Президент Володимир Зеленський 22 лютого о 22:00 записав звернення до нації.

На тлі рішення Росії про офіційне введення військ на окупований Донбас оголосив призов резервістів Збройних сил. Також найближчим часом будуть проведені збори резервістів територіальної оборони.

За його словами, на сьогодні немає необхідності у загальній мобілізації.

«Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, мова йде виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву„, — зазначив Зеленський.

Він також зазначив, що резервісти мають підвищити готовність української армії до всіх можливих змін. Крім того, найближчим часом будуть проведені навчальні збори резервістів системи територіальної оборони.

Зеленський оголосив про запуск в країні програми «економічного патріотизму». Вона включає зниження податкового навантаження на бізнес і зменшення перевірок.

«Патріот — це той, хто бореться з ворогом за свою землю. І той, хто вкладається в неї грошима і створює на ній робочі місця„, — сказав Зеленський.

Він додав, що програма покликана стати додатковим стимулом для локалізації українського виробництва і підтримки окремих галузей.

«Зменшення податкового навантаження на бізнес і обмеження перевірок. Це стимули для залучення коштів населення в бізнес і банківську систему. Зниження ПДВ (податку на додану вартість — ред.) на бензин і дизель. Це дозволить знизити ціни на заправках. Наша мета — здобуття економічної незалежності. Особливо в енергетиці„, — підкреслив Зеленський.