Вже кілька днів читацька спільнота Києва бурлить

щодо закриття книжкового ринку на Почайній – там планують побудувати

черговий торговельно-розважальний центр, а книжкову оазу закрити або

перенести в інше місце.

Доля книжкового ринку була вирішена ще у 2016 році, коли на генплані міста з'явився ще один ТРЦ біля метро Почайна. За цей час тишком- нишком готувалась документація, у Київраді приймались «правильні рішення», а цього року змінився власник ТОВ «Книжковий ринок», який і оголосив про закриття ринку.

Під час імпровізованого мітингу, який проходив 7 липня на території ринку, представники київської влади запевняли, що смугу вздовж залізничної колії не буде забудовано – там проходять комунікації.

Купа різнобарвних депутатів били себе в груди, обіцяючи захист та підтримку. Та всі знають: обіцянки-цяцянки, а бідному- радість .

Олександр Ляскович, організатор ініціативної групи: «Ми не віримо ні владі, ні депутатам. Ми вже зустрічалися з Володимиром Кличком, який пообіцяв, що на місці ринку ніякої забудови не буде. Але, всі розуміють ціну слова – попереду вибори.

Зараз перед нами стоїть питання як утримати робочі місяця для 2000 підприємців – саме стільки людей працює на книжковому ринку. У кожного родини, кредити, фінансові зобов'язання. Ми пережили кризу – карантин. Багато хто закрився, хтось – прогорів. І дуже важливо, щоб це культове місце залишилось незалежним книжковим островом. Ми бачимо єдиний вихід: організувати комунальне підприємство „Книжковий ринок“, повернути землю київській громаді і платити всі податки до місцевої казни, а не в кишені власників товариства».

У середньому кожен підприємець платить від двох до шести тисяч гривень за торгове місце. Не дивно , що ринок став ласою частиною приватного капіталу, хоча за всі 24 роки існування лише в останні роки почали хоч трохи приводити ринок до ладу – зробили сучасні перекриття, замінили проводку, ринок став чистішим і цивілізованим. Але, в червні змінився новий господар, який і вирішив долю ринку – закриваємо!

Олександр Ляскович: «Це вже четвертий власник Товариства за всі роки існування. Кажуть , колись ринок був під Литвином. Зараз кінцевого бенефіціара ми не знаємо, але є припущення, що це людина, яка пов'язана з будівництвом київських ТРЦ. На жаль, девелопери книжки не читають . Вони урбанізують суспільство, знищуючи традиції, культуру та духовність. Але ми не дамо, щоб бульдозер став інквізитором книжкового ринку. Ми цього не допустимо! Підемо під мерію, піднімемо пів Києва! Ми знаємо: кияни читають! Україна – читає! Правда за нами!».

Підтримаємо організаторів! Разом ми – сила!