Двоє депутатів-авторів Конституції Степан Хмара та Віктор Шишкін, котрі активно агітували за Володимира Зеленського у 2019-му, тепер вважають його вбивцею Основного закону. Саме так вони протестували під час виступу Президента на урочистому засіданні Верховної Ради України

60d990b746e4c.jpg

З порушення Конституції Володимир Зеленський почав свою діяльність. У незаконний спосіб, своїм першим указом, розпустив Верховну Раду, аргументуючи це «втратою довіри».

Другим указом звільнив мою скромну персону з посади члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Верховний суд визнав, що Президент не мав права це робити і він перевищив свої констутуційні повноваження. Володимир Зеленський за два роки, таким чином, порушував Основний закон не один раз.

Якщо свої права Гарант на власний розсуд розширював, то права громадян, навпаки, обмежував. Наприклад, щодо перерахування субсидій та запровадження через РНБО санкцій проти громадян України. Навіть якщо вони останні покидьки, то для їх покарання є інші конституційні механізми!

За данами Центр контент-аналізу за два роки президентства Володимра Зеленського найбільш популярними та найчастіше згадуваними статтатями Конституції були 106, 80 та 85.

Стаття 106, присвячена повноваженням президента України, стала найпопулярнішою в медіа за весь період. Її найчастіше згадували в другому кварталі 2019 року одразу після інавгурації президента Зеленського та його указу щодо розпуску Верховної Ради. Також вона мала успіх в перші тижні роботи Верховної Ради, коли президент виступав із законодавчими ініціативами.

Стаття 80, присвячена відповідальності народних депутатів за голосування та висловлювання, активно фігурувала в медіапросторі у 2019 році завдяки ініціативі Зеленського скасувати депутатську недоторканність.

Стаття 85, присвячена повноваженням Верховної Ради України, стала популярною також завдяки президенту Зеленському, який намагався змінювати положення Конституції в частині повноважень Верховної Ради. Резонансу тут, зокрема, набув законопроєкт президента про уповноважених ВРУ, який КСУ визнав неконституційним.

60d991a9717a6.png


Тобто, Найпопулярніші статті Конституції України за президента Володимира Зеленського стосуються, власне, президентських повноважень та повноважень Верховної Ради. Захист прав наших громадян не в пріорітетах діючого Президента

Одним словом, Боже, бережи країну! І з Днем Конституції!