Щоб охарактеризувати Володимира Зеленського, не потрібно багато слів. Якщо коротко, він «цар Мідас навпаки» — все, до чого він торкається, перетворюється на лайно.

6091086083bbc.jpg

Але то ще не уся магія. Бо він також підбирає собі гарних поплічників, що також здатні переймати його суперсилу. Не у таких масштабах, звісно — але учні вони гарні, прогрес є.

Пам'ятаєте таку зустріч з представниками ІТ-бізнесу у Львові: Глава держави виступає за збереження податкової ставки для ІТ на рівні 5% ? Ну так «запам'ятайте цей твіт» бо Зеленський тоді збрехав, як він завжди робить — вже за два місяці його люди почали готувати відповідні законопроекти, а за півроку по тому маємо закони щодо збільшення податків для IT, що їх прийнято Верховною Радою.

Одже, зустрічайте — Федоров та Гетманцев, оба-двоє, майже як Петров і Боширов, тільки мають значно більшу руйнівну міць. Один каже, що роль кібербезпеки перебільшено, розробляє найбільш ненависний з додатків у наших телефонах — «Дію», руйнує сайт МОЗ та не зливає 26 мільйонів водійських посвідчень не з того самого додатку «Дія» не з метою не перепродажу. Другий цілком офіційно легалізує брудні гроші корупціонерів усього за 5 відсотків з усієї суми та підіграє аграрним баронам, внаслідок чого бюджет вже втратив 5,5 млрд.грн і буде втрачати кожного місяця — що далі то більше.

60904f0180105.jpg

Але справжня руйнівна сила розкривається тільки коли ці двоє майстрів об'єднують свої зусилля. Тож дивіться: Дія.Сіті, зловісний Франкенштейн, створений цими двома, щоб занапастити та поневолити вітчизняних IT-шників. Якщо коротко, адміністрація Зеленського, тобто Єрмак та Коломойський особисто, замислилися над тим, що майже усі в країні вже платять їм данину. Але ото ж бо що майже, бо таки не усі.

Так, селяни, позбавлені права власності на власну землю, вже у рабстві в аграрних баронів, заводські робітники у рабстві на «містообразуючих підприємствах» олігархів, весь бізнес тремтить від думки, що його або знов відправлять у локдаун, або будь-якої миті прийде кошмарити податкова або СБУ (або обидві разом), для заробітчан той самий Гетманцев планує нові хитрі податки та поневолення через створення державних корпорацій, що будуть тримати їх у рабстві, бо тільки через ті корпорації іноземним працедавцям буде дозволено наймати українських рабів.

60904f1b4c8d4.jpeg

Але IT-шники, що працюють як ФОП, не маючи прив'язки (особливо зараз, в епоху Home office) до жодної комерційної нерухомості, куди можна було б надіслати СБУ, або єдиного працедавця, бо вони вільні укладати контракти будь з ким, не мають за душею нічого крім ноутбука. Як навернути їх у рабство?

А от так. 15 квітня 2021 року Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», відомий також як закон про Дія City.

Що передбачає цей закон:

— компанії-резиденти повинні скасувати свою співпрацю з 80% поточних ФОП третьої групи. Тільки 20% можуть залишити по поточному закону і тільки 2 роки можна далі залишатися на ФОПах;

- введення обов'язкових зборів з резидентів «Дія.City» з кожного працівника (14-21 дол на місяць). По новим даним, ці відрахування скасували в основному законі 4303, але будьте впевнені — готуються додаткові «податкові» закони, де це вже враховано;

— появу державного регулятора (зараз він називається «громадською організацією», яка «тільки співпрацює» з Мінцифри, але ви ж розумієте) якого утримуватимуть резиденти;

— запровадження гіг-контракту – особливої форми залучення резидентами Дія Сіті фізичних осіб для виконання робіт (надання послуг);

