Для величезної кількості людей, і не тільки американців, перемога Дональда Трампа у президентських перегонах стала великим сюрпризом. Ще більшим сюрпризом, зокрема для багатьох наших громадян, стало те що він виявився, м'яко кажучі, не таким вже й проросійським. Хоча тих, хто слухав його інтерв'ю, де він ділиться своїми секретами успіху, чи читав його книжки, не дуже дивують його останні рішення.

І зараз, коли Трамп президент США, деякі речі з його першої книги «Мистецтво Угоди» особливо заслуговуюють уваги:

1) Про щоденний розклад: «Я намагаюсь не планувати заздалегідь багато зустрічей. Мої двері лишаються відкритими. Ти не можеш бути креативними або підприємницьким, якщо у тебе все занадто структуровано. Я надаю перевагу тому, щоб просто приходити на роботу кожного дня і вже там діяти в залежності від того, як розвиваються події.»

2) Про критику: «Я вважаю так, критики мають право казати про мою роботу те що хочуть, то чому ж тоді я не повинен мати змоги сказати те, що мені хочеться про них?»

3) Про гнучкість: «Я ніколи сильно не прив'язуюсь до однієї угоди чи одного підходу. Для початку я запускаю багато повітряних кульок, тому що більшість угод все одно відпадає, наскільки б багатообіцяючими вони не здавались на перший погляд.»

4) Про пресу: «Єдине, що я дізнався про пресу, це те, що вони завжди голодні до хороших історій, і чим сенсаційніше, тим краще. Це суть їхньої роботи і я це розумію. Суть в тому, що, якщо ти трошки інакший, чи трошки скандальний, або якщо ти робиш щось сміливе і контроверсійне, вони напишуть про тебе.»

5) Про погану оцінку в пресі: «З суто бізнесового погляду, переваги того факту, що про тебе написали в пресі, завжди значно переважують недоліки. Насправді все дуже просто… Найсмішніше те, що навіть негативний репортаж про тебе може нашкодити в особистому плані, але бути корисним для бізнесу.»

6) Про перебільшення: «Фінальний інгредієнт моєї промоції – це бравада. Я підіграю людським фантазіям. Люди не завжди самі мають грандіозні задуми, але їх все одно хвилюють ті, хто має. Тому маленька гіпербола ніколи не зашкодить. Люди хочуть вірити, що щось є найбільшим, найвеличнішим і найбільш захоплюючим. Я називаю це правдивою гіперболою. Це невинна форма перебільшення і дуже ефективний спосіб промоції.»

7) Про давання здачі: «Все своє життя я вважав, що якщо люди ставляться до мене погано, чи несправедливо, чи намагаються використати мене, то треба дати їм здачі і дуже сильно. Ризик в тому, що ти можеш зробити погану ситуацію ще гірше, тому я однозначно не рекомендую такий підхід абсолютно для всіх. Але зі свого досвіду можу сказати, що якщо ти б'єшся за те, у що справді віриш, навіть якщо по дорозі ти відштовхнеш від себе деяких людей, в результаті в кінці все спрацьовує найкращим чином.»

8) Про результати: «Ти не можеш дурити людей, в усякому разі недовго. Ти можеш викликати зацікавленість, ти можеш провести прекрасну промо-кампанію, отримати найкращі відгуки у пресі і навіть підкинути маленьку гіперболу. Але якщо ти не даш людям обіцяного, вони з часом все одно про все довідаються.»

9) Про конкуренцію: «Я перший хто зізнається, що я дуже люблю змагатись і що я зроблю все, в межах закону, щоб перемогти. Інколи частина укладання угоди – це дискредитація своїх конкурентів.»