Соціальні мережі — ще одне поле для маніпуляцій думкою користувачів, яке політики вдало оруть, не гребуючи при цьому будь-якими засобами.

Якщо вам часом буває цікаво під публікацією з хвилюючим вмістом переглянути коментарі аби дізнатись думки своїх співвітчизників, то будьте готові до того, що ви не побачите там реальних людей. Точніше ззовні все виглядатиме саме так, наче пишуть реальні люди: вони діляться своїми думками, відповідають на коментарі один одному — загалом нічого незвичайного. Відразу і не скажеш, що за дописами Олени Завгородньої із Полтави, Степана Колити з Одеси та Юлії Підгайської з Червонограда стоїть одна людина, яка п'ючи ранкову каву вигадує чергову біографію для чергового активного громадянина.

Можливо, для вас засилля ботів в соц мережах — це не новина, але особисто мене шокувала наявність у мережі Facebook такої великої кількості фальшивих акаунтів. Виявити «бота» порівняно легко: зареєстрований він нещодавно — від декількох місяців до декількох днів тому, профіль переважно не містить постів, або містить пости на політичну тематику, а світлина профілю, частіше за все, здерта з акаунта справжньої людини Вконтакті.

Усі підозрілі акаунти, які мені пощастило поки що розсекретити публікували коментарі на підтримку Юлії Тимошенко. На свіжому прикладі, сьогодні я переглядав оцю публікацію https://www.radiosvoboda.org/a/video-herasymov-i-r.. і мені впала в око кількість активних громадян яких так бурхливо цікавить політичне життя, особливо жінок.

5c88f5a25c2ce.jpeg

Провівши невелике розслідування, мені вдалось з'ясувати справжнє походження фотографій з профілів цих коментаторів. Отже,
Танюша Жукова — виявляється це Юлия Захаренко з Росії;
Анна ГерманАлена Исакова з Росії;
Катерина Перун — сотні фото в інтернеті, схоже, що на фото Анна Заячківська, учасниця Міс Світу 2013 від України;
Богдан Глушко — всі фото з інтернету, на стіні лише політичні пости, фото з шапки взяти з російського сайту;
Александра Русакова — насправді Альфия Абдрахманова з Росії;
Оксана Борисова — уу, виглядає як справжній профіль;
Татьяна Нититченко — виглядає як бот, зареєстрована в грудні і фото, швидше за все, чуже;
Марічка Гончар — це насправді Виктория Трутнева;
Ігор Мірошниченко — це насправді Тимофей Павлович, білоруський музикант;
Юрій Жук — виглядає як бот, зареєстрований в грудні і фото, швидше за все, чуже.

Важливо підкреслити, що у багатьох ботів виходить вдало максуватись під реальних людей. У них чітко прописана біографія — школа, університет, робота, сімейний стан. Вони періодично викладають фото з своїми коментарями (на пробіжці, в парку, зі знайомими). Іноді крім політичних постів публікують щось інше, щоб не так «палитись». Вони додаються в друзі до сотень людей, засмічуючи їм стрічки агітацією Тимошенко і створюючи таким чином ілюзію її підтримки. А масштаби, навіть судячи з цього невеликого фрагменту, досить таки серйозні.

Таким чином ми маємо цілу мережу активних ботів, яка постійно розширюється, затуманюючи уявлення людей про думку суспільства.

П.С. Я вже написав всім справжнім людям, яких мені вдалось розшукати з проханням поскаржитись на профілі користувачів, що використовують їхні фото. Якщо хтось приєднається до кампанії з пошуку фейків — я буду тільки радий.