В Україні проти експрезидента Петра Порошенка, за словами Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, порушено до 20 кримінальних справ. Адвокати Петра Порошенка ж стверджують, що їх аж 27.

Минулого тижня за відсутністю складу злочину було закрито три з них: щодо призначення прем'єр-міністра за відсутності коаліції, втручання в діяльність Окружного адміністративного суду Києва, призначення членів Вищої ради правосуддя.

За словами Генпрокурорки, найгучніша справа, відкрита за заявою голови Служби зовнішньої розвідки та стосується призначення скандального Сергія Семочка на посаду заступника голови СЗР. Семочко в Україні став відомий після журналістських розслідувань, коли у родини військового виявили дорогу нерухомість під Києвом, а у дружини Семочка – російський паспорт. Порошенку інкримінують те, що він змусив голову Служби зовнішньої розвідки Євгена Божка призначити Семочка на високу посаду. За це Порошенку загрожує від 7 до 10 років тюрми.


Ще одна справа проти Порошенка відкрита через так звані «плівки Деркача». У цій справі Порошенку інкримінують державну зраду та зловживання владою. Так, на плівках, оприлюднених позафракційним депутатом Андрієм Деркачем, чути нібито голоси американського політика Джо Байдена і Порошенка, котрі обговорюють звільнення Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора України.

За словами адвоката Порошека Іллі Новікова, екс-президенту України також інкримінують хуліганство. Мова йде про нібито інциденти, котрі стались у Червонограді Львівської області та Запоріжжі.

За поданням скандального соратника Януковича Андрія Портнова проти Петра Порошенка також відкрито кримінальну справу про державну зраду за фактом Мінських угод.

Окрім того, ще однією гучною справою проти Порошенка є ймовірне перевищення повноважень у зв'язку з наказом увійти катерам «Бердянськ» та «Нікополь» в Азовське море через Керченську протоку, яка перебувала під повним контролем військово-морського флоту РФ. Тоді українських моряків Росія захопила у полон.

Однією із гучних справ також є провадження за заявою почесного патріарха ПЦУ Філарета проти Порошенка. Експрезидент заявив, що йому інкримінують «розпалювання релігійної ворожнечі» у зв'язку з отриманням Україною томосу.

Проти Порошенка відкрили провадження щодо ввезення ним в Україну 43 картин.

За словами очільників ДБР, ці картини екс-президент ввіз в Україну в обхід митного контролю. Через це під час відкриття виставки у музеї Гончара у Києві ДБР намагалось увірватись у будівлю та вручити Порошенку повістку на допит.

Окрім того, Петро Порошенко фігурує у декількох справах, зокрема щодо:

– зловживання державним становищем при скасуванні рішення голови однієї із райадміністрацій Миколаївської області;

– можливої втрати службовими особами Адміністрації президента України матеріальних носіїв секретної інформації, які містять державну таємницю;

– можливої організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням підроблених документів;

– можливого декларування недостовірної інформації п'ятим президентом України;

– можливої службової недбалості експрезидента Петра Порошенка (НАБУ);

– незаконного перетину державного кордону з використанням завідомо підроблених документів (Мальдіви);

– незаконного затримання Михайла Саакашвілі й незаконного переміщення його за межі території України в Польщу;

– організації та незаконного переміщення Миколи Чауса через український державний кордон у Молдову;

– ухиляння від сплати податків та подальшої легалізації (відмивання) доходів, отриманих у злочинний спосіб, під час продажу ЗАТ «Завод „Кузня на Рибальському“;

– ухиляння від сплати податків та подальшої легалізації (відмивання) доходів, отриманих у злочинний спосіб, під час операції купівлі-продажу ТОВ „Телеканал «Прямий»;

– протиправного заволодіння майном бази відпочинку «Івашка» Українського товариства сліпих посадовими особами ТОВ «Союз-Інвест».

Чи засудять екс-президента бодай за однією із цих статей, чи усі вони традиційно розваляться, немов картковий будинок? Про це ІА «Вголос» запитав у доктора юридичних наук, професора права Степана Гавриша, політолога, юриста Андрія Міщенка, політичного аналітика Олександра Кочеткова та політолога Володимира Волю.

Яка з кримінальних справ проти Порошенка має юридичну перспективу?

Володимир Воля:

З усіх цих кримінальних проваджень, відносно перспективне – це призначення Семочка на посаду заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. Все.

Степан Гавриш:

Вони скинули на Порошенка величезну кількість звинувачень, котрі не мають ніякої перспективи

Це все, що відбувається зараз, можна пов'язати із двома речами. Перша – це глибока непрофесійність та некомпетентність наших правоохоронних органів. Вони скинули на Порошенка величезну кількість звинувачень, котрі не мають ніякої перспективи, оскільки вони не стосуються його діяльності, як президента України. Крім того, є речі, котрі повністю перекриваються його президентським імунітетом. Тобто він міг допуститись певних помилок і ці помилки не є тяжким злочином, за який передбачено кримінальну відповідальність. І це дуже важливий нюанс.

