Рецепт королівського сніданку. Підлива до чаю: пляшка домашнього сухого вина зливається з пляшкою «фуджі» або «джерельна грейфрут». Чай не обов'язково «англійський брекфест», може бути наша «бесіда» — вел. ложка заварки на літрове відерко води. Вода недокіплена (як тільки починає крутитися і дрібні бульки кисню випускати — виключаємо: кисень залишаємо в воді), відро бажано вставити в відро (можна і в трете — літрові відерка від морозива) — для термоізоляції, також придумати пористу покришку, щоб тримала тепло, або нап'ялити 2-3 «рідних» покришки від відерок.

Настояти чай 3-4 хвилини, злити через ситечко — і можна заварку ще раз залити гарячою водою до пів-відерка). Тепер до гарячого чистого чаю доливаємо винної підливи — вино + фуджі (або джерельна) грейфрут до такої температури, щоб зразу можна було пити. Отож: 5 хвилин — і чай готовий.

Тепер про бутерброд. Замазку для бутерброда готуємо з трьох інґредієнтів: шкварки мелені (у нас продаються в літровому відерку по 35 грн/кг, як побічний продукт ковбасного цеху — відерка заливають неповні — десь виходить до 30 грн. за відро. Якщо у вас не продають — можете зробити самі, пересмаживши і перемоловши порізане сало). Пригорщу зубців часнику промиваємо кілька разів теплою водою і чистимо «на мокро» — так легше. Давимо через часникодавку — висипаємо в шкварки, туди ж додаємо ложку солоної приправи «мівіни курячої», можна й трохи перцю для запаху, хоча часник і так пекучий. Добре перемішуємо. За рахунок часникового соку тверда розсипчата маса стає більш рідкою і пластичною (Смалець продається окремо — він майже у 2 рази дорожчий). Намазуємо скибочку сірого хліба (бажано «Народного»), зверху притискаємо другою скибочкою, щоб не пекло — і можна чаювати. Чай з вином і фуджі виходить кисленький і щіпучий (головне — щоб його не пересолодити: дві неповні десертні ложки цукру на відерко), бутерброд — взагалі ядерний. Двох таких антибактеріальних бомб вам вистачатиме до обіду.

Шкварками не зловживати, бо вони — складні насичені жири — підвищують рівень холестерину, але часник і сольова приправа домомагають організму їх розкладати. Винно-грейфруктова добавка до чаю теж додає активних ферментів і кисленького цитрусового цимесу до смаку. Ще раз повторюємо: чай краще недо-, ніж пере-солодити, бо часниковий гострий бутерброд більше підходить до сухого кислого вина, ніж до солодкого. Але вина там — на долі градуса, до того ж у гарячій воді спирт випаровується, так що дихання глибшає, організм прочищається, але на мозок алкоголь не впливає. Якщо ви навіть на машині — ніякого похмілля не залишиться і «проміле в крові» прилад не покаже. Часниковий сік теж вимивається з рота, але буде оберігати організм від бактерій. Так що смачного і будьте здорові, мої королі, королеви і короленята.

Нагадаю при нагоді, що часник — родич конвалій, нарцисів і гіацинтів, вони теж морозостійкі і виживають під снігом. Такі асоціації бажано додати до часникового запаху, який для декого видається огидним і неприємним. Можливо, у суміші з теплом там і утворюються якісь проміжні смороди, але ми любимо свіжість і працюємо у прохолодних умовах, а цей запах добре гармонує саме до холоду і готує організм до свіжості в легенях і до чистоти думок в голові.