«И сказал Господь Моисею: я вижу народ сей, и вот, народ он – жестоковыйный...»
(с) (Исх., 32:9.). IX век до н.э.

– Драконов нет, это знают все.
(с) Дж.Р.Р. Мартин «Игра престолов»

Фразы о «национальных характерах» и прочих чертах, присущих определённым народам – это субъективная обыденность, данная нам в непосредственных ощущениях. «Торгаши-евреи», «раздолбаи-итальянцы», «высокотехнологичные японцы», «дисциплинированные немцы», «свободолюбивые украинцы»... Пусть кинет в меня камень тот, кто не слышал подобных утверждений, выдаваемых за общее место, известное всем с детских лет элементарное знание.

Специально для вас я подготовил небольшую подборку подобных высказываний... только 80-180 летней давности. Наслаждайтесь.


...характерная для французов неодолимая тяга ощущать себя пешками и повиноваться диктатуре...

Шарль Бодлер, 1840-е


Монархия нас соединяет, республика нас разъединяет.

Франческо Криспи, бывший либерал, 1870-е


У китайцев есть только семейная или клановая солидарность, у них нет национального духа... они – лишь горсть сухого песка... Прочие народы острят ножи и подают блюда на стол: а мы – мясо и рыба на их столе.

Сунь Ятсен, 1924


Я выдумал множество красивых слов и определений, которые будут жить и после моей смерти и которые заносят польский народ в разряд идиотов.

Йозеф Пилсудский, 1927


...єдиною характерною особливістю, притаманною кожній німецькій душі, є типово німецький комплекс меншовартості, комплекс молодшого брата, який завжди трохи запізнюється на бенкет.


Якщо брати Європу в цілому, включно з Британськими островами, мені здається, що Ірландія та Уельс – це еквівалент вашого [США, прим. АХ] західного узбережжя. Кельти наділені яскравою і багатою уявою. Далі вашому поміркованому Середньому Заходу відповідає в Європі Британія і Франція з їхніми психічно врівноваженими народами. Потім ви потрапляєте в Німеччину, і якраз за нею живуть слов'янські мужики, жалюгідні білі бідняки в Європі. Мужики не встають вранці, а сплять весь день. Німці, їхні найближчі сусіди, піднімаються вранці, але занадто пізно. Ви пам'ятаєте, як німці навіть тепер зображають Німеччину на всіх своїх карикатурах?

— Так, «Сплячий Міхель», високий худий суб'єкт в нічній сорочці і ковпаку.


Німці дуже чутливі. Вони впадають у крайнощі, вони завжди трохи неврівноважені. Вони космополіти, громадяни світу, легко втрачають свою національну ідентичність, люблять наслідувати інші нації. Всякий німець хотів би вдягатися як англійський джентльмен.

Німці надзвичайно чутливі до нових ідей, і коли трапляється така, що приваблює їх, то здатні прийняти її на віру, без критики, і на певний період повністю піддатися її впливу. Але потім, через деякий час, так само відкинути її остаточно і засвоїти нову ідею, можливо абсолютно протилежну. Так вони керують своїм політичним життям.

Італійці більш врівноважені. Їхні погляди не гойдаються як маятник, не скачуть і не перериваються внаслідок непомірних захоплень, які є щоденними проявами німецького розуму. Тому ви віднаходите в Італії дух врівноваженості, якого не вистачає в Німеччині.

Карл Юнг, жовтень 1938


Эмметт Браун: Невероятно, что из-за этого маленького куска рухляди, возникла такая большая проблема. Да и не удивительно, что схемы отказали. Тут сказано, «Сделано в Японии».

Марти МакФлай: Что ты имеешь в виду, Док? Все лучшее делается в Японии.

Эмметт Браун: Невероятно!

«Назад в будущее-3», 1955


В українців генетично відсутня кровожадність , великодержавіе, схильність до насильства

2017