Ще одні вибори: 208 округ і знову Олег Ляшко?

25 жовтня на 208 окрузі Чернігівській області пройдуть не лише уже нашумівші місцеві вибори, але й проміжні вибори депутата до Верховної Ради. Депутат, якого було обрано у 2019 році по 208 мажоритарному округу, загинув. Тому за українським законодавством мають відбутися ще одні вибори до парламенту.

Вирішили спробувати свої сили аж 12 кандидатів, серед них Олексій Оскер, Михайл Побігай, Сергій Суханов, Іван Донець, Олег Ляшко, Віталій Чорний, Василя Крутчака, Анатолія Гунько та його двійника.

Оцінемо шанси декількох з них.

Анатолій Гунько депутат від «Слуги Народу», чернігівський правозахисник, має неоднозначні шанси на перемогу. З одного боку, його підтримує пропрезидентська партія, але з іншого боку — їх рейтинг стрімко падає. Крім цього, до кандидата застосовуються сірі політичні технології — створення двійника. Звичайно, технологія не нова, але при нестабільному рейтингу може зіграти свою роль та «перетягнути» кілька відсотків голосів.

Василь Крутчак, журналісти від партії «Право-консервативна партія України» Північний шлях " також вирішив балотуватися до Ради. Одразу кидається в очі непопулярність обраної ним

партії, тому йому треба покладатися на власні сили та впізнаваність, а не рейтинг партії. Але позитивним в такому випадку є і відсутність антирейтингу партії.

Ну і звичайно, куди ж без Олега Ляшко, який переконаний, що "Рада без нього — як село без церкви". Однак у головного "радикала" України Олега Ляшка — трагедія. За місяць до виборів по округу №208 в Чернігівській області від нього відмовився його головний спонсор — найбагатший олігарх Ринат Ахметов. Не допомогла Олегу Валерійовичу навіть недавня соціологія КМІС, яку розганяли по ЗМІ, в якій партії Ляшко "намалювали" загальноукраїнських 6 відсотків. Забавно спостерігати за тим, як соціологи почали розповідати про божевільну динаміку "радикалів". Втім, якщо говорити об'єктивно, то звідки взявся рейтинг "Радикальної партії" — незрозуміло. У таких випадках і потрібна подібна соціологія — показати спонсорам, що вони вкладають гроші в проект не просто так. Втім, це не допомогло — у Ахметова не бачать перспектив. До речі, це відбувається не вперше: в 2019 році за три місяці до парламентських виборів найбільший олігарх країни вже "кидав" свого кишенькового "радикала" — в результаті Ляшко не дотягнув, програвши гонку до Верховної Ради.

Крім "липової" соціології зараз Ляшко особливої активності він не проявляє. Союз з Юлією Тимошенко у нього розвалився — лідер "Батьківщини" хоч і підтримала його публічно, але пішла окремо, відмовившись брати на "борт" людей Ляшко на до рад різних рівнів.

Якщо ж говорити про спробу Ляшко заскочити до Верховної Ради по вакантному округу №208, то потрібно враховувати, що крім Ахметова від фінансування любителя корів і вил відмовляються місцеві підприємці, які спостерігає за поведінкою Ляшка і бачать: незважаючи на безліч виступів, той бере гроші і витрачає їх на себе, а не на ведення кампанії на окрузі. Фактично відбувається "злив" кампанії, і це мало кому сподобається.

Що ж вибори до Верховної Ради по 208 округу обіцяють бути цікавими. Будемо слідкувати.