Якими були події, що передували безвізу? Як бачили Україну у березні та які теми щодо України — найактуальніші? На ці та інші запитання про Україну в англійськомовних ЗМІ відповідаємо на основі дослідження моніторингового проекту «ОКО».

Початок березня був негативним, 2 березня відбувся вибух на шахті, який позбавив життя 11 шахтарів, резонанс 44 767 (соціальний резонанс це сума лайків, поширень та вподобань у Facebook). У міжнародній політиці домінувало повідомлення про те, що Швеція повертає призов на військову службу на тлі напруження у Балтійському регіоні (читай — з Росією), BBC, соціальний резонанс матеріалу 34120.

Туристичне видання Rough Times 6 березня опублікувало матеріал «Топ 20 місць для бюджетної подорожі у Європі» з високим резонансом, 12904. У список ввійшов Львів, про який було написано кілька хороших речень про культуру, не лише про бюджетність.

58e73b9b1dd60.png

7 березня найяскравішим повідомленням про візит Павла Клімкіна до Білого Дому, із зустріччю з держсекретарем, Рексом Тіллерсоном, не став аналітично-прогностичний матеріал. Навпаки, це була відео-замітка про те, як на цій зустрічі журналістку NBC проігнорували з запитанням: «Ви впевнені, що адміністрація Трампа буде достатньо сильною проти Володимира Путіна? Чи можете ви переконати нас, що Росія не зможе рухатися вперед в Україні?». Джерело Real Clear Politics, соціальний резонанс 29909.

10 березня знову піднялася тема з Полом Манафортом, колишнім головою передвиборчого штабу Трампа, який до цього працював на Януковича (згідно з окремими джерелами, «крізь стабільність до добробуту» — це слоган від команди Манафорта). Так-от, згідно з повідомленнями, українські правозахиснки прагнуть розслідування повідомлень, начебто зі зламаного телефону доньки Манафорта, у яких ідеться про те, що Пол Манафорт був причетним до навмисних вбивств в Україні. NY Daily News, соцрезонанс 17374.

15 березня з'явилося багато матеріалів про запуск Ryanair в Україну. Приз за найупередженіший заголовок віддаємо таблоїду The Sun: «Ryanair починає літати в Київ, в охоплену війною Україну, де пиво коштує один фунт, а ночівля всього три».

16 березня у топ потрапила стаття «Європейський союз схвалив кредит у 638 мільйонів доларів для України „, The Asian Age, 35081.

21 числа відбулася нова хвиля розлідувань щодо Манафорта, а вже 22 числа почалася історія із Євробаченням: «Україна заборонила в'їзд до України Самойловій, яка їздила у Крим, анексований Москвою в 2014 році » BBC, 2612. Цього дня на тему Євробачення був 161 матеріал.

23 березня відбулося вбивство Дениса Вороненкова, екс-депутата Державної Думи Росії. Світові ЗМІ відреагували на цю тему дуже активно.
Зокрема, інформація про вибух складу боєприпасів у Балаклії, який відбувся у той самий день і спричинив евакуацію 20 тисяч осіб, набула значно менше розголосу та менше матеріалів. Так, 23 числа за запитом Voronenkov англійською програма виявила 232 публікації англійською, а за запитом evacuate (з перевіркою, чи всі статті відповідають темі вибуху) — 62 матеріали

5OHS8FcpqbleBlYxid-l7F9D7gE2_A3kWfrW5WN5afYtrgd7shlaHwuLizoDSR-ZDBBilIgcMaPjXLz1i_tEOOTbsz3zd0ywy5w9gha3_M1qBape29Mn3ttuD1_VJQzce9B2g20K

Медійний фокус, він такий. Так, найпопулярніша стаття на про вбивство Дениса Вороненкова набула 38750 лайків, коментарів та поширень у The Washington Post, а про вибухи та евакуацію – 2678, BBC.

nXtwMDbI5-m6XILiAjfGSqqGMFPc4YBTsC6VNcosD7VP5JY13ozEA4xcoJ00EcTBAAF7IOcNDQuda0vue-5-cMekJSkIQ-jfk-JWMbvE9yJAPW0LkWQ9h-Zar8L3l3bECb97Jv53


Україна в англійськомовних ЗМІ у березні 201724 березня «Путін зустрівся з Ле Пен, після того як крайня права лідерка розкритикувала санкції», Bloomberg, 4578.

28 березня актуалізувалася, але дуже помірно, тема політичних ув'язнень. Український режисер, ув'язнений в Росії виграв престижну американську премію «Свобода писати», The Washington Post, 2249.

29 березня популярним став матеріал із атакою лева на дресирувальника у цирку. Це відбулося у Львові та було знятим на камеру, World Star, 3693.

Наприкінці місяця також говорили про Трампа і Брекзит. Уже офіційно почався дворічний процес відчалювання Великої Британії від ЄС. Для України ситуація не виглядає особливо позитивною: «Відсутність Великобританії в європейських рішеннях може також допомогти Володимиру Путіну ... Все, що зміщує силу в Брюсселі від англосаксонської точки зору, вважається плюсом для Москви», Стівен Ерлангер, The New York Times.

У моніторингу ми бачимо, що світ не дуже зацікавлений у бойових діях чи мирному процесі в Україні. Медійних вершин сягають матеріали про скандали, викриття та корупційні схеми колишнього сподвижника Трампа, Пола Манафорта. Україна зараз політичний контекст, а не самобутній фокус.

Моніторинговий проект «Око» створений ГО «Агенція іміджу України» та ГО "RAZOM for Ukraine". Автоматизована програма відстежує та зберігає статті зі згадкою України на 13 мовах. Моніторинговою стрічкою можуть користуватися медійники, активісти та урядові організації за запитом; водночас команда працює над автоматичним відображенням структурованих проаналізованих даних у режимі реального часу. У вересні 2016 року проект отримав високу оцінку та підтримку від програми EGAP (e-Government for accountability and participation), що фінансується Швейцарською конфедерацією та реалізується Фондом Східна Європа.