74 роки тому, саме 8 травня, Гітлерівська Німеччина оголосила про повну свою капітуляцію, і пізно ввечері весь світ вдихнув перші ковтки свободи від фашистського терору, перемогу над яким відвойовувала кожна республіка Радянського Союзу і кожна країна Західної Європи.

І не зважаючи на те, що Радянський Союз, назвавши другу Світову війну Вітчизняною, об'явив себе єдиним в ній переможцем, весь цивілізований світ сприймає день 8-го травня як свою перемогу, як перемогу Світла надтемрявою. А заразом, згадує подвиг Героїв кожної країни, які боролися із німецьким фашизмом, а це – майже всі країни Європи та ще й суттєва допомога від Америки, до якої Росія завжди відчувала ненависть…

А ще треба пригадати і той факт, що ті країни Західної Європи, які були «звільнені» від фашизму радянською Росією, в той же самий час були нею й захоплені — шляхом штучного насадження в них комунізму, перетворення устрою на «соціалістичний» та встановлення там своїх радянських порядків, під якими колись вільні країни існували ще довгі 40 років по закінченню Світової війни.
Це країни Балтії – Латвія, Литва, Естонія, це Польща та Болгарія, Румунія та Югославія, Чехія та Словаччина. Окрім цього, радянська Росія остаточно «закріпила» за собою ті радянські республіки, які до 1945 року проявляли до напів-старшого брата певну неповагу та суттєві підозри…

І ще одне. Мабуть кожному спадало на думку те, як міг один фашистський шизофреник тримати в страху всю Європу та величезний Радянський Союз, вчиняючи там нелюдські жахіття та руйнуючи все навкруги..?? Як так вийшло, що його прагнення заволодіти світом не було придушено з самого початку всіх його військових злочинів? Адже він був лише один! Всі інші держави були його противниками!
Відповідь на це питання ми змогли дати лише сьогодні, через 74 роки після закінчення війни.

Відповідь дуже проста, але не менш жахлива, аніж сама війна. Все вкрай банально – кожна країна на початку Світової війни «захищала» сама себе гаслом «Моя хата скраю…», висловлюючи сусідній країні, на яку напали фашисти, лише своє «глибоке занепокоєння», аж доки сама не опинялася під гнітом руйнівної фашистської сили… І так, по «ланцюговій реакції», аж доки всі країни не об'єдналися проти спільного зла – і лише тоді перемогли їхнього спільного ворога.
Тож, головний урок, який має назавжди засвоїти керівництво всіх держав – якщо поруч війна, то відсіч заколотнику має бути звідусіль, бо вона вже навколо нікого не омине! Жодну країну!
Отже, коли зараз, у День пам'яті, по всіх країнах лунає «Ніколи знову», то це можливо лише тільки в одному випадку – коли НІКОЛИ ЗНОВУ не будуть повторені помилки минулого…
…..
Навіть фашистський шизофреник не додумався роздавати вітчизняні паспорти в окупованих країнах – адже там проживало багато етнічних німців, тож «мав право».
Проте кремль українцям роздає… Без всякого «права». Війна…