Здавалося б, зайве нагадувати, що культ особи – це зло. Україна пройшла через це, і ми мусили би пам'ятати, з чого воно починається і чим закінчується. Ця біда заторкнула і нашу родину: мого діда Тодора Гавриленка репресували за те, що він був учнем Михайла Грушевського, читав його роботи, розвивав його напрацювання і відстоював українську позицію в історії, фольклористиці та мові (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B2%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87).

Тому я критично ставлюсь до новоявлених «месій», діяльність яких зводиться до безапеляційного струшування ефіру та світової павутини гучними фразами, за якими немає конструктивних дій. Особливо небезпечно, коли навколо такого «пастуха» збирається натовп обожнювачів.

Свого часу я звернув увагу на те, що у фейсбуківській групі «Я спілкуюся українською мовою» чи не основним об'єктом обговорення є пані Ірина Фаріон. То вона комусь різко відповіла у своєму акаунті (щоправда, адресат про це не знає), то проголосила щось революційне… Паства екзальтує:

«Ірина Фаріон – найкращий патріот!»
"100%"
"1000%!"
"100000%!!!!!!!!!!"

Я тоді написав коментар, у якому звернувся й до адміністратора групи:
«А тепер я звертаюся особисто до адміністратора групи Iryna Trach.
Ви помітили, що ваш допис сприяє розвитку культу особистості і проявів тоталітаризму?
Ви вважаєте, що це сприяє розвитку демократії в Україні?»
Тоді пані Ірина якось «з'їхала» з теми. Можна було сподіватися, що їй потрібен час на роздуми, і незабаром усе налагодиться?

Де там.

24 липня 2020 року вона розміщує в групі допис Тетяни Малахової з претензійною назвою «СУДИТИ ФАРІОН – ЦЕ СУДИТИ СОЛДАТА, ЩО СТРІЛЯЄ У ВОРОГА» (https://www.facebook.com/groups/1453810038227000/). Оригінал допису тут: https://blogs.pravda.com.ua/authors/farion/5f19c9444af80/.

На мою думку, дехто намагається роздути з мухи слона, щоб зміцнити культик особи Ірини Фаріон. Адже йдеться про особисте непорозуміння пані Ірини з людиною, яка хоче в побуті розмовляти своєю рідною російською мовою.

От я й коментую, що це дуже схоже на театральну постановку для підвищення рейтингу Ірини Фаріон, що таке розколювання суспільства грає на руку Путіну, що значно ефективніше було б поїхати на Донбас і там навертати людей до української мови або ж підтримувати волонтерів, які організовують безплатні курси української мови для переселенців.

Реакція фанатів була цілком очікуваною (див. скрини).

5f254c0baf700.jpg

5f254c37915dc.jpg

5f254c6485886.jpg

5f254c91d7acb.jpg

5f254c782002b.jpg

5f254d22ade9c.jpg

Там адміністратор мусила повидаляти деякі коментарі. Мене особливо потішило, що навіть свободівець Тарас Марусик, який відстоює українську мову і на радіо «Свобода», і в Конституційному суді, «зрадник» і «баблоїд».

Але що ж адміністратор? Намагалася привести це збіговисько лемінгів до тями? Аж ніяк. Вона знайшла дієвий вихід: вимкнула мені на місяць можливість коментувати. Мовляв, ось воно – джерело неприємностей. Ату його!

Намагаються не відставати у вихвалянні Ірини Фаріон й Марія Сошенко, яка поширює допис «Мова має значення» (https://drohobychchyna.com.ua/mova-maye-znachennya-u-lvovi-pid-stiny-sudu-vyjshly-sotni-aktyvistiv-na-pidtrymku-iryny-farion-foto/, 30 липня 2020 року), Oleg Shelestyuk (https://www.facebook.com/groups/1453810038227000/, 31 липня 2020 року), інший адміністратор Марічка Іванова (https://www.facebook.com/groups/1453810038227000/, 31 липня 2020 року), Ганна Чижевська, яка поширює допис із популістсько-оманливою назвою «Язик подав в суд на мову» (https://vgolos.com.ua/news/yazyk-podav-u-sud-na-movu-u-lvovi-pid-sudom-vidbulas-masshtabna-aktsiya-protestu-na-zahyst-iryny-farion-foto_1284057.html, 31 липня 2020 року), Євген Тарариєв (https://www.facebook.com/groups/1453810038227000/, 31 липня 2020 року).

