Карантинний синдром поступово відпускає культурне життя зі своїх обійм: відкривають свої двері музеї, театри, кінотеатри…

Але, не всі культурні заклади пережили карантин. Під час пандемії найбільш вразливими виявились книгарні. Багато закрилося, деякі перейшли в онлайн-режим, інші – зменшили асортимент. Інтелектуальний прошарок Києва поступово втрачає живе спілкування з книжковим світом, який був притаманний книжковим лавкам та магазинчикам.

На жаль, після карантину постало питання про закриття книжкового ринку на столичній Петрівці – останньої оази інтелігентної тусовки. Землю, що виділено під ринок, нещодавно продали за кілька млн доларів, аби побудувати черговий розважальний центр, а ринок переселити на окраїну.

-Якщо книжковий ринок переселиться на Лісову – він просто помре! – сказав організатор протестів, президент Фонду «Культурні новації» Владислав Трубіцин. – Не можна доросле дерево пересадити в інше місце – воно засохне. І наш ринок, як то дерево знань, теж не приживеться на іншому місці. Двадцять п'ять років ринок ріс, розростався, збирав свою цільову аудиторію, формував книжкову атмосферу, своє повітря. Ми, орендатори, впродовж кількох десятків років відбираємо для читачів найкращу літературу, забезпечуємо доставку рідкісних видань, зберігаємо букіністичну літературу. Ринок – це живий інтелектуальний організм. Його треба розвивати, а не знищувати.

З Владиславом Трубіциним я зустрілась під час відкриття «КНИЖКОВОГО ХАБУ НА ПЕТРІВЦІ». На невеликому майданчику група дітлахів слухала казку, інші – гортали нові видання. Організатори активно готувались до офіційного відкриття.

-«Книжковий хаб на Петрівці" – це наш новий інноваційний проект. Ринок – це в першу чергу спілкування. Сподіваємось, що хаб сприятиме розвитку культурного діалогу та розширить коло спілкування.- зауважив Владислав Трубіцин,- Сьогодні ми святкуємо день народження Пантелеймона Куліша презентацією його "Чорної ради", проводимо майстер-класи з публічного читання. Й надалі, кожного тижня, ми плануємо проводити різноманітні заходи та зустрічі. Свої протести проти забудови ринку ми не закінчуємо: збираємо підписи під петицією, готуємо судові позови, зустрічаємось з депутатами та надаємо їм свої рекомендації та пропозиції КМДА. Здаватися – не наш метод боротьби. А поки що – долучаємо людей до читання.

"Книжковий хаб на Петрівці" – це новий та важливий крок на шляху до виховання нації книголюбів, інноваційний формат інтелектуального сімейного дозвілля з живим спілкуванням у колі однодумців. Читання книги має стати щоденною потребою, як сон та їжа.

Українці завжди були читаючою нацією і цю традицію треба плекати, а не вбивати. Ми маємо перемогти!

-На відкритті "Книжкового хабу" ми презентували історичний роман Пантелеймона Куліша "Чорна рада", приурочений до дня народження автора.

Він відкриває проєкт "Інша книга", у якому ми поставили собі за мету створити серію таких видань, повз які не можна буде пройти. Це вибрані класичні твори, які отримають нове "обличчя" при цілковитому збереженні тексту.

Виданий роман Фондом "Культурні новації" і вирізняється своїм осучасненим виглядом і абсолютно нестандартним дизайном.

Класичний текст сприймається напрочуд модерновим через призму виняткового дизайнерского бачення.

Іноді тексти випереджають час, а іноді — їх оформлення. Вважаю, що у "Чорну раду" вдалося вдихнути друге життя саме завдяки її новому вигляду.

Маю надію, що це видання стане бажаним і помітним екземпляром у ваших домашніх бібліотеках і стимулом для ваших дітей зацікавитися українською літературою зокрема і читанням загалом.

Вдячний команді, яка натхненно працювала над цією цікавою книгою і втілила мої і свої найсміливіші ідеї! – підкреслив Владислав Трубіцин.

-«Книжковий хаб на Петрівці" можна вважати першою пробою пера. Сьогодні уже можна впевнено сказати,що вона була вдалою і стверджувати, що цей проект має перспективу і найближчим часом буде його продовження.- наголосив Олег Березюк, Інститут глобальної політики і права.

Час гуртуватися!

Владислав Трубіцин, його команда, актив Книжкового ринку, повинні отримати максимальну підтримку культурологічної спільноти Києва, депутатів, чиновників, журналістів, звичайних читачів!

Це принципова боротьба!

Н.Іванченко