Ця стаття є перекладом матеріалу, опублікованого на Bloomberg Law


Переповненість, погані санітарні умови, неналежне медичне обслуговування — це те, з чим стикаються мільйони ув'язнених у США. Адвокати та Правова Ініціатива Відкритого суспільства (Open Society Justice Initiative) стверджують, що під час пандемії коронавірусу юристи та адвокати по всьому світі вживають заходів, щоб захистити ув'язнених та обвинувачених, які перебувають під вартою. Деякі з цих юридичних стратегій можуть справді врятувати людські життя.


5e9ffa77dfeea.jpg


У той час, як мільйони мешканців Нью-Йорка збираються перечекати епідемію коронавірусу в себе вдома, понад 7200 осіб, які живуть з ними по сусідству, взагалі не вирішують, як захищати своє здоров'я та себе самих. Соціальне дистанціювання не поширюється на чоловіків і жінок (здебільшого темношкірих та латиноамериканського походження), які знаходяться у в'язницях та інших місцях позбавлення волі в Нью-Йорку.

Covid-19 не тільки перетворив місто на один зі світових осередків коронавірусу, він ще й тривожними темпами шириться по переповнених людьми в'язницях Нью-Йорка: відсоток зараження серед в'язнів тут у 44 рази вищий, аніж у будь-якому іншому штаті.

Переповненість, погані санітарні умови, неналежне медичне обслуговування, характерні для пенітенціарних закладів Нью-Йорка, — це лише частина обставин, які в умовах пандемії ставлять під загрозу життя ув'язнених тут та ще близько десяти мільйонів у всьому світі. Зараження коронавірусом у місцях позбавлення волі наражає на небезпеку не лише в'язнів та охоронців, а й ширший загал, адже носієм вірусу можуть бути також адміністративний і технічний персонал й звільнені в'язні.

У цьому сенсі пандемія дуже чітко продемонструвала, наскільки дорогу ціну платять громадяни, щоб держава і надалі покладалася на ув'язнення як на найпростіше рішення. Тут-таки згадуються слова активістів про реформу системи кримінального правосуддя: потрібно негайно знайти системні альтернативи ув'язненню, а також змінити закони, що призводять до ув'язнення.

Швидко реагуючи на пандемію, юристи та адвокати по всьому світі вживають заходів для захисту здоров'я і безпеки ув'язнених та обвинувачуваних, які перебувають під вартою. Деякі з цих юридичних стратегій можуть справді врятувати людські життя.

Поки що тривають судові провадження з подібних справ — подекуди успішно, подекуди не дуже, — а адвокати використовують наявні механізми захисту інтересів тих осіб, які перебувають за ґратами в небезпеці.


Перегляд правомірності перебування під вартою потрібно переглядати

Судовий контроль за перебуванням затриманої особи під вартою існує в системах правосуддя багатьох країн, будучи частиною міжнародного права. Він передбачає, що затриманого доставляють до суду, який має вирішити, чи правомірним було затримання. У Нью-Йорку адвокати домоглися звільнення понад ста осіб з пенітенціарної установи Райкерз-Айленд, аргументуючи тим, що тримання цих людей під вартою являтиме собою «злочинну недбалість, що може призвести до серйозної шкоди здоров'ю та буде порушенням процедури».

Захисники таких осіб по всій Бразилії звертались до суду з проханням скасувати тримання під вартою або обрати альтернативний запобіжний захід. У Сан-Паулу старшим за віком особам та представникам інших груп ризику дозволили перебувати під домашнім арештом. У в'язницях округу Трембебе обмежили доступ сторонніх осіб, аби не допустити поширення коронавірусу.

У Ріо захисники домоглися, щоб судді протягом 10 днів переглядали справи осіб, старших за 60 років, яких арештували або утримують під вартою, з можливістю помістити їх під домашній арешт. Хоча це рішення наразі оскаржується, деяких громадян вже встигли звільнити. На підставі клопотання, поданого адвокатом в Еспіріто-Санто, про можливість звільнення всіх осіб, які перебувають під вартою через несплату поруки, федеральний офіс захисників вирішив подавати аналогічне клопотання по всій Бразилії.

Подібні клопотання з проханням звільнити осіб з групи ризику подала й асоціація XUMEK у Мендосі, Аргентина, внаслідок чого суд ухвалив переглянути всі справи ув'язнених із групи ризику, яких можна помістити під домашній арешт.


