Усі перевороти, юний друже,

Одне начало мають і кінець

Лесь Подерв'янський, «Король Літр»

Старі газетні публікації… Вони перекидають невидимі мости до часів, коли ще не було оцифрованих архівів, а доторк до пожухлих газетних сторінок додає спогадам якоїсь матеріальності…

60a6e017cbe6d.jpg


… Саме ця публікація у Kyiv Post від 20 вересня 2001 р. намагається перенести нас до часів, коли вітчизняна ІТ-індустрія була біля першопочатків свого становлення. Особисто для мене ця стаття містить певний сентимент – на фото-ілюстрації до неї зображено одного з фундаторів індустрії та мого наставника Володимира Білодіда (засновника і директора знакової на той час компанії Tessart) у колі своїх учнів (*). Серед тих учнів на світлині десь фігурує й моя мармиза, а власне атмосфера вересня 2001 р. була сповнена для мене певного професійного й особистого оптимізму. Tessart першою з вітчизняних IT-компаній здобув величезні за тими часами міжнародні інвестиції в свій бізнес, ми готувалися до стрибку до нових горизонтів, а з боку інвестора (Western NIS Enterprise Fund) з нами співпрацювала чудова команда (оглядаючись назад, можу сказати, що з тієї команди згодом постали два Міністри фінансів українських урядів, а також один Посол України в США).

Однак найголовнішим у тій статті є промовистий заголовок. Журналіст зміг втілити в ньому рекомендації Володимира Білодіда та інших тогочасних лідерів галузі – без зменшення податків годі очікувати на стрімке зростання ІТ-індустрії в Україні, попри наявність талантів.

Тоді, в 2001 р., до них не дослухались. Однак уже за часів помаранчевого уряду таки було впроваджено механізми, що дозволили ІТ-індустрії розправити крила та стрибнути край неба (і саме тому зараз ми бачимо цю галузь серед візитівок України на міжнародній економічній арені).

60a6e03ab9a04.jpg


… Ця стаття згадалася мені в контексті сучасної дискусії довкола нової законодавчої ініціативи ЗЕленої влади під кодовою назвою «Дія.Сіті». Одним із найтяжчих ударів, що ця ініціатива готує для галузі, є істотне збільшення податків для IT-компаній (хоча й не тільки це). На думку більшості учасників ринку, деякі положення законопроектів 4303, 5054 та 4051, що складають сутність «Дія.Сіті», можуть значно зашкодити сталому розвитку української ІТ-індустрії (**).

Як бачимо, маятник історії готовий до відкату на позиції 2001 р., коли лунали поодинокі голоси здорового глузду в особі Володимира Білодіда та інших фундаторів галузі (а в деяких положеннях щодо працевлаштування IT-фахівців «Дія.Сіті» відкидає нас у совкове минуле з реаліями тодішнього трудового кодексу).

…На тій світлині між Володимиром Білодідом та мною можна помітити фігуру ще однієї особи, що сидить. Це – Віталій Кармазинський. Як і більшість учнів Володимира Білодіда, він став частиною нинішнього покоління лідерів ІТ-індустрії (зараз Віталій обіймає посаду керуючого директора, Managing Director, одного з підрозділів українського офісу міжнародної IT-компанії Luxoft). Нині його голос, посеред голосів інших провідних експертів, лунає на захист галузі від згубного впливу «Дія.Сіті» (***)

60a6e04a6e594.png


Безумовно, ІТ-індустрія опиратиметься не тільки словами. На сайті Президента подано петицію щодо скасування законодавства «Дія.Сіті». Ця петиція вже набрала необхідні 25 тисяч голосів, аби вимагати формальної реакції з боку Зе (хоча виникають величезні сумніви щодо бажання Зе відреагувати, бо схоже на те, що реальна мета полягає в іншому).

… Насправді «Дія.Сіті» особисто в мене викликає тільки бажання обрушити цитати Леся Подерв'янського на голови тих, хто це вигадав.

Слабкою розрадою у цьому всьому є лише те, що за масштабами ця проблема все ж таки поступається світовим війнам та пандемії, що розгортаються на наших очах, а також зашкварам ЗЕленої влади в галузях національної безпеки й геополітичних орієнтацій.

Схоже, що міцні печеньки від Вікі Нуланд невдовзі можуть скопом зарадити й клопотам від «Дія.Сіті».

14-20 травня 2021 р.

Зауваження:

(*) Про Володимира Білодіда та його діяльність я ділюся спогадами в своєму нарисі «Про Володимира Білодіда та сучасну IT-індустрію в Україні»

(**) Див., наприклад, у статті «50% компаній виведуть бізнес з України — опитування Харківського ІТ-кластеру про „Дія.City“

(***) „Або в тінь, або в Дія.Сіті"