Розпил бюджету відбувається в кожному місті, але такого нахабства як в Дніпрі, не знайдеться більше ніде в Україні...(!)

Тож, запропонувала городянам Дніпра спробувати повернути вкрадені в них гроші! Саме так! – ті кошти, які випарилися із нашого бюджету, мають бути повернуті негайно!

Декілька днів тому прокуратурою був доведений той факт, що на будівництві Центрального мосту Дніпра було «відмито» 35% від загальної суми останньої угоди, вартість якої складає 311 млн. грн.
Тобто, у наших городян було вкрадено майже 109 мільйонів (108850000) гривень.
І це ще не вся вкрадена сума, бо 35% — це те, що чиновники міськради заклали в угоду зверху непристойно роздутого кошторису, в якому й так були занадто завищені ціни на матеріали та будівельні роботи.
Тобто, організували такий собі прибуток з «подвійним дном», розраховуючи на те, що ніхто це «дно» не помітить.

А «дно» там дійсно подвійне, у всіх смислах.
І може б не варто було говорити на тему «якихось» 109-ти мільйонів, якби ця «неприваблива» цифра була на тому «дні» єдиною …
Адже, окрім угоди на 311 мільйонів були ще угоди на 150 і 70 мільйонів, які взагалі затонули під палями сумнозвісного мосту. Були ще угоди на реконструкцію Набережної та на реставрацію будівель центральних вулиць міста, угоди на ремонт доріг та ще на купу місцевих «проблем», зокрема і на «вічне» метро.

І всі ці угоди, окрім завищеного кошторису, мали ще й привабливі 35% відкату, які міськими чиновниками турботливо закладалися у їхні обсяги — задля отримання халявного «надприбутку» за рахунок наших з вами грошей.
Не знаю, чи призведуть слідчі дії прокуратури до логічного завершення, яке передбачає відповідне покарання для запеклих злочинців, але нас в першу чергу має цікавити повернення цих коштів городянам, тобто – у бюджет нашого міста.

Лишається дуже цікаве питання – а скільки ж усього за рік у нас крадуть? Тобто, на яку суму повернення може претендувати громада Дніпра.
Я не великий економіст, звісно), але спробувала зайнятися цією шляхетною справою) — порахувати річний надприбуток «контори» Філатова, який ми маємо собі повернути, принаймні за останній 2018-й рік.
Отже, загальний кошторис Дніпра складав 13 мільярдів і майже триста мільйонів гривень.
Віднімаємо від цієї цифри суму всіх захищених статей розходів – 7 мільярдів і майже триста мільйонів гривень. Виходить 6 мільярдів, від яких 35% складає 2 мільярди 100 мільйонів гривень, тобто – це саме ті кошти, які було вкрадено у нашого міста!

Звичайно, місце для невеличкої похибки у підрахунках є) Але не більше, аніж 3%, що ніяк не вплине на суми шалених відкатів, які насправді набагато більше, аніж 2 мільярди гривень (і це лише за останній рік!) Але про це якось іншим разом.
Зараз я лише хочу, аби мешканці Дніпра та представники місцевих громад звернули увагу, по-перше, на розмір вкрадених у міста коштів, а по-друге, поміркували – як ті кошти можна повернути у наш бюджет. Наприклад, зверненням громади (громадських організацій) до прокуратури з вимогою примусового негайного повернення злочинцями вкрадених ними коштів.
Так, може це дещо наївно звучить. Але для прокуратури це вже вагомий привід пришвидшити рух справи та збільшити її результативність.
Пора вже нам починати себе поважати... ;)