Я не американець і просто намагаюся сформулювати абсолютно нейтральний вердикт про те, що зараз відбувається в США.

Вердикт:

Коли Президент Трамп заявив, що поряд з нацистами («не всі ці люди були неонацистами") в Шарлотсвілі були хороші люди, які протестували проти повалення статуї Роберта Лі, був перейдений Рубікон, останнє перо зламало спину верблюда. Незалежно від того, чи захищав Трамп якусь миролюбну фракцію Нових правих (Alt-right), незалежно від того, чи він висловив солідарність з білими расистами, чи ні, чи що він там мав на увазі, відтепер більшість американців будуть вірити в те, що Трамп перейшов на бік Нових правих, тобто на бік расистів. Коли я побачив, як чорношкірий стратег-республіканець на Fox News буквально плакав, коли говорив про це у прямому ефірі, мені стало зрозуміло, що з цих пір Трамп втратив шанси на підтримку будь-якої значної кількості чорношкірих американців. Це переведе дискусію в єдино можливий напрямок — чи слід США відкинути всю свою історію, яка почалася з батьків-засновників, що були рабовласниками. Хоча, наприклад, Кондоліза Райс виступає проти скидання конфедеративних статуй, чорні американці, які вважають так само, будуть у мізерній меншості. І саме тому, що, найімовірніше, прихильники того, що історію США слід відкинути, переважають протилежний табір чисельно, історія буде відкинута, статуї Томаса Джефферсона та Джорджа Вашингтона будуть повалені, а їхні обличчя зникнуть з американських доларів (хоча все це може не відбутися найближчим часом і може затягнутись надовго).

Я не намагаюсь судити про те, чи такий розвиток подій буде позитивом чи негативом. Але я можу сказати одне — це буде означати великі неприємності. Як українець, який був свідком падіння радянського режиму, повалення ленінських та інших комуністичних статуй (процес, який перебуває на своєму 26-му році в Україні), змін облич на паперових грошах, я можу сказати, що такі глибокі зміни приносять тривалі періоди беззаконня, гіперінфляції та інших подібних речей. Хто знає, у США це може навіть призвести до громадянської війни.

Навіть незважаючи на те, що я, як український патріот, радію загибелі радянського режиму, я не намагаюся навіть спробувати оцінити, чи подібні потрясіння потрібні, чи не потрібні в США. Знову ж таки, я навіть не намагаюся тут робити судження в координатах добра і зла, я не намагаюся судити, чи Нові праві є расистами чи ні, чи Антіфа мали рацію в Шарлотсвілі, як сказав Міт Ромні. Я не хочу встрягати в ці дебати. Я просто намагаюся з'ясувати, до чого це все приведе.

Цей сценарій може не реалізуватися, якщо більшість американців вважатимуть, що історія їхньої країни не є чорно-білою, і що вона не варта таких потрясінь. Але судячи з того, як сьогодні поляризується та радикалізується американське суспільство, може статися саме так. А почав цю расову радикалізацію Обама.