Поговорив з керівником Департаменту організації та регулювання рибальства Держрибагентства Дмитром Чайкою про зміни, які нас чекають в любительському та спортивному рибальстві, а також про фейкову інформацію щодо його розшуку правоохоронцями, яку розповсюджують в ЗМІ.

- Держрибагентство підготувало зміни в правила любительського і спортивного рибальства. Є відповідний проєкт наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Хто саме цим займався і навіщо ці зміни?

- У структурі Держрибагентства відповідає за це Департамент організації та регулювання рибальства, який я і очолюю.. Готували ці зміни з підрозділами ДАРГ, громадськими організаціями рибалок-любителів та науковцями. Ці зміни вже давно стали актуальними, бо в нас діють правила, відповідний порядок, ще 1998-го і 1999-го років. Нормативно-правова база є недосконалою, облік рибалок-любителів є низьким. Існує чимало проблем, які потрібно вирішити. І саме нові Правила любительського і спортивного рибальства дозолять вдосконалити зокрема правове регулювання здійснення любительського і спортивного рибальства, а також підводного полювання.

- А в якому стані зараз любительське та спортивне рибальство в Україні? І що за проблеми, про які ви говорите?

- Почнемо з того, що згідно з інформацією науковців, в нас є приблизно 4,8 — 5,2 млн осіб, які займаються любительським рибальством в Україні. Сукупне ж вилучення водних біоресурсів у водоймах країни під час здійснення любительського рибальства складає приблизно 40% від загального вилову водних біоресурсів України. При цьому тільки 8% рибалок є членами громадських об'єднань, клубів. З обліком рибалок-любителів питання вирішуватиметься з впровадженням квитка рибалки-любителя.

За статистикою, 30% рибалок займаються риболовлею для того, щоб в підсумку споживати водні біоресурси в їжі та задовольняти власні споживчі потреби. А 70% рибалок-любителів рибалять виключно заради відпочинку — рекреації. А от з інфраструктурою для рекреаційного рибальства в нас проблеми. Умови незадовільні. Як із рибальським туризмом на території України, в тому числі міжнародним. Стан водних біоресурсів у нас теж незадовілний у водних об'єктах загального користування.

- Ви кажете про річки, озера та інші водні об'єкти загального користування. Проте чимало «господарників» займаються рибним промислом і в той же час за гроші дають можливість рибалкам-любителям половити рибку.

- Так, ви праві. Здійснення любительського рибальства на засадах спеціального використання водних біоресурсів, тобто платне любительське рибальство потребує вдосконалення. На законодавчому рівні необхідно удосконалити питання щодо можливості надання суб'єктом господарювання, що здійснює рибогосподарську діяльність, платних послуг любительського рибальства. Для цього потрібно внести зміни в Закон «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» та проєкт постанови Кабміну, який врегулює усі консенсуси у цьому питанні.Ось це ми і пропонуємо.

- А про що йдеться в нових правилах?

- Ну, по-перше, як я вже казав — у нас сьогодні здійснення любительського і спортивного рибальства в Україні регулюється Правилами, затвердженими наказом Держкомітету рибного господарства України від 1999 року та Порядком здійснення любительського та спортивного рибальства, затвердженого постановою Кабміну від 1998 року. Ці акти регламентують норми лову, заборонені місця і терміни заборони лову, і так далі. Це дуже старі норми. Бо змінилися знаряддя лову, технології, способи лову і загалом час не стоїть на місці.

По-друге, нові Правила — це вдосконалення правового регулювання здійснення любительського, спортивного рибальства і підводного полювання. В нас була нарада з представниками Всеукраїнської громадської організації «Громада рибалок України» у грудні 2019-го. І вони позитивно оцінили наше напрацювання. Також позитивним моментом є збільшення норм вилову водних біоресурсів, зменшення заборонених місць для вилову, уточнення строків.

- Не можу не спитати. Щодо вас останнім часом в Інтернеті ширяться публікації, мовляв, ви п'яним сіли за кермо катера і вбили людину. А зараз взагалі втекли, бо на вас завели кримінальну справу. Піднімають історію 2018 року, коли ви очолювали Запорізький рибоохоронний патруль...

- Насправді, ці публікації носять замовний характер. Я здогадуюся, хто це робить і навіщо.

Треба прояснити кілька моментів. Справді, історія з трагедією на воді у 2018-му мала місце. Її наслідком стала загибель працівника Управління захисту економіки. Я ж отримав значні тілесні ушкодження і потрапив до реанімації. Багато писали, що ми були п'яні та святкували отримання нових катерів. Це брехня, бо трагедія сталася восени 2018-го, а катери були передані в розпорядження патруля ще 2017-го року. Є відповідний акт, який можемо показати всім бажаючим.

Кримінальне ж провадження відносно цього факту було закрите у зв'язку з відсутністю складу злочину прокуратурою Запорізької області. В постанові про закриття кримінального провадження йдеться, що жодних слідів Алкоголю, чи сильнодіючих лікарських засобів знайдено не було. Я надаю вам цю постанову, нехай люди бачать.

5f02de5e6df1a.jpeg


5f02de8a1a183.jpeg

Також брехнею є те, що саме я перебував за кермом човна. Це все є в матеріалах слідства.

- А хто і навіщо піднімає по вас цю інформацію, як думаєте?

- Цю негативну історію використовували завжди. Особливо ті люди, які хотіли робити певні речі в незаконний спосіб, чому ми запобігали і продовжуємо це робити. Я надав постанову такою як вона є. Там чітко все прописано. І про те, що це був нещасний випадок, і про закриття кримінальної справи через відсутність складу злочину.

Зараз я нікуди не тікав, як пишуть на одному ресурсі. Я обійняв посаду в Держрибагентстві. І в такий спосіб намагаються тиснути на мене, оскільки на цій посаді я відповідаю за важливі речі в рибній галузі. Але нічого, окрім нещастя на воді, яке вони перетворили на суцільно брехливу та маніпулятивну історію, в них нема. Ця історія повністю фейкова, бо я сьогодні продемонстрував публічно докази і все, як було насправді.

- Так а прізвища замовників ви можете назвати?

- Я ніколи не говорю про те, в чому не впевнений на 100%. Але здогадуюся хто це робить, розумію чому, проте ця брехня ні на що не впливає. Є хороша цитата Роберта Шеклі: «Найгірше, що в інформаційній війні завжди програє той, хто говорить правду. Він обмежений рамками правди, а брехун може нести що завгодно».

- Якось виходили на контакт з цими людьми?

- Ні, і не збираюся. Навіщо? Не бачу сенсу.

- Зрозуміло. Хотілося б завершити розмову на чомусь позитивному. Що потрібно робити для того, щоб вдосконалити любительське рибальство і як ви це бачите?

- Я вже озвучував певні проблеми, які існують, а також про квиток рибалки-любителя, який потрібен. Також любительське рибальство можна вдосконалити завдяки збільшенню кількості рибних господарств, що надають послуги рекреаційного рибальства, створення позитивного іміджу рекреаційних послуг на території України на іноземних Інтернет-ресурсах, впровадження нових об'єктів аквакультури для вилову в умовах рибних господарств, що користуються попитом серед рибалок-любителів у всьому світі. Потрібно говирити і про часткове перепрофілювання риборозплідних господарств на розведення і вирощування аборигенних видів риб, популярних серед місцевих рибалок-любителів та постійне зариблення ними водних об'єктів загального користування