Про це повідомив офіційний твітер Нобелівського комітету. 

Половину премії спільно розділили між собою Сюкуро Манабе та Клаус Хассельманн «за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості і надійне прогнозування глобального потепління». А інша половина дісталася Джорджіо Парізі «за відкриття взаємодії безладу і флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів».

У Нобелівському комітеті відзначають, що складні системи характеризуються хаотичністю і безладом, і їх важко зрозуміти. Тому премія цього року відзначає нові методи їхнього опису та прогнозування їхньої поведінки в довгостроковій перспективі.

«Відкриття, відзначені цього року, демонструють, що наші знання про клімат спираються на міцну наукову основу, засновану на аналізі спостережень. Всі лауреати цього року зробили свій вклад у глибше розуміння властивостей і еволюції складних фізичних систем», — наголошує  Торс Ханс Ханссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

У 2020 році Нобелівський комітет також присудив премію з фізики трьом ученим: Роджеру Пенроузу — за відкриття взаємозв'язку чорних дір і теорії відносності та Райнгарду Ґензелю і Андреа Ґез ㅡ за відкриття «супермасивного компактного об'єкта» в центрі Чумацького шляху.