Російська Федерація намагається використати пандеміюCOVID-19 для покращення свого іміджу в Європі.

Кілька днів тому я мав честь бути співорганізатором круглого столу на тему «Москва як вигодонабувач від коронавірусу. Як реагувати світу?», який був організований Благодійним Фондом «Акцент» і громадською ініціативою «Бурштиновий шлях».

Широка географія учасників – експерти з України, Ізраїлю, Латвії та Німеччини – дозволяє зробити ряд висновків щодо гібридних дій Кремля на найближчий час. Тезово поділюся своїми міркуваннями.

Основними цілями Російської Федерації є легітимне повернення у світову політику, посилення контролю над внутрішніми процесами в Україні, а також встановлення контролю лояльних до себе сил над корупційними потоками, що дасть змогу вивести проросійські проекти на самофінансування .

Активізація з боку Російської Федерації за моїм прогнозом відбуватиметься у період з 19 квітня (Великдень) до 11 травня (попередня дата завершення карантину). На цей період за оцінками експертів може припасти пік захворювань на коронавірус, знаменні для російської пропаганди дати 1-го та 9-го травня, а також річниця подій на Куликовому полі в Одесі.

Основними загрозами для України на даному етапі є наступні.

По-перше, намагання зменшити легітимність Володимира Зеленського в очах громадян. Ймовірно, що в період з першого по одинадцяте травня нас чекає нова серія «зливів» у стилі телеграмканалу «Джокер» чи плівок ГеоЛероса. Фактично, буде розіграна психологічна операція, її ціллю є виведення Президента з рівноваги та делегування повноважень голові Офісу Президента України. Подібна технологія була реалізована на початку двотисячних років, коли Леонід Кучма був деморалізований «плівками Мельниченка», а функції голови держави де-факто виконував Віктор Медведчук.

Про те, що подібна схема уже реалізовується може свідчити пост нардепа від партії «Голос» Соломії Бобровської, яка написала 24 квітня «МЗС ніяк не впливає на процеси, парламент з нього взагалі викреслений, а все керівництво здійснюється з Офісу Президента. Де своє місце загубив Офіс Президента в системі органів державної влади — питання риторичне.

Цього тижня мали Комітет ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Обговорювали допустимість створення Консультативної ради при політичній підгрупі ТКГ. На неодноразові численні запрошення, голова ОП — А. Єрмак просто ігнорує комітет і нічого нікому не пояснює. Зокрема, чому їздить в Мінськ і щось комусь обіцяє. Особливо про переговори з ОРДЛО.

МЗС ніяк не впливає на процеси, парламент з нього взагалі викреслений, а все керівництво здійснюється з Офісу Президента. Де своє місце загубив Офіс Президента в системі органів державної влади — питання риторичне».

По-друге, повернення до контролю над фінансовими та митними потоками представників проросійських еліт і провокація розриву стосунків з МВФ, ЄБРР, країнами Європейського Союзу та США. Інсайд про звільнення Макса Нефьодова та Сергія Верланова озвучив Олексій Гончаренко, у п'ятницю, 24 квітня є ймовірною частиною реалізації цього плану. За моєю інформацією, у внутрішній розсилці Єврокомісії ця новина пройшла з поміткою "Bad News". Реформа митниці та податкової перебували під пильним моніторингом західних партнерів, тому що від її реалізації залежить відновлення економіки України та безпека кордонів ЄС. Звільнення Нефьодова та Верланова та призначення на їх посади людей поза конкурсом свідчитиме про поверненняфіскалів до практик часів Олександра Клименка та Ігоря Калетника. Враховуючи медійну активність останніх тижнів з боку Андрія Єрмака та Ігоря Уманського, заступника голови ОП, в бік голів ДПС і ДМС, звільнення Верланова та Нефьодова може свідчити про зупинку реформи адміністративним методом за дзвінком з Банкової. Наслідками таких дій буде повернення системи практик торгівлі посадами, нападок податкової міліції на бізнес і поява одіозних чиновників часів Януковича у владних кабінетах.

Реалізація такого плану означатиме, що реваншистські сили зможуть поставити своїх людей на місця Макса Нефьодова та Сергія Верланова, а значить матимуть кримінальний «кеш» для втілення політичних амбіцій. Паралельно досягається мета виведення України з переговорів МВФ і втягнення її в орбіту Російської Федерації. Про готовність оголосити дефолт і взяти кредити Росії вже було чути з боку як Коломойського, так і ймовірно наближених до голови ОП Андрія Єрмака експертів.

По-третє, загострення гострих політичних питань для розкролу всередині державного механізму. Уже зараз видно як іде розпал гострих питань – справи Майдану, суд над Тетяною Чорновіл, переслідування Сергія Стерненка. Ці теми підігріваються медіа, які є лояльними до Росії. Розпалювання точок несприйняття в Україні підігріватиметься пропагандистськими сюжетами про "failed state" на каналах типу "Russia Today". Західний світ переконуватимуть: в Україні немає конструктивних сил, відповідальність за порядок у ній можуть взяти лише російські керівники та лояльні до них українські політики.

Реалізація цього пункту означатиме не лише провал Революції Гідності, але й реальні переслідування активістів Майдану та конфронтацію всередині країни.

Як бачимо, Російська Федерація намагається скористатися пандемією для своєї користі. Експертне та громадянське середовище має якомога активніше вмикатися в інформаційну боротьбу та відстоювати інтереси України.