Існуюча велика кількість кримінальних справ проти Порошенка, їх якість, докази у цих провадженнях є дуже номінальними, щоб говорити про перспективу переслідування та реального притягнення до відповідальності 5-го президента. Як наслідок – він демонструє зразки надзвичайної політтехнології захисту, вміння діяти особисто та рішуче. А влада навпаки – відступає і не знає, що робити. Бо жодне із цих звинувачень, котрі могли перерости в офіційну підозру не отримало навіть коментарів на брифінгу слідчих та прокурорів, котрі розслідують справу Порошенка. Ніхто навіть не наважився прокоментувати глибину порушень. Генеральний прокурор не змогла надати офіційне звинувачення Порошенку. І тепер, як наслідок, уся відповідальність за цю справу буде саме на цих людях.

Тобто справи проти Порошенка з юридичних насправді перетворюються на політичні?

Степан Гавриш:

Ситуація із кримінальними справами проти Порошенка сьогодні перетворилась у досить складний і непрогнозований політичний процес всередині країни та за її межами. Своє кримінальне переслідування Петро Порошенко використав на 1000%. Він створив для себе систему абсолютного захисту: з одного боку в суспільстві він все більше доводить, що його звинувачення є нічим іншим, як політичною помстою нової влади та президента. Він намагається спекулювати темою прав людини та дій правоохоронних органів, які завжди критикувались суспільством, а зараз це набуло ще більшої проблемності.

Другий аспект – це вкрай сильна лінія, котру Порошенко використав по максимуму. Він, зважаючи на свої минулі стосунки із відомими політичними елітами Заходу, залучив на свою підтримку низку політичних діячів світу, великих впливових бізнес-груп. І ми вже бачимо, що кримінальне переслідування Порошенка не підтримала жодна країна світу.

Андрій Міщенко:

Справа проти Порошенка – це не про юриспруденцію, а радше про політику. Тут так склалось, що для однієї частини суспільства знімали серіал «Слуга народу, а для іншої – реаліті-шоу „Мученик «Слуги народу». Те, що відбувається зараз – це створення безперспективної реальності для українців. Тобто йде протистояння двох політиків, які по суті нічим один від одного не відрізняються. І Порошенко, і Зеленський реалізовують Мінські домовленості, хочуть протягнути зміни до Конституції відносно статусу Донбасу, обидва відводять війська з лінії розмежування. Будь який політик, ставши президентом, одразу думає про наступні вибори. І для Зеленського у другому турі наступних президентських виборів було б дуже добре мати такого спаринг-партнера, як Порошенко. І те, що зараз відбувається – це вистава для українців, яка триватиме дуже довго.

Олександр Кочетков:

Логічним завершенням кримінальних переслідувань Петра Порошенка буде те, що експерзидента визнають невинним. По-перше, Порошенко важливий для Заходу, бо саме він володіє усією інформацією про те, як укладались Мінські угоди, що сталось із Кримом. А тому західні лідери достатньо прозоро натякають Зеленському, що не треба переслідувати Порошенка.

До того ж, якби теперішній президент хотів покарати свого попередника, то це потрібно було робити у перші три місяці після того, як він отримав владу. Та й кримінальне провадження проти екс-президента мало бути серйозним.

Володимир Воля:

Все залежить від того, наскільки перспективними ці справи є з точки зору реальних судових вироків. Тому що в будь якому випадку навколо кримінального переслідування Петра Порошенка відбувається багато заяв, у якому він та його прихильники звинувачують теперішню владу.

По більшості кримінальних справ щодо Петра Порошенка, особливо тих, котрі стосуються майнових та податкових питань, навряд чи будуть якісь вироки. Більшість справ проти Порошенка недолугі та не витримують критики. Проте вони заведені та розслідуються тому, що попередня влада, очолювана Петром Порошенком, не дуже поспішала реформувати низову судову ланку. А тому ці суди, котрі обслуговували ще Януковича, потім Порошенка, тепер працюють і на нову владу. Крім того за Порошенка було знівельовано величезну кількість правок до Кримінально-процесуального кодексу. І як наслідок, тепер за будь чиєю заявою правоохоронні органи змушені порушувати справи проти Порошенка. Не реформована судова та правоохоронна система стала для Порошенка його вироком.

Цей шквал кримінальних справ проти Порошенка – це з одного боку, політична помста, проте з іншого – потужна інформаційна кампанія для екс-президента.

Чи буде доведена до вироку хоч якась із справ проти Порошенка?

