Іноді корисно глянути на себе збоку. Наприклад, на цілу країну. Так що пропонуємо огляд останнього місяця 2016 року від моніторингового проекту «ОКО„, який збирає статті про Україну 10-ма мовами та рахує популярність цих статей у Facebook.

Грудень почався зі зростання напруження між Україною та Росією. 1 грудня Daily Mail набув найбільше резонансу (1411 лайків, коментарів та поширень) з матеріалом «Російські військові кораблі зайняли позицію біля Криму у відповідь на українські ракетні навчання наступного дня після того, як виявилося, що Путін підтягнув 55000 одиниць війська до кордону; загроза війни загострюється». Окрім кількох новинних ЗМІ із матеріалами з невеликим резонансом, про подію здебільшого писали проросійські медіа та домени невідомого походження.

Негативу з приводу корупції в Україні та «договорняків» додає Олександр Онищенко, колишній олігарх, що нині розшукується СБУ. До речі, видання, яке ми цитуємо, і яке є доволі популярним в мережі, – з 2010 року належить російському олігарху Александру Лєбєдєву. «Сумки готівки та змова проти прем'єр-міністра: політик робить заяви щодо масштабної корупції в Україні,» — пише Independent.co.uk, поширюючи 2 грудня матеріал з резонансом 3552.

А 6-го грудня не отримав багато передруків, але набув 21628 пунктів реакції матеріал в Small Wars Journal «Небезпека Сірої Зони: неідеальні відповіді на виникнення нетрадиційних загроз». Автор статті, Ніколас Гермберґ, пише про явище змішування воєнних та дипломатичних процесів, розмивання контурів між війною та миром як Сіру Зону (згідно з визначенням Майкла Мазарра). Саме так автор визначає події в Криму та на Сході України. Розмірковуючи про засоби врегулювання подібних конфліктів, як у випадку територіальних загарбань Росії та Китаю, автор стверджує, що США повинно виробити не-воєнні засоби та цілісну стратегію, щоб припинити подібні інтервенції. Щоправда, не називає конкретні рішення. Так що окрім гібридної війни, можемо пояснювати напад Росії як «Сіру зону».

7 числа вибухнула подія про голодну смерть маленької дитини в Україні, недбало залишеною матір'ю у зачиненій кімнаті. Впродовж тижня теж були публікації на цю тему. 7 грудня найпопулярнішими новинами за день були саме ці повідомлення на The New Zealand Herald та DailyMail.

8 грудня темою дня став безвіз. Понад 50 матеріалів англійською, найпопулярніший з яких «ЄС щойно досягло згоди щодо надання безвізового в'їзду для 50 млн осіб» британського Independent. 10-12 числа переважали згадки про Україну в контексті рухів Трампа, потенційних призначень (зокрема, державним секретарем Рекса Тілерсона, компанія якого постраждала від санкцій проти Росії, NYT, супер-популярність з резонансом 53889 та імовірності зв'язку з російськими хакерами.

Незважаючи на тривожні геополітичні новини, 12 числа також з'явилися переможні: «Світова боксерська рада проголосила Віталія Кличка „Вічним чемпіоном у важкій вазі“, 5586 резонансу.

7ed6030e83-screen-shot-2017-01-26-at-185734.png

14 грудня з резонансом 3490, BBC публікує статтю „Кримське золото повинно повернутися до України, стверджує голландський суд“ про вдале для нас закінчення судової тяганини між Росією та Україною.

18, 19 і 20 числа основною темою була націоналізація ПриватБанку. 20 грудня найпопулярніша стаття на тему була розміщена на Bloomberg з популярністю 3226. „Україна діяла швидко на минулих вихідних – разом із Міжнародним валютним фондом – очищаючи свою банківську систему«, — стверджує автор Маркус Ешворт, який загалом оцінює дії держави позитивно: „Націоналізувавши Приватбанк, вона забезпечила стабільні умови для власників депозитів і усунула системні ризики.“ 19 грудня, найпопулярніша стаття теж належить Bloomberg, 4351, авторства Леоніда Бершидського. Заголовок підкреслює загальне негативне ставлення до події: „Україна націоналізувала втрати олігарха“. Автор у статті наголошує на тому, що покривати втрати банку, збанкрутованого олігархами, доведеться платникам податків.

115 статей 22 грудня були присвячені російським хакерським атакам. Так, начебто було знайдено зв'язок між нападами на український військовий мобільний додаток та Національний комітет Демократичної партії США (The Washington Post, 21 111).

24 грудня близько 30 статей англійською набуває тема „Натаньяху скасовує візит Прем'єр-міністра України після того, як Київ підтримує антиізраїльську резолюцію“, The Times of Israel, 2023. Ішлося про голосовуння за резолюцію РБ ООН проти єврейських поселень на території Палестини. 27 числа тема з голосуванням продовжується, тільки цього разу наголос на тому, що „Віце-президент США сказав Україні проголосувати проти Ізраїлю в ООН, згідно з рапортами“, United with Israel, 21230. Серед проросійських ЗМІ цю тему також просував бразилійський SputnikNews.

29 грудня топ-темою стають санкції США проти Росії через кібернапади. 80 тисяч реакції отримала стаття The New York Times „Обама завдає удару у відповідь по Росії за виборчі кібератаки“ з повідомленням про вислання з країни 35 російських дипломатів і введення санкцій проти двох провідних спецслужб Росії.

31 числа новорічні привітання полетіли на фронт разом з американським сенатором Джоном Маккейном. USA Today з резонансом майже 20 тисяч пунктив пише, що „Маккейн відвідав війська на українському фронті як антипутінський жест“.

За місяць найпопулярнішою статтею німецькою мовою стала публикація Bild „Собака захистив поранену подругу від вірної смерті“, з резонансом у 20 тисяч.

3083764031-screen-shot-2017-01-26-at-185858.png

Цього разу найпопулярнішою з проросійського французького Sputnik теж була публікація на цю тему, щоправда із уп'ятеро нижчим резонансом. Цікаво, що настільки ж популярною не стала якась інша новина, скажімо, політична. А зрештою, з медіа те ж саме, що і з рекламою: всім подобаються діти і собаки.