28 червня 1992 року, вперше з часів Української революції 1917-1921 років, корабель «Сигнальщик» підняв жовто-блакитний прапор над Чорним морем.

О 8:00 майже весь екіпаж морського тральщика «Сигнальщик», не бажаючи присягати СНД, присягнув Україні.

З офіцерів корабля лише старший помічник командира капітан-лейтенант Коваленко відмовився брати участь в ритуалі, хоча сказав, що подумки з екіпажем. Командир корабля капітан 3 рангу Теймур Сулейманов відпустив його додому. Крім того, два матроси, які були покликані на службу з Москви і звільнялися восени того року, заявили, що хочуть дослужити на кораблі, але їм немає сенсу приймати українську присягу, хоча вони і підтримують рішення свого екіпажу.

О 9:00 екіпаж тральщика вишикувався в парадній формі на підйом прапора. Під звуки Державного гімну України на щоглі корабля урочисто злетів жовто-блакитний прапор.

Подальший перебіг подій більше нагадує російські воєнні дії із захоплення українських кораблів у 2014 році, ніж те, як ми звикли уявляти «мирний» поділ Чорноморського флоту у 90-х: переговори, прибуття командира бригади з вимогою зняти прапор (він навіть намагався самостійно зірвати його з щогли корабля, але мічмани Накалюжний і Рябовой не дозволили йому цього зробити), зрештою фактичне захоплення Сулейманова і екстрене засідання військової ради флоту, де командиру зачитали наказ про зняття його з посади, а також усунення його заступника з виховної роботи капітан-лейтенанта Володимира Лещенка.

Коли ж до Севастополя для з'ясування обставин прибула організаційна група Військово-морських Сил України, то вона не була допущена на територію частини, в розташуванні якої перебував корабель.

Сулейманов востаннє піднявся на борт свого корабля, спустив український прапор, обережно склав його і зійшов на берег. Команда пішла за командиром, а на її місце росіяни вже направили «благонадійних» людей. Тому, незважаючи на те, що 1 липня вийшов наказ міністра оборони України №112 про зарахування морського тральщика до складу ВМС України, корабель так ніколи і не був переданий українській стороні, а у 1994 році росіяни взагалі вивели із складу флоту.

Велика частина старої команди тральщика прийшла до організаційної групи Військово-морських Сил України, де вони були зараховані на українську службу. Декілька моряків увійшли до складу екіпажу фрегата «Гетьман Сагайдачний», що готувався до спуску на воду.

Так вчинок команди тральщика «Сигнальник» увійшов до історії ВМС України як приклад великого і чесного бажання українців служити своїй Батьківщині.

Вже 21 липня з Севастополя у напрямку Одеси під українським прапором вийшов сторожовий СКР-112. Спроби російського командування силами інших кораблів і авіації перешкодити діям команди корабля були марними.


Згадаймо сьогодні й події на Чорному морі часів Української революції із картиною Леоніда Перфецького «Піднесення українського прапору на Чорноморськім фльоті» від 29 квітня 1918 року.

Архівні світлини в Instagram: @unrukraina

Освітній історичний проект в Telegram: @unrukraine