Степан Гавриш:

Притягнути до відповідальності колишнього президента можна у тому випадку, якщо буде доведено вчинення ним тяжкого злочину. Для цього потрібно було йти тим шляхом, котрий описаний у КУ з проведення імпічменту, а саме: створити слідчу комісію із авторитетних правоохоронців, незалежних прокурорів, слідчих від Парламенту, представників громадськості. Це передбачено статтею 111 Конституції України.

Далі незалежні експерти встановили б глибину порушень колишнім 5-им президентом, який міг бути причетним до вчинення злочинів. Довести можна було б факти корупції, котрі неодноразово розслідувались журналістами та публікувались у ЗМІ. А це – «панамські досьє», «Мальдіви». Була також заява Оніщенка щодо вимагання Порошенком хабарів. От можна було б Оніщенку дати певні гарантії, щоб він на суді свідчив проти екс-президента. І я думаю, що той погодився б дати прямі покази проти Петра Порошенка. Проте цього ніхто не зробив.

Також є ще тема «Мінська». Там Україна була захищеною по суті США та ЄС, коли Держсекретар Керрі та баронеса Ештон – міністр іноземних справ ЄС разом із нашим послом у Женеві протистояли Лаврову і тоді було введено перші «Кримські санкції». Проте далі у Нормандії Лавров виступив посередником між Порошенком і Путіним. Як наслідок, президент країни-агресора за 15 хвилин переконав Порошенка відмовитись від послуг американців. Зрозуміло, що за цим стояли якісь обіцянки та домовленості. У цьому контексті Національна слідча група чи комісія мали б дати свій висновок про цю діяльність екс-президента і передати справи у Генеральну прокуратуру.

Володимир Воля:

Є ще справа про Керченській протоці. Там дуже все непросто. Бо наші кораблі проходили по наших водах. І якщо за це покарають Порошенка, то ми юридично визнаємо той факт, що Крим належить Росії, а це – неприпустимо.

Андрій Міщенко:

Як на мене, то усі справи, котрі зараз відкриті проти Порошенка не мають жодної юридичної перспективи. «Плівки Деркача»? Там теж немає нічого скандального чи кримінального. Про це всі знали.

Далі – справа про томос. Там дотримані усі юридичні нюанси. Зокрема, з проханням про надання його звертались до Вселенського патріархату саме депутати Верховної Ради, були ухвалені усі рішення ПЦУ, а угруповання, яке себе називає УПЦ, тобто Московський патріархат, було фактично визнано Константинополем неканонічним. Така безперспективна у юридичному плані справа призведе до ще більшої популяризації Порошенка серед проукраїнських виборців.

Олександр Кочетков:

Те, що відбувається, нагадує політичну кампанію з відбілювання Порошенка. Бо те, у чому звинувачують екпрезидента – це несерйозно. І доказів там немає, бо Петро Порошенко ніколи на сумнівних документах не ставив власних підписів. У справах проти експрезидента немає доказів, а значить немає і судових перспектив. З тих кримінальних справ, які інкримінують Порошенку, дві третини до суду точно не дійде. А решту – буде програним. Після цього Порошенко вийде абсолютно чистим.

Чому Захід нібито підтримує «імунітет» від переслідувань для Петра Порошенка?

Степан Гавриш:

Захід зараз надає Україні колосальну фінансову допомогу. Відповідно, там вимагають щось у відповідь. До прикладу, правосуддя. І це зв'язує руки президенту Зеленському та Генеральній прокурорці Венедіктовій. І за тими недолугими кримінальними провадженнями Зеленський не зможе посадити Порошенка. Якби все було б доведено – Захід нічого б не сказав проти.

«Захід підтримує правосуддя, а не Порошенка

У світі часто відбуваються кримінальні переслідування державних лідерів. Це раніше було в Бразилії, зараз – у Франції проти прем'єр-міністра Фійона, де допитують геть усіх. В Ізраїлі проти Нетаньяху проводиться масштабне розслідування щодо його корупційних дій. Там прокурори та поліція активно добиваються того, щоб справа проти теперішнього прем'єр-міністра Ізраїлю потрапила у суд. І я вважаю, що якби у президента Зеленського з'явилась прозора і чесна стратегія щодо того ж Януковича, проти якого і досі немає розслідувань за розстріли на Майдані, і проти зловживання Петром Порошенком – Захід це б прийняв, як вияв правосуддя, а не політичне переслідування.

Володимир Воля:

Щодо нібито заяв Європи та США про переслідування Порошенка, то вони акцентують увагу не на персоні Порошенка, а на тому, що тут неприпустимі політичні переслідування. Тобто, якщо будуть реальні підстави для покарання Порошенка, то Захід навіть вітатиме правосуддя.

Марія Бойко, «Вголос»