Вчора на засіданні уряду очільник Мінекономіки презентував програму із забезпечення робочими місцями безробітних українців. Зокрема, декларується створення 154 тисяч робочих місць у сфері будівництва транспортної інфраструктури. Вже є джерела фінансування. Тобто, уряд вбачає в сфері будівництва локомотив для відновлення держави в посткарантинний період. Спеціалісти будівельної галузі з позитивом сприймають цю новину, але в той же час з обережністю.

Такі кроки влади стимулюють позитивний сигнал для реалізації реформування ДАБІ та успішного майбутнього функціонування сервісу в містобудівельній галузі (Державна сервісна служба містобудування України — ДССМУ). Професійний ринок повинен розширитися і переосмислити інженерну спеціалізацію. Акцент має бути зроблено на посилення ролі інженерів у будівельному процесі.

Простою мовою - більше будуємо, більше використовуємо кваліфікованих інженерів. Сьогодні роль інженера полягає не тільки в архітектурі та конструюванні, але й в створенні нового в образі будівель і споруд, у впровадженні новітніх технологій в проекти та процесс створення. Інжинірингові організації забезпечують організаційне та консультативне супроводження проектування і будівництва об'єктів, тому ця сфера потребує особливої уваги. Галузь рухається вперед за рахунок нових робочих місць, тому що збільшується будівництво, а це означає забезпечення економічного зростання.


Досвід країн з розвиненою економією свідчить про те, що,в постіндустріальній країні на перше місце виходить кваліфікація кадрів. Тому 154 тисячі робочих місць в цьому процесі мають бути простимульовані парламентом.

Одним словом, реформа будівельної галузі ефективна в комплексі, а значить, є підстави для надії.


Іван Галунга, голова ГО «Народний люстраційний центр»