Є люди, які обожнюють Порошенка і вважають його найкращим президентом за всю історію існування держави Україна. Ці ж люди вважають нелогічним і страшенно несправедливим його програш Володимиру Зеленському на останніх виборах. Всі ці люди, як мінімум віддали свій голос за Порошенка і таким чином зробили посильний внесок до його виборчої компанії.

Але є люди, дуже близькі до Порошенка, які щиро бажали його премоги, але які, тим не менш, стали безпосередніми винуватцями його поразки. Це люди, яким Порошенко не зміг сказати «НІ» в силу особливих відносин з ними. Їхні імена нічого не значать, а,можливо, в них і немає імен.

То хто ж ці люди, яким сильний і вольовий президент не зміг ні в чому відмовити?

По-перше, це один з чільних міністрів в уряді Януковича і засновник Партії регіонів, вірний прихожанин Московського патріархату протягом свого свідомого життя, людина, яка потурбувалася про надання українського громадянства Вадиму Новінському, відомому захиснику московськоправославного світу і бізнес-партнеру «гудка» і спонсора «ДНР» Ріната Ахметова .

По-друге, це соратник Віктора Медведчука, Григорія Суркіса, Нестора Шуфрича і один з чільних членів СДПУ (о), який створив для Медведчука режим найбільшого сприяння у бізнесі через зачистку під нього ринку зрідженого газу. Сюди ж можна додати сприяння тому ж Медведчуку у придбанні кількох телеканалів, які стали рупором Кремля.

По-третє, одним з цих людей є партнер кремлівського олігарха Фірташа, який у Відні напередодні виборів домовився з останнім про сприяння на виборах президента і умови оплати цих послуг, оскільки безкоштовним буває всі знають що.

По-четверте, це «видатний» полководець, який з допомогою вірних помічників Гелетеїв, Муженків, Назарових та ін. організував кілька «котлів» у війні з агресором, що коштувало життя тисячам воїнів, і закінчилося підписанням ганебних мінських договорняків з амністією бойовикам, автономією ДНР/ЛНР, збереженням окупаційних військ у вигляді народної міліції і внесенням відповідних змін до Конституції. Причому результати слідчих комісій свідчать про свідому діяльність (чи бездіяльність) керівництва ЗС в утворенні Іловайського і Дебальцівського котлів.

Ще він має завдячувати спритному бізнесмену, який примудрився заробляти навіть на території агресора під час війни з ним, сплачуючи податки до бюджету ворога. Заробляв цей бізнесмен і на поставках озброєння за завищеними цінами на своїх підприємствах за допомогою корумпованих бізнес-партнерів. «Свинарчуки» і «свинарчата» могли харчуватися лише грошовими купюрами. Також, окремим напрямком заробітку стало партнерство з вищезгаданим «гудком» у зароблянні на енергоносіях через створення схеми «Роттердам+», яку втілював підлеглий 24-річний ̶ф̶у̶н̶т̶ голова НКРЕ, Дмитро «Вовк в овечій шкірі».

Також Порошенко має подякувати одному політику, який з допомогою ручного прокурора, «обілетив» провідних діячів злочинного режиму попередників і злив їхні справи в свій золотий унітаз, завдяки чому з цих самих попередників були успішно зняті санкції, накладені європейським співтовариством. Принагідно можна згадати «хорошого парня» Колю, а фраза «вишки Бойка» перестала існувати як сталий вираз і тепер пишеться окремо. Ця ж особа зробила все можливе, щоб справа Майдану ніколи не закінчилася виявленням і покаранням винних шляхом знищення речових доказів і сприяння втечі основних винуватців.

Окрема подяка ще одній особі, яка не могла зупинитися у брехні і ровішуванні локшини нездійсненних обіцянок на вуха виборців, як-то продажу бізнесу, доларі по 12, преможній війні за пару тижнів.

Ще одна подяка особі, яка переслідувала політичних супротивників, обливаючи брудом на дружніх телеканалах, напускаючи на них свою «фабрику ботів», фабрикуючи проти них кримінальні справи і навіть позбавляючи громадянства.

І насамкінець, Порошенка підвела одна нестримна знервована особа, яка зривала з дівчат шапки, била людей по обличчю, матюкалася на підлеглих. Можна знайти ще мінімум з десяток людей, які стали винуватцями програшу найкращого президента за історію існування України, але загалом картина видається цілком зрозумілою. Якби Порошенко міг сказати тверде «ні» всім цим людям, ми б точно не мали зараз Зеленського на найвищій посаді в державі. Але історія не знає умовного способу, але має свою логіку. Порошенко програв — і це логічно.

Фото: dsnews.ua