частині першій ст. 3 Закону № 1700 (крім осіб, взаємні права та обов'язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

В Електронному кабінеті можливо отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.

При зверненні до зазначеного пункту меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу:

● орган ДПС;

● назва податку (платежу);

● платіж (код);

● МФО банку;

● бюджетний рахунок;

● нараховано/зменшено;

● сплачено до бюджету;

● повернуто з бюджету;

● пеня;

● недоїмка;

● переплата;

● залишок несплаченої пені.

Червоним кольором позначені суми податкового боргу чи заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які не сплачені в строк та по яких існує заборгованість до бюджету.

Застосування фільтру «Рік» дозволяє переглянути дані за попередні роки, а фільтр «ОДПС» – переглянути особові рахунки, що знаходяться на обліку у відповідному органі Державної податкової служби України.

Обравши один з податків (платежів), користувач подвійним натисненням кнопки «миші» отримує доступ до деталізованої інформації з інтегрованої картки платника по вибраному податку (платежу) у розрізі проведених операцій:

Фізичні особи після ідентифікації мають можливість за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти.

Після натискання кнопки «Сплатити» відбувається перехід на сайт платіжної системи, автоматично заповнюються всі необхідні платіжні реквізити. Користувачу достатньо зазначити суму і реквізити платіжної карти.

Індексація заробітної плати звільненому працівнику за минулі періоди: визначення бази нарахування єдиного внеску

Індексація заробітної плати здійснюється на підставі Закону України від 03 липня 1991 року 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1282) та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 із змінами та доповненнями (далі – Порядок).

Об'єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру (частина перша ст. 2 Закону № 1282, п. 2 Порядку).

Згідно з п. 1 частини 1 ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для роботодавців, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 із змінами (далі – Інструкція № 5).

Суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.7 п. 2.2 розділу 2 Iнструкції № 5) та є об'єктом для нарахування єдиного внеску.

Водночас, частиною 2 ст. 7 Закону № 2464 встановлено, що для осіб, які, зокрема, отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Зазначений порядок нарахування єдиного внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час.

Відповідно до частини 5 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску. У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Обчислення єдиного внеску здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону № 2464 нараховується єдиний внесок (частина 3 ст. 9 Закону № 2464).

Згідно з п. 3 розділу IV Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми нарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені такі нарахування.

Отже, база нараховування єдиного внеску на суму доходу у вигляді індексації заробітної плати, нарахованого звільненому працівнику за минулі періоди, визначається шляхом ділення такого доходу на кількість місяців, за які він нарахований, та включення до заробітної плати місяця, в якому були здійснені такі нарахування. Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

До уваги суб'єктів господарювання,

які здійснюють роздрібну торгівлю виключно столовими винами!

Закон України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України.

Дія Закону № 481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених Законом № 481, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, напоїв медових, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання.

Згідно з частиною двадцятою ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або пальним може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Враховуючи вищевикладене, роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватись суб'єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Водночас, при здійсненні господарської діяльності необхідно враховувати норми статей 15² та 15³ Закону № 481, якими встановлено обмеження щодо продажу та споживання столових вин.

Інформація для платників податків

З актуальною інформацією стосовно діяльності ГУ ДПС та роз'ясненнями з питань податкового законодавства і адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування можливо ознайомитись на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням https://dp.tax.gov.ua/

Шановні платники, запрошуємо вас до перегляду цієї сторінки, що є інформаційною Інтернет-платформою ГУ ДПС, на якій здійснюється щоденне оновлення інформації, а також розміщені електронні сервіси для комфортного обслуговування платників

Також звертаємо увагу, що функціонує офіційна сторінка ДПС у Дніпропетровській області соціальної мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/

Для успішного проведення реформи ДПС дуже важливим є залучення передових міжнародних практик та освітніх програм

Перспективи та пріоритетні напрями подальшого співробітництва обговорювалися під час зустрічі Голови ДПС Сергія Верланова з регіональним директором Німецького Товариства Міжнародного Співробітництва GIZ Ukraine Сабіне Мюллер і представниками GIZ Ukraine, серед яких – Др. Томас Маєр, керівник проєкту "Good Governance".

