Чи вірите ви у чесні демократичні вибори? Маю на увазі тут — в Україні. Чесні демократичні вибори в Україні. Я чув різні думки з цього приводу.

Хтось стверджує, що кандидати мають довірених осіб та членів виборчих комісій. Що за виборами спостерігають журналісти та іноземні делегації. Що є соцопитування та екзитполи. І що все це перешкоджає фальсифікації результатів виборів.

Хтось навпаки — твердо впевнений, що туди (на вибори) навіть ходити не варто, бо «все без нас вирішено і підраховано».

Хтось зупиняється десь між цими двома крайнощами і вірить у те, що ходити на вибори потрібно... але нікому вірити не можна, і що вибори фальсифікують, наскільки можуть...

А чи можна взнати, чи дійсно фальсифікують, хто саме і наскільки саме? Ясна річ, якщо ви родич Ківалова, то ви це можете взнати просто подзвонивши йому. Ну або ви можете спитати про це у Сліпачук, якщо близькі настільки, що курите в одному з нею ліжку.

А якщо ви проста людина з комп'ютером та інтернетом? Чи можливо це в такому випадку? Якщо коротко, то так — можливо.

Цим питанням давно займаються в наукових колах. В Росії, наприклад, зацікавленість в аналізі результатів виборів на предмет фальсифікацій виникла ще у 90-ті роки. Хоча з приходом Путіна інтерес до таких аналізів пішов на спад. Математика вперто показує, що вибори в Росії є в значній мірі фальсифікованими, а росіяни вперто роблять вигляд, що все так і задумано. Після чергових виборів деякі ентузіасти озвучують розмір чергового вкиду бюлетенів, а електорат в черговий раз радіє перемозі над здоровим глуздом.

На Заході цим питанням займаються більш серйозно та фундаментально. Є декілька груп вчених, що досліджують виборчі процеси різних країн та розробляють методики, які дозволяють оцінювати наявність і масштаб фальсифікацій.

На жаль, в Україні такі дослідження не ведуться. Принаймні я зміг знайти лише окремі невеликі епізодичні спроби локальних аналізів, але нічого більш менш масштабного на цю тему немає. Тож з вашого дозволу, спробую хоч трохи цей недолік виправити.

Яким чином? Якщо вас цікавлять деталі методик, то я відсилаю вас до оригінальних праць.

Якщо ви не маєте змоги ознайомитись з деталями (або просто не хочете цього робити :) ), то в наступному дописі я спробую коротко і у спрощеному вигляді описати, на чому заснований аналіз результатів виборів.

P.S. В подальшому дані, які стосуються явки на виборчих дільницях, кількості голосів за кандидатів, кількості бюлетенів, визнаних недійсними, — взяті з офіційних джерел та є об'єктивною реальністю.

Результати аналізів цих первинних даних та їх інтерпретація є моєю суб'єктивною думкою. Я в жодному разі не примушую вас зі мною погоджуватись. Ви спокійно можете вигадати власне трактування наведеним фактам.

P.P.S. Вибори в Україні набагато більш складний процес, ніж в Росії. Тому й аналіз проводити складніше, й проміжних результатів більше. Настільки більше, що їх об'єм виходить за рамки допису в блозі. Через це я буду висвітлювати лише якісь найцікавіші й найхарактерніші деталі та власне результат аналізу.