— регулювання договорів з негативними зобов'язаннями (про нерозголошення, непереманювання, неконкуренцію);

60904f60ca0d7.jpg

- IT-компанії можуть добровільно вступати як резиденти до «Дія City» (бо колгосп він же ж справа добровільна, хочеш — вступай, не хочеш — розстріляємо). Але якщо компанія, з якою айтішники співпрацюють, туди вступає, вибору у них вже немає — або скасувати співпрацю з нею, або йти у цифрове рабство. Зазначте, що у першій редакції закону ІТ-компанії були навіть зобов'язані вступати в організацію! Дякувати Богові, це було виключено з останньої редакції, що була проголосована у першому читанні, бо, як кажуть, «Голос» був проти. Але тепер «Голос» все одно проголосував за цей закон разом зі «Слугами». Будемо сподіватися, що він ще змінить свою позицію, бо вони все ж таки ліберальна, проукраїнська партія;

— умовою резидентства є середня зарплата по компанії 1400 євро (тобто майбутні рабовласники одразу калькулюють у «нормальній» валюті, що їм та гривня). Компанія, яка наймає забагато інтернів, фактично не зможе стати резидентом Дія Сіті. Інша умова — компанія повинна мати не менше ніж 9 працівників. Тут я бачу аж дві гарних новини — грабувати та навертати у рабство почнуть з більш заможних, тобто почнуть те саме розкулачування, яке так полюбляють більшовики, а також бачу відмову підтримувати маленькі вітчизняні стартапи (їм то звісно краще, що їх поки що не тягнуть у це, але оцініть рівень «державної підтримки») — дійсно, навіщо, нехай краще до Польщі їдуть. Тобто це також інструмент для знищення маленьких, перспективних стартапів та переходу кадрів звідти до великих консервативних компаній. Він запрацює, коли Гетманцев вдарить по вітчизняних IT-шниках з усієї сили;

— гарантії захисту інтелектуальної власності;

— гарантії захисту особи та власності від втручання силовиків.

60902c676686e.jpg

Останні два пункти мені найбільше подобаються. Тобто Гетьманцев, Федоров і Мінцифри збираються зайнятися «кришуванням»? Без їх надійного «даху» захист інтелектуальної власності, приватної особи та її власності від втручання силовиків у нашій державі не гарантується? Так, вам не почулося, не від бандосів — від силовиків, Карл, від силовиків!

А Баканов та Аваков щодо цього в курсі, тобто в долі? І чий «дах» надійніший? Може краще прибрати посередників у особах Гетманцева та Федорова і йти одразу до Арсенбарісича — йього «дах» традиційно і надійніше, і дешевше? Уся ця історія з «Дія.Сіті» — це якась профанація і легалізація «кришування», а не закон — проте це прийняла Верховна Рада!

6090505a07034.jpg

Також показовим є те, що автори законопроекту та Мінцифри зазначили в ньому, що гіг-контракти — це велике обмеження прав IT-шників. Ці чудові люди вже зараз вказують, що ті контракти можуть містити зобов'язання працівників про нерозголошення, додаткові умови щодо картельної змови IT-компаній про непереманювання працівників, неконкуренцію.

Непереманювання — це ще один аспект рабства, бо фактично воно означає картельну змову між усіма великими компаніями-резидентами про неможливість переходу працівника з однієї до іншої без взаємної згоди. Тобто як тільки ФОП перетвориться на такого гіг-робітника, у нього з'явиться залізний ланцюжок ще й на другій нозі — ані умови праці, ані зарплатню тепер йому не покращать, бо навіщо — він тепер ні до кого не зможе перейти і нікуди не подінеться. А то й погіршити можуть, а робити нічого — закон.

