Я повторю вам те, що ви вже чули:
Не знає світу донечка моя -
Ще й чотирнадцяти нема їй літ.
Нехай в красі ще двоє літ зів'яне,
І стане на порі дитя кохане.

(дія 1 сц.3 © William Shakespeare, Romeo and Juliet, pub.1597
© І.Стешенко (переклад з англійської), 1986)

[дії сексуального характеру, пов'язані із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета], вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди — караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

(ч.4 ст. 152 Кримінального кодексу України в ред. закону № 2227-VIII (2227-19) від 6.12.17, набирає чинності з 11.01.2019)

Це шортрід. Лонгрід з усіма юридичними подробицями дивіться за посиланням.

Про «нові правила сексу», встановлені законом № 2227-VIII з довгою назвою, що набирає чинності з 11 січня цього року, написано багато нісенітниць. В основному мусолять тему усіляких розписок на секс, оскільки, відтепер будь-які статеві зв'язки без добровільної згоди вважатимуться зґвалтуванням. Натомість, професіонали кажуть, що як раз у цьому аспекті нововведення є лише формальним вдосконаленням закону до сучасного рівня, яке істотно на карну практику не вплине.

Насправді закон внесе абсолютно нові революційні правила в суспільне життя і одними лише статевими відносинами цей вплив не обмежується. Мета цього блогу — аж ніяк не задравши носа пихато промовляти банальності «закон гарний, але в наших реаліях...». Закон, за виключенням дрібних бризок, якісно написаний. А гарним, тобто дієвим, будь який закон стає тоді, коли він добре відомий всім — як потенційним користувачам, потерпілим, так і потенційним правопорушникам.

І от що варто знати, а бажано, ще й розповісти всім знайомим.

Може для когось це буде відкриттям, але секс з дітьми в Україні до 2018 року не карався. Стаття 155 КК передбачала до 5 років позбавлення волі за статеві стосунки з особою, яка «не досягла статевої зрілості. А зрілість (пубертат) — поняття суто фізіологічне і може наставати і у 8 років. З квітня 2018 «статеву зрілість» замінили на вік 16 років, якщо правопорушнику більше 18 років. Всі зі мною погодяться, що цього замало як з точки зору суворості покарання так і урівнювання дії щодо малолітніх дітей із підлітками 14-16 років.

Нова редакція статей 152 та 153 вперше вводить кримінальну відповідальність за секс з малолітніми незалежно від їхньої згоди. Достатньо, щоб потерпілому (потерпілій) було менше 14 років, а правопорушнику — більше, причому караність діяння не обмежується проникненням в тіло (стаття 152), а й охоплює будь-які інші акти сексуального характеру (стаття 153). За перше можна відхопити від 8 до 15 років, а за друге — від 5 до 10 років. З урахуванням цих норм, у наведеному в епіграфі випадку 17-річний Ромео міг би в сучасній України сісти на 7 років, навіть якщо він в Джульєту, вибачте, нічого не засовував (що, до речі, важко уявити при пристрасному поцілунку). За будь-яких менш цнотливих обставин українським «ромеам» загрожує десятка. Оскільки секс між підлітками у віці 12-14 років, хочемо ми того чи ні, стає звичайною справою, а ЗМІ зайняті «розписками», благаю негайно роз'яснювати це своїм дітям.

Більше немає у нас розрізнення понять зґвалтування «природним» і «неприродним» способом. Доволі смішно виглядала ця архаїчна конструкція, немов буває природне і неприродне насильство. Відтепер статті 152-154 охоплюють значно більше дій, ніж було передбачено раніше. Це a) здійснення, без згоди, вагінального, анального або орального проникнення сексуального характеру в тіло іншої особи з використанням будь-якої частини тіла або предмета; b) здійснення, без згоди, інших актів сексуального характеру з особою; с) примушування іншої особи до здійснення, без згоди, актів сексуального характеру з третьою особою.

Міф про те, що тепер будь-який секс без нотаріальної розписки можна буде у подальшому представити як зґвалтування не витримує ніякої критики, бо в кримінальному праві діє правило презумпції невинуватості. Відсутність згоди має бути доведена стороною обвинувачення. Однак тепер межа між караним насильницьким заволодінням чужим тілом і «сексуальною перемогою» внаслідок настирних залицянь і тиску серйозно посунута.

Річ в тім, що Україна ще в 2011 році підписала Стамбульську конвенцію, хоча досі її не ратифікувала. Новий закон фактично втілює в наше життя загальноприйняті сучасні, цивілізовані правила ставлення до сімейних і статевих відносин.

Зокрема,

  1. вводиться нова стаття 126-1 «Домашнє насильство» (до 5 років обмеження волі); раніше домашне насильство каралося лише адміністративно. Це важливо не лише з точки зору покарання, а ще й надає більше процесуальних можливостей для законної розправи над кривдниками
  2. вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах віднині вважатиметься обтяжуючою обставиною щодо будь якого злочину; обтяжуючою обставиною вважатиметься вчинення злочину щодо особи, яка страждає на психічний розлад, зокрема на недоумство, має вади розумового розвитку;
  3. вчинення злочину у присутності дитини (не обов'язково дитини потерпілого) вважається обтяжуючою обставиною щодо будь-якого злочину. Щоб ви знали: дитина — це особа віком до 18 років;
  4. Кодекс доповнено новою статтею 151-2 «Примушування до шлюбу», а в статті 154 (примушування до вступу в статевий зв'язок з іншою особою) диспозицію розширено — змінено на «здійснення актів сексуального характеру з іншою особою».

Пікантний казус . Віднині вщипнути за сідницю чужу жінку — отримаєш п'ять років, а свою дружину — сім. Я б сказав, що це правильно, бо за чужу жінку є кому заступитися, а коли кривдником є сам її лицар, то це гидота ...

Більше подробиць тут.