23 серпня делегати від 45 країн зібрались у Києві для проведення установчого саміту Кримської платформи. 

На початку саміту у вступній промові президент Володимир Зеленський оголосив про створення Офісу Кримської платформи.

За його словами, Україна на платформі пропонує зосередитись на практичній роботі та координації зусиль з питань посилення санкцій, захисту прав людини, подолання економічних та екологічних наслідків окупації, а також — забезпечення свободи навігації у Чорному й Азовському морях.

Новостворений Офіс покликаний моніторити кожну з означених проблем.

Представнику кожної з країн-учасниць форуму з деокупації дали висловитись з регламентом часу в 3 хв. Єдиний промовець, чию промову не переривали, хоча вона тривала значно довше — Мустафа Джемілєв.

Так в ході саміту запам'ятався виступ президента Словенії Борута Пахора.

«У Словенії добрі стосунки з обома країнами. Я дуже сподіваюся, що настане момент, коли Росія і Україна врегулюють свої міжнародні стосунки, Словенія підтримає вас у цьому», – зазначив він. Це єдиний політик на саміті, який згадав формулу Штайнмаєра. 

«Ми підтримуємо зусилля політичного керівництва України, Німеччини, Франції, Російської Федерації, які займаються пошуками рішення військового конфлікту в Україні, зокрема за так званою формулою Штайнмаєра„, – сказав він.

Міністр оборони Португалії, який ледь встиг на саміт, Жуан Долаш Каміньо навпаки запам'ятався спробою цитувати Тараса Шевченка. Він наголосив — Португалія на стороні України у питанні мирного врегулювання ситуації на півострові. Він також привітав відновлення боєздатності Збройних сил України і закликав РФ «стати силою для досягнення миру» і брати участь и діалозі.

Президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович розпочали промови українською. Дуда пообіцяв грунтовну участь Польщі у форматі, а Пленкович — поділитися досвідом Хорватії з мирної реінтеграції окупованих територій.

«Я приїхав сьогодні до Києва для того, аби з нашими українськими друзями та європейськими колегами засвідчити від Хорватії незмінну підтримку незалежності суверенітету і територіальної цілісності України»,- зазначив Пленкович.

Від Азербайджану на саміті не було делегації, втім, сказати, що країна не брала участі було б не щиро. Генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв від головуючого наразі в організації Азербайджану виступив з промовою

«Цілісність та суверенітет наших держав були грубо порушені, і це є серйозною загрозою міжнародній безпеці і стабільності. Вже довгий час держави-члени ГУАМ говорять про ці загрози на багатьох міжнародних форумах. Ми підтверджуємо нашу підтримку щодо територіальної цілісності України. Недостатні дії міжнародної спільноти у відповідь на наругу над міжнародним правом та безкарність тих, хто це вчинив, у результаті привело до більшої кількості порушень: сила закону заміняється законом сили. Це стало новою нормою і на цьому фоні безкінечні зусилля щодо розглядання конфлікту не стають тяглими і також провокують подальші нарощування і ескалації конфліктів» — вказав Ефендієв.

Після підписання спільної декларації установчого саміту Кримської платформи, повний текст якої можна прочитати тутВолодимир Зеленський заявив, що це вперше за 7 років від початку окупації на міжнародному рівні зафіксовано агресію РФ щодо України.

Втім його слова негайно спростував колишній заступник міністра закордонних справ, дипломат Костянтин Єлісєєв.

«Заява Зеленського про те, що у декларації Кримської платформи Росію було вперше на міжнародному рівні визнано державою-окупантом — відверта НЕПРАВДА! Це вже було чітко зафіксовано у резолюції ГА ООН, ухваленій 19 грудня 2016 року на 71-й сесії Генасамблеї», — написав він у Twitter.

Найдовшу промову на форумі мав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Він зазначив, що форум є «променем надії». Мустафа-Ага зауважив, що не встигне сказати усе у відведений час, тому для всіх гостей Джемілєв роздрукував свою повну заяву. Він нагадав про депортацію 1944 року і зазначив, що кримські татари знову під тиском окупантів вимушені залишати свої домівки. ООН виявилась неспроможною зупинити Росію, додав він.

«Царство шакалів триває до тих пір, поки не піднімуться на ноги леви», — підвів до завершення свою десятихвилинну промову кримськотатарською приказкою Джемілєв.

«Ми дуже сподіваємось, що світова спільнота підійметься на ноги, щоб на нашій землі домінувало право, а не груба сила», — додав він.