Неконкуренція — то, як кажуть, ще гірше ніж непереманювання, тому що пункт про неконкуренцію додатково забороняє вам як зараз, так і на визначений (безумовно, великий) строк у майбутньому створювати будь-який бізнес, що тим чи іншим чином конкурує з теперішньою IT-компанією. Звісно, ступень конкуренції та неконкуренції будуть визначати юристи цієї IT-компанії та «Дія.Сіті». Наприклад, якщо ваша теперішня IT-компанія надає повний спектр IT-послуг і у вас, не дай Боже, виникне бажання її покинути, з обома пунктами про непереманювання та неконкуренцію вам залишається тільки перекваліфікуватися — йдіть в касири або на шиномонтаж до СТО.

609394709f86f.png

Усе це прямо порушує нормальні конкурентні правила бізнесу. І так, зараз про все це, звісно, не можна офіційно домовитися з ФОП — саме тому ФОП так заважає майбутнім рабовласникам. Куди взагалі дивляться Міністерство Юстиції, АМКУ? Може вони сором'язливо відвертаються, бо автори цього паскудства — улюблені цепні пси Єрмака (читай — Путіна, бо Єрмак — то агент ФСБ під псевдонімом «Козир», зазначте також участь ОПЗЖ) та Коломойського?

От вони, ініціатори законопроекту — 11 депутатів «Слуги народу» і ОПЗЖ:

Чернєв Єгор Володимирович (СН)
Гетманцев Данило Олександрович (СН)
Ковальчук Олександр Володимирович (СН)
Штепа Сергій Сергійович (той самий весільний фотограф з СН)
Подгорна Вікторія Валентинівна (СН)
Соха Роман Васильович (СН)
Федієнко Олександр Павлович (голова правління Інтернет асоціації України, СН)
Ларін Сергій Миколайович (ОПЗЖ)
Крячко Михайло Валерійович (СН)
Жмеренецький Олексій Сергійович (СН)
Арахамія Давид Георгійович (СН)

60902cb746d0e.jpg

Знайомі персонажі? Це ще не все. Законопроєкт № 4303 підтримали в першому читанні 227 народних депутатів з партій «Слуга народу», ОПЗЖ, «Голос». Кожен IT-шник, кожна людина правих або просто ліберальних поглядів — запам'ятайте, усі ці люди за комунізм і колгосп, проти ринкової економіки, проти розвитку IT в Україні, проти вас. Простими словами — це вороги. Свідомо чи несвідомо — не має значення. Пригадайте це на наступних місцевих, парламентських, президентських виборах.

Деякі з вищезазначених популістів кажуть, що ФОП мають надто багато прав і платять надто мало податків. Щодо прав я навіть коментувати не буду — самі вирішуйте, у якій країні ви хочете жити — у нормальній заможній європейській країні або у диктатурі на кшталт РФ. А от щодо податків — зрозумійте, ФОП були введені за часів Кучми не для прибутків і податків, а для підтримки штанів. Це було зроблено для того, щоб ті українці, які можуть щось виробити та продати, платили якийсь фіксований податок з обороту (зазначте, не з прибутку, а з усього обороту!) та з голоду не здохли.

ФОП — це як тоді, так і зараз не про прибуток, а про виживання. Так, великий бізнес швидко то второпав і оптимізує свої схеми за допомогою ФОП, розбиває чеки і так далі. Ну то й боріться з ними, щоб вони того не робили — нащо ж ви приймаєте законопроекти на їхню користь? Лячно? Коли поневолені селяни, робітники, айтішники, розорений через провалену вакцинацію та локдауни середній клас на третій Майдан вийдуть — страшніше буде.

Як бачите, айтішники, що підтримують наші сайти та сервери, зараз самі потребують нашої допомоги. Підтримуйте, поширюйте, приєднуйтеся до петицій та відповідних громадських організацій.

І найголовніше — бережіть себе та своїх рідних, носіть маску, не голосуйте за популістів.

Фото: censor.net, epravda.com.ua, unian.ua, dou.ua, bbc.com

Дуже дякую експертам з dou.ua за консультації та рекомендації.

Поборемо!