Чи бачили ви «Моніторинг електоральних настроїв українців» від соціологічної групи «Рейтинг»? Там багато цікавого.

Рейтинги. Антирейтинги. Рейтинги по регіонам. Рейтинг Томосу. Мовне питання. Є на що подивитись.

А ще там є така табличка, яка показує «другий вибір» — за кого ви проголосуєте, якщо ваш улюблений кандидат не братиме участі у виборах.

5c541b957c713.png

І от таку цікаву штуку можна з цією табличкою зробити. Уявімо, що Садовий покидає гонку. З таблиці видно, що 9% його прихильників перейде до Гриценка. Уявімо далі, що Зеленський також покидає гонку. До Гриценка перейде 4% голосів Зеленського, включаючи частину голосів, які вже перейшли від Садового до Зеленського. Задамося таким теоретичним питанням: який відсоток голосів за Садового перейде до Гриценка, якщо гонку покинуть всі кандидати? Або узагальнимо: який відсоток голосів за кандидата А переходить до кандидата Б, якщо гонку покидають всі кандидати?

Цей відсоток, очевидно характеризує схильність електорату кандидата А до іншого кандидата Б. Чим він вище, тим прихильніше електорат А відноситься до кандидата Б. З цього можна вивести протилежну величину — «електоральна дистанція». Чим вона менше, тим ближче за духом електорат А до кандидата Б. Нуль означає абсолютну схожість — всі виборці кандидата А переходять до Б. Сто означає абсолютну нетерпимість — жоден виборець кандидата А не перейде до кандидата Б. Зауважу, що відстань від А до Б не дорівнює відстані від Б до А. Така тут геометрія :)

Отже, використовуючи наведену таблицю, можна порахувати електоральні дистанції для наших кандидатів.

Серед результатів є очевидні речі... А є не такі й очевидні.

Очевидно, що трійка оппоюрідних братів (Бойко, Мураєв, Вілкул) мають бути близькими... І це підтверджується. До Бойка ближче за всіх Вілкул, потім Мураєв, а потім раптом — цікавинка — Зеленський! Так само До вілкула близький Бойко, потім Мураєв, потім — знову ж таки — Зеленський! У Мураєва так само Зеленський йде (разом з Ляшко) одразу після Бойко та Вілкула.

Що ще цікавого? Електорат Ляшко полюбляє Тимошенко, а електорат Тимошенко полюбляє Ляшко. Цьомки! :)

Порошенко є найбільш неприємним для електорату Зеленського. Взагалі ці двоє є антагоністами — електорат Порошенко так само негативно сприймає Зеленського.

Що ще можна цікавого зробити? Порахувати середню електоральну відстань від одного кандидата до всіх інших. Виявляється, що найнижчий цей показник — у Зеленського (65.4). Електорат Зеленського в середньому достатньо непогано ставиться до всіх інших кандидатів.

Номінально друге місце за цим показником займає Бойко, але це лише завдяки двом його оппобратам. Отже фактично друге місце займаю Тимошенко з показником 77.1. Третій — Гриценко з 78.4.

Про що це говорить? Про те, що Зеленський на даний момент являється кандидатом, який об'єднує людей з різними поглядами з різних регіонів. Так само, як це робив Порошенко у 2014. Тоді багато людей об'єдналося довкола Порошенка. Зараз це відбувається довкола Зеленського.

У кого найбільша відстань до інших кандидатів? У Кошулинського (95.7). У Порошенка (90.1). У Вілкула (89.8). Це кандидати, які навпаки — розколюють електорат.

Ну та що я вам розказую? Кляцяйте на картинку нижче та дивіться все це у візуалізованому вигляді (картинка величенька — беріть до уваги).

5c7ec671aaf8e.jpg