Президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки. Учасники заходу вітали стоячи. У своїй промові Зеленський заявив, що Україна прагне миру.

«Україна хоче миру, Європа хоче миру, світ каже, що не хоче війни, а Росія, що не хоче нападати. Хтось із нас бреше», – сказав він.

Зеленський звернувся до Європи. Він заявив про бойові дії в країні і, що гради летіли у Маріуполь, а не в європейські міста.

«Гради летіли у Маріуполь, а не в європейські міста. Жодна країна Європи не знає, що таке військові поховання щодня», — заявив він.


Він також вважає, що архітектура світової безпеки крихка і потребує оновлення.

Президент України також ініціював консультації з приводу Будапештського меморандуму. Цей документ мав гарантувати Україні безпеку в обмін на відмову від ядерного потенціалу.

«За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне — немає мільйонів наших громадян», — сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

«З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі та безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму», — оголосив він.

Якщо консультації щодо Будапештського меморандуму не відбудуться або не принесуть бажаного результату, то, як сказав президент, Україна вважатиме, що він не працює і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів.

Також, глава держави розповів про наслідки сьогоднішніх обстрілів бойовиків на Донбасі. Він повідомив про двох загиблих та трьох поранених.


«Щоправда, не знаю як вони зможуть пояснити свої дії двом вбитим і трьом пораненим сьогодні в Україні солдатам. А головне трьом дівчаткам з Києва. Одній 10, другій 6, третій — всього рік. Сьогодні вони лишилися без батька. О 6-й годині ранку за Центральноєвропейським часом»
, — розповів він.


За його словами, сьогодні під час обстрілу загинув український розвідник, капітан Антон Сидоров.


«Коли український розвідник, капітан Антон Сидоров, загинув внаслідок обстрілу з артилерійської зброї, що заборонена мінськими угодами. Я не знаю, про що саме він подумав у останню мить свого життя. Він точно не розумів, яка адженда потрібна комусь для зустрічі щоб закінчити війну. Але він точно знає відповідь на питання, яке я озвучив на початку. Він точно знає — хто з нас бреше?»
— додав Зеленський.


Президент України запропонував скликати саміт Ради безпеки ООН з Україною, Німеччиною та Туреччиною. Цей саміт він хоче провести в найближчі тижні.


«Також я пропоную, у найближчі тижні, скликати саміт держав-постійних членів Ради Безпеки ООН, за участі України, Німеччини та Туреччини»
, — заявив він.


За його словами, мета саміту — розв'язання безпекових викликів у Європі.

«І напрацювання нових, дієвих безпекових гарантій для України. Гарантій сьогодні, поки ми не є членом оборонного альянсу. І, фактично, знаходимося у сірій зоні — у безпековому вакуумі», — повідомив президент України.

Президент заявив, чого саме очікує Україна від партнерів, аби стримати РФ подальшого вторгнення. Він наголосив, що санкції потрібно застосовувати зараз, а не після агресії.

«Нам не потрібні санкції, коли ми не матимемо кордонів чи економіки. Робити можна багато, можемо дати перелік. Головне бажання», — сказав він.

Зеленський знову запропонував президенту РФ Володимиру Путіну зустрітись. В нього запитали, чи знає він, які у Путіна плани щодо України, на що Зеленський відповів: «Я не знаю, що хоче президент РФ, тому пропоную зустрітися».

Відповідаючи на запитання «чи не страшно було йому залишати свій дім через загрозу вторгнення РФ», Зеленський відповів, що Україна у надійних руках.

«Україна у надійний руках. І це не тільки мої руки. Це руки наших військових та наших громадян»,
— сказав Зеленський.