У зв'язку з пандемією коронавірусу прогнози щодо падіння ВВП України у 2020 році коливаються в межах від 3,5% до 9%. Цифри справді невтішні, але бувало гірше.

Одним з найголовніших показників стану економіки держави є ВВП. Якщо за підсумками року ВВП зростає на більше ніж 3-4% — значить економіка розвивається. Якщо ВВП зростає в межах 2-3% – ситуація стабільна, а значить завтра не буде гірше, ніж вчора. Якщо ж ВВП падає – на вулиці економічна криза.

За макропрогнозами Кабінету Міністрів ВВП України у 2020 році мав зрости на 3,7%. Але нагрянула пандемія коронавірусу, і ситуація кардинально змінилася як для України, так і для всього світу.

Поточні прогнози для України

Робити прогнози щодо економічних показників у ситуації карантину, який невідомо як довго триватиме, та епідемії коронавірусу — коли неможливо встановити, як швидко вона піде на спад і чи не буде повторного спалаху, — справа невдячна. Занадто багато невідомих, а тому поточні прогнози суттєво відрізняються один від одного.

Підписуйтесь на Telegram-канал «Стрийський жид». У ньому ви знайдете багато цікавої і корисної для себе інформації.

Наразі прогнози щодо падіння ВВП України у 2020 році коливаються в межах від 3,5% до 9%. Але варто зазначити, що прогнози змінюються по кілька разів на тиждень і залежать від вхідних даних, які також регулярно змінюються.

Одним з перших прогноз щодо падіння ВВП у 2020 році дав Офіс президента України. У кінці березня заступник керівника ОП Юлія Ковалів повідомила, що у випадку розвитку ситуації за оптимістичним сценарієм варто очікувати падіння ВВП на 5%.

Згодом свої прогнози зробив Кабінет Міністрів. Спочатку уряд Дениса Шмигаля спрогнозував падіння ВВП на 3,9%, а вже через кілька днів змінив свої оцінки до 4,8%.

Ближче до середини квітня підоспіли прогнози міжнародних фінансових установ. І треба сказати, що їхні оцінки щодо падіння українського ВВП суттєво відрізняються.

9 квітня Світовий банк опублікував аналітичний матеріал, у якому йдеться про те, що за підсумками поточного року ВВП України знизиться на 3,5%. Натомість МВФ дав куди менш оптимістичний прогноз. За оцінками Фонду, ВВП нашої держави зменшиться на 7,7%. Загалом же світова економіка у поточному році впаде на 3%, прогнозують у МВФ.

Свої прогнози щодо падіння ВВП України зробила також інвестиційна компанія Dragon Capital. Прогнози компанії коливаються у межах 4-9% в залежності від тривалості і строгості карантину.

Бувало гірше

Судячи з вище наведених цифр, нашу економіку чекають непрості часи. Але не потрібно панікувати. Україна вже переживала прогнозоване падіння ВВП.

Всі 90-ті роки, з року в рік, вітчизняний ВВП був зі знаком «мінус». У 1994 році ВВП України взагалі зменшився на 22,9%. Ситуація покращилася лише з настанням нового тисячоліття.

У 2000-х ВВП України вперше опустився нижче нуля в 2009 році, після того як восени попереднього року у світі розпочалася глобальна фінансова криза. Тоді ВВП впав аж на 15,1%, зате вже у наступному році зріс на 4,1%.

Підписуйтесь на Telegram-канал «Стрийський жид». У ньому ви знайдете багато цікавої і корисної для себе інформації.

Ситуація з падінням ВВП повторилася у 2014-15 роках, в розпал російсько-української війни на Донбасі. 2014 рік для України закінчився з падінням ВВП на 6,6%, а у 2015 році вітчизняна економіка зменшилася на 9,8%. Починаючи з 2016 року, ВВП України потроху зростав.

У 2020-му, вперше за останні п'ять років, ВВП знову опуститься нижче нуля. Проміжні прогнози вселяють надію, що падіння не буде катастрофічним і Україна впорається з ним, як впоралася у 2009 і 2015 роках.