«Державна податкова служба сьогодні впроваджує низку проєктів з вдосконалення сервісного обслуговування платників та адміністрування податків. Тому так важливо для нас – залучення передових міжнародних практик та освітніх програм, які успішно використовуються в інших країнах», – зазначив Сергій Верланов.

За словами очільника ДПС, одним із пріоритетів податкової служби визначено розвиток людського капіталу. Саме тому особливу цінність для нової податкової служби представляє спільний проєкт з GIZ Ukraine «Дуальна освіта: нова форма підготовки кадрів для органів ДПС».

«Це перший в Україні проєкт у сфері публічної служби для якісного кадрового оновлення, формування команди фахівців, здатних швидко адаптуватися та реалізовувати нові тренди», – зазначив Сергій Верланов.

Для ДПС є дуже важливим залучення перспективних молодих кадрів. Тому окрема увага приділяється роботі із студентами. Проєкт «Дуальна освіта» допомагає студентам не просто адаптуватися в колективі, а й швидко і успішно влитися у робочий процес, залишитися працювати в податкових органах. Вирішувати ці завдання допомагає інститут наставників, які також у рамках проєкту вчаться передавати досвід роботи молодим кадрам.

GIZ Ukraine в рамках проєкту навчає менторів-податківців на базі Київської школи економіки. Ментори вже пройшли перший етап навчання.

Ще одним напрямом успішної співпраці ДПС та GIZ Ukraine стала реалізація проєкту «Підтримка реформи управління державними фінансами». У рамках якого для представників ДПС було проведено низку семінарів GIZ за напрямами: міжнародні бази даних у сфері трансфертного ціноутворення, підготовка тренерів з питань ТЦ, система оподаткування підакцизних товарів у ЄС, а також застосування непрямих методів перевірки платників податків – юридичних осіб.

Під час зустрічі сторони відзначили гарні перспективи подальшої співпраці та висловили впевненість в успішній реалізації всіх спільних проєктів.

Довідково: 20 червня 2019 року між ДПС, Університетом ДФС, Німецьким Товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ) ГмбХ та Київською школою економіки (KSE) підписано Меморандум про імплементацію елементів дуальної освіти на базі магістерської програми «Фіскальне адміністрування» Навчально-наукового інституту економіки, оподаткування та митної справи Університету ДФС.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/398032.html

Декларація про майновий стан і доходи за оновленою формою подається платниками з 01 січня 2020 року

Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та інструкція про її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 (далі – Наказ № 177), яким внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859.

Змінами, внесеними Наказом №: 177, зокрема:

● рядок 8 Декларації «категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку» – застосовується громадянами, які декларують право на податкову знижку;

● у розділі ІІ Декларації «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено доходи:

- 10.2 – Дохід нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно-правового характеру;

- 10.4.1 – Дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця.

Крім того, у Декларації передбачено три додатки до неї:

► додаток Ф1 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами;

► додаток Ф2 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою;

► додаток ФЗ – розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

Звертаємо увагу, що Декларація за новою формою подається платниками з 01.01.2020.

Особливості повернення сум помилково сплаченого єдиного внеску

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), починаючи з 01 жовтня 2019 року перераховується виключно на рахунки ДПС для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, відкриті Державною казначейською службою України відповідно до вимог стандарту IВАN.

Вищезазначені рахунки розміщено у розділі «Бюджетні рахунки» на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» та у розділі «Бюджетні рахунки» вебпорталу ДПС України.

У разі помилкової сплати сум єдиного внеску на невідповідний рахунок платники мають змогу повернути кошти.

Слід зазначити, що:

► таке повернення здійснюється відповідно до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 № 6;

► кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення;

► у разі помилкової сплати с