5dbaf23413892.jpg

За словами вчених, ця оцінка досить консервативна і не враховує рідколісся та північні ліси. Такий підхід означає, що загальний збиток від знищення лісів по всьому світу ще більше.

Говорячи про причини глобального потепління, люди зазвичай згадують вугільні електростанції та автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння. Однак значні обсяги парникових газів утворюються через вирубку лісів. Згідно з новим дослідженням фахівців з Квінслендського університету, знищення тропічних лісів завдає клімату набагато більшої шкоди, ніж вважалося раніше.

Дослідники розрахували, скільки парникових газів було викинуто в результаті вибіркових рубок, розчищення та пожеж в тропічних лісах усього світу в період з 2000 по 2013 роки. На відміну від попередніх досліджень, в цьому враховувався також вуглець, який міг би бути поглинений вирубаними лісами. В результаті з'ясувалося, що попередні оцінки були занижені на 6,53 млрд тонн, тобто в шість разів.

Отримані цифри шокували вчених. Вони відзначають, що їх оцінка досить консервативна і не враховує вирубки в рідколісся і північних лісах. Якщо враховувати весь лісовий покрив, ситуація буде виглядати ще більш страхітливою.

Окрім цього, тропічним лісам загрожує ще одна небезпека — згідно з дослідженням Інституту міжнародної екології в США, через два роки тропічні ліси в Південній Америці можуть перестати виробляти достатньо води для підтримки життєдіяльності та почнуть повільно деградувати, перетворюючись в суху савану і вивільняючи мільярди тонн вуглецю в атмосферу. Це може привести до прискорення глобального потепління та зміни клімату по всій Південній Америці.

Одна з головних причин вирубки лісів — розчищення земель під потреби сільського господарства. А це ще одне потужне джерело парникових газів. Ще на початку серпня ООН опублікувала доповідь про шкоду для планети сільськогосподарського виробництва, яке постійно збільшує темпи свого зростання. За оцінкою експертів, на ферми, скотарські господарства та плантації доводиться більше третини вуглекислого газу, що викидається в атмосферу, що призводить до сильних засух та підвищенню температури.

З іншого боку, всі дослідження вказують на відносно легкий спосіб пом'якшити наслідки кліматичних змін — припинити вирубувати ліси. Це набагато простіше, ніж швидко перейти на чисту енергію або електричну авіацію та електромобілі. На жаль, уряди більшості країн, особливо тропічних, явно не готові до такого кроку.

Джерело