Суспільний Договір як новий вектор розвитку України

Сьогодні влада в Україні зосередилась у руках олігархів і політичних еліт. Таким чином, громадське суспільство позбавлене можливості впливати на розвиток власної країни. Враховуючи всі попередні спроби, «реформи» та «покращення», стало очевидним – подолати кризу в Україні таким чином неможливо. Нинішня редакція Конституції як документ, що закріплює чинний суспільний договір, абсолютно не відповідає потребам суспільства. Новий Суспільний Договір визначатиме правила, за якими розвиватиметься Україна, а Конституція стане дорожньою картою для його реалізації.

Аби не повторювати помилки 1996 року, коли до процесу ухвалення Конституції не залучили тих, заради кого Документ було створено, – народ України, потрібно дати можливість кожному громадянину долучитись до процесу складання Нового Договору. Адже саме цей Договір дозволить створити дійсно ефективну систему співжиття, де кожна людина зможе впливати на управління країною.

Тому сьогодні надзвичайно важливо донести суспільству наскільки важливо створити Новий Суспільний Договір і Нову Конституцію, і долучити їх до обговорення. Із цією метою Інститут демократії та розвитку "PolitA"спільно з "Foundation for future"регулярно проводять публічні обговорення з цієї теми за участю експертів.

Також утворено низку робочих груп, кожна з яких відповідає за окреме питання, наприклад:

Тож навіщо Україні потрібні Новий Суспільний Договір і Нова Конституція, які питання вони покликані вирішити? По-перше, Договором передбачено упровадити нову форму правління та справедливу податкову політику, що забезпечать економічну свободу українців. По-друге, Договір стане інструментом консолідації українців для боротьби із пануючою наразі елітою з метою перетворення країни в успішну державу. По-третє, це дозволить побороти олігархічні клани, які сьогодні незаконно отримують всі бонуси від доходів України. Новий Суспільний Договір допоможе налагодити суспільний контроль над розподілом остаточного прибутку, як це робиться в цивілізованих країнах.

Окрім того, Договір передбачає комплексну боротьбу з корупцією на користь пересічного українця. Для цього опозиція буде наділена всіма інструментами контролю над владою, серед іншого, й можливістю одразу звертатись до суду в разі виявлення факту корупції чи зловживання владою.

Реалізувати всі ці зміни допоможе низка інновацій, закладених у Договір, а саме: впровадження парламентської форми правління канцлерського типу, всенародне обрання парламентської більшості та канцлера, нова систему виборів до парламенту в 2 тури, створення контролюючої гілки, незалежної від влади, надання громадянам права законодавчої ініціативи та інші.

Новий Закон працюватиме в інтересах народу, а не панівних кланів, а єдиним джерелом влади стане народ. Тож саме на українців буде покладено відповідальність за те, як вони житимуть.