Паства обурюється, ненавидить, радикалізується. Див. скрин.

5f254d3a1f266.jpg

Утім, знайшлося й декілька тверезих людей, коментар одної з яких я процитую:

>>Довіра Марта ...які ж люди неправдиві, як все перекрутили
...в суд фаріон викликали не за те, що вона знавець і захисник української мови -- і це чудово, що вона це робить!!!
...позов подано за
о б р а з и
людей, що говорять російською, за посягання на їх гідність
...а чому у військоматах зросійщених українців не вибраковують, чому більшість наших захисників ті, хто говорить російською -- і отут ніхто не обурюється!!!
...дитина говорить тією мовою, якою говорять її батьки -- закон природи, і помахом руки навіть фаріон цього не змінити
...а ображати людей -- це не гідно фаріон, це означає, що інших переконливих аргументів у неї зась
...ну, не може перетворюватися професор, вчений в базарну бабу, яка своєму опонентові бажає дусту на кутні зуби
...таке враження, що «Кайдашеву сім'ю» Нечуя Левицького фаріон привносить в сучасне життя -- тільки в суспільне
...не ображайте людей -- не буде позовів до суду
...переконана, що цей позов не останній, бо фаріон ( не повертається язик назвати її «пані») уже багатьом в душу наплювала
...позивач захищає від фаріон не «язик» а свою гідність -- чи не за це був Майдан?!!!>>

Отож, процес зайшов доволі далеко. І тут варто нагадати про експеримент Мілгрема (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%9C%D1%96%D0%BB%D2%91%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0), який показав готовність учасників підкорятись «керівнику» і виконувати накази, навіть якщо їхня совість протестує. Автор експерименту хотів дослідити психологічні причини виникнення фашизму в німців, бо припускав, що вони мають якісь особливі схильності до цього. Але спочатку вирішив перевірити пересічних американців. І зрозумів, що люди, підпадаючи під негативний вплив, мають схильність до неадекватних вчинків незалежно від національності.

І це означає, що небезпека виникнення нових культів особи висока, особливо якщо ці порухи під'юджують з усіх боків різноманітні маніпулятори.

До речі, я мав радість поспілкуватися з Іриною Фаріон у мережі. Запропонував їй приєднатися до моїх намагань просвітити українців щодо транслітерації, щодо української латиниці як графічної реалізації державної мови України, про шкідливість акції «Кайв-не-Кієв». Див. дет. тут: https://site.ua/maxvakul/23572-kyivnotkiev-ukrayinglish---nashe-vso/. І що ж наша розпіарена «борчиня» за українську мову? Вирішила обговорити мовні нюанси, скласти план дій? Аж ніяк.

Я отримав якусь незрозумілу відповідь у приватному повідомленні. Слова були подані в якомусь хаотичному порядку, без видимого зв'язку між ними, причому знайоме мені слово було лише одне: «мудак». Яке ніяк не вкладалося в контекст спілкування двох науковців про фахові питання. А інших слів я навіть у словнику не знайшов…
Від доктора філологічних наук я сподівався принаймні вміння зрозуміло висловити свою думку. Не склалося…

При нагоді спитаю в неї, що б це означало.

То може, разом допоможемо пані Ірині (та, яка Трач, бо з Фаріон ситуація, схоже, безнадійна) і Ко усвідомити хибність своїх дій?

P. S.
Я не в захопленні від каналу ZIK, але якщо різні люди однаково характеризують Ірину Фаріон як особу, яка діє на користь ворогові — це принаймні інформація для роздумів:
https://zik.ua/news/politics/vona_shchos_iak_zaverne_poiarkov_rozpoviv_pro_hostru_dyskusiiu_z_farion_z_movnoho_pytannia_960458

https://zik.ua/news/ludyna/farion__rosiiskyi_filoloh_iaka_u_80_kh_zakhyshchala_rosiisku_movu_ale_rizko_perefarbuvalasia_i_stala_ukrainomovnoiu__chyzhmar_977034

Особливо в контексті старанного створення культику її особи.
Для повноти портрету дам посилання й на статтю Віктора Радіонова: https://www.obozrevatel.com/my/life/irina-farion-movozvanets-chi-neviglas-i-samozvanets1.htm