Оспорювання безпідставних затримань

У штаті Техас адвокати подали клопотання про негайне звільнення тих затриманих, які не могли сплатити вартість застави, аргументуючи тим, що це «дискримінація за майновою ознакою», яка порушує право на рівний захист у суді та належну процедуру. Суддя наказав сторонам сформувати список з 4000 осіб, які перебувають у в'язницях і чию ситуацію варто переглянути.

З аналогічних підстав адвокати зі штату Міссурі просили скасувати «непотрібне затримання, яке посилює серйозну небезпеку поширення вірусу серед населення».


Оспорювання в суді порушень, викликаних обмеженнями через Covid-19

Австралійські адвокати подали до суду позови про порушення прав через примусове застосування обмежувальних заходів Covid-19. Наприклад, після обмеження права на відвідування адвокати успішно забезпечили зміну запобіжного заходу на заставу одній жінці, посилаючись на «надзвичайні обставини», враховуючи, що «контакт з родиною є важливим елементом життя в'язня».

Так само суд відпустив на поруки іншу жінку, визнавши, що затримання слухання її справи через Covid-19, найімовірніше, призведе до тримання під вартою, що буде тривати довшим, ніж строк того покарання, до якого її може бути засуджено у разі ухвалення обвинувального вироку.


Аргумент про необхідність дотримання прав людини, щоб забезпечити виконання державою її обов'язків перед затриманими

З огляду на публічний інтерес адвокати в Індії та Пакистані подають позови та посилаються на закони і конституцію, щоб, забезпечуючи основні права, дозволити незалежним особам виступати в суді представниками тих, хто не може самостійно звернутися до суду. Адвокати просили, щоб у судових рішеннях містилася вимога до держави негайно вжити відповідних запобіжних заходів, зокрема звільняти в'язнів та проводити в тюрмах санітарні процедури, наголошуючи, що бездіяльність призведе до «масштабної загибелі людей».

У Франції юристи подали адміністративну скаргу до Державної ради з проханням наказати уряду вжити негайних заходів, зокрема звільнити частину в'язнів і покращити умови ув'язнення, щоб запобігти порушенню основних прав затриманих, особливо в умовах пандемії коронавірусу.

У Вашингтоні адвокати подали клопотання з проханням, щоб суд зобов'язав уряд виконувати свої службові обов'язки: на їхню думку, губернатор і голова пенітенціарної служби порушили конституційні права, не забезпечивши людям необхідну соціальну дистанцію та поставивши здоров'я в'язнів під загрозу. У позові закликають звільнити осіб, старших за 50 років, чий стан здоров'я викликає занепокоєння, а також тих, кого планували звільнити протягом найближчих півтора року.

Також каліфорнійські юристи подали позов про виконання вимог позивачів, а саме: зменшити кількість в'язнів до такої кількості, що уможливить дотримання соціальної дистанції, а також звільнити ув'язнених із групи підвищеного ризику.


Подання позовів у кримінальних справах проти урядів

Коли подання позовів до суду не приводить до успіху, є інший шлях: подати заяву про відкриття кримінального провадження проти уряду. У Франції подали скаргу на прем'єр-міністра та міністра юстиції від імені 30 затриманих, які наголосили на «неспроможності надати допомогу особі, яка перебуває в небезпеці».

Термінові заходи, яких вживають адвокати під час цієї пандемії, можуть стати передумовою створення кардинально іншої моделі позбавлення волі в майбутньому. Та невже потрібно було дочекатися цієї руйнівної кризи, катаклізму в галузі охорони здоров'я, щоб уряди країн нарешті серйозно сприйняли те, про що прихильники реформ пенітенціарної системи говорили весь час: що наші невиправдано високі очікування від цієї системи та неправомірне тримання осіб під вартою суперечать справедливому і квітучому суспільству.


Ця стаття може не відповідати позиції компанії "The Bureau of National Affairs" або її власників.


Інформація про авторок

Маша Лісіцина — старша керівна юристка підрозділу кримінального правосуддя Правової Ініціативи Відкритого суспільства (Open Society Justice Initiative). Має 25 років досвіду роботи у сфері захисту прав людини, а останні десять років присвятила вивченню та вирішенню проблем відповідальності за тортури у країнах Євразії, Південної та Південно-Східної Азії, а також Латинської Америки.

Наташа Арнпрістер — юристка з питань правового захисту, адвокатка Правової Ініціативи Відкритого суспільства (Open Society Justice Initiative). Вивчає роботу правозахисних організацій і стратегію судових проваджень в частині кримінального правосуддя.