Спочатку ми дивувалися ставленню до солдата, який захищає нас на передовій. Коли казали (і зараз кажуть, чого ж) «я тебе туди не посилав/посилала». Потім вже не дивувалися. У якийсь момент взагалі почали сприймати це, як має бути. Потім навіть почало проскакувати «ну, у кожного своя думка, та й люди просто зомбовані, дивляться телевізор й різних блогерів-пропагандистів, вони заплутались».

Тепер дивуємося ставленню до лікаря. Який, до речі, теж на передовій — просто вона має інший вигляд. Коли розбивають лобове скло швидкої пляшками з-під алкоголю в Херсоні чи якась кондукторка виштовхує з тролейбусу працівниць «екстренки», які не могли дістатися роботи — бо ліміти на перевезення пасажирів — в Черкасах. Ми кажемо: «Ви що, так не можна! Вони ж рятують життя!»

Пояснювати про тих, хто рятує життя, треба було раніше. Але момент було втрачено з першими «я тебе туди не посилав». Тепер бідкаємося, з якою повагою ставляться до лікарів у Китаї, Ізраїлі та Італії, а он у нас таке твориться. Так там і власну армію не ненавидять, не ставляться до неї з байдужістю або зневагою. І на думку тим таки ізраїльтянам не спаде казати, що їх військові знаходяться у армії «щоб заробити, продати свою працю, мати пільги» або, що їм все одно — хай військові перестають воювати і захищати, бо ніякого ворога насправді немає.

Це пов'язані речі насправді. І таке ставлення потрібно викорінювати.

Та все ж не варто зневірюватися. Є у нас ця цікава риса: вміння об'єднуватися у важкі часи поза державним апаратом і не зважаючи на нього.

Священники відділу Соціального Служіння Київської Митрополії ПЦУ виготовляють антисептики за рецептурою ВООЗ для найвразливіших категорій населення — людей літнього віку, тих, хто опинився у скрутній ситуації або не має наразі житла. Це дуже крута справа. Бо хлопці не лише відгороджують уразливі прошарки населення від коронавірусу, але й захищають медичних працівників (та і зрештою кожного з нас), зменшуючи ризики поширення вірусу. У цій справі потрібна допомога. На сторінці у Roman Kholodov є інформація про те, як можна долучитися до цієї ініціативи.


Волонтери фонду Повернись живим закупили й передали перші ПЛР (ПЛР, людоньки!) тести на Covid-19 для українських військових на Донбасі. На відміну від експрес-тестів, які виявляють хворого на 5-7 день, метод ПЛР дозволяє виявити інфекцію на початкових стадіях й відповідно заблокувати її подальше розповсюдження. Якщо маєте чим допомогти, йдіть до них на сторінку, там є вся інформація. «Тестуйте, тестуйте, тестуйте» — говорить нам ВООЗ, а за нею Тайвань, Південна Корея і Німеччина, які таким чином успішно стримують епідемію, а головне попереджують високу смертність. Ну, принаймні у Повернись живим до цього дослухалися. Окрім того фонд надає військовим медикам захисні маски, нітрилові рукавички, засоби дезінфекції, костюми із вдосконаленим біологічним захистом.


Низка благодійних фондів, серед яких фонди Порошенка, Пінчуків, Ахметова, Жебрівських, Загорій і напевно купа інших, закуповують обладнання для лікарень, спецодяг, тести. Не поспішайте кричати «це піар, ця людина зробила се-то, а той винен у тому-то» — зараз це не найважливіше. Важливо забезпечити лікарні й лікарів найнеобхіднішим. Якщо люди, які мають кошти, скинуть трохи на добру справу, то нехай так і буде.

«Європейська Солідарність» запустила сайт волонтерської допомоги для пенсіонерів та самотніх українців, які не в змозі самі сходити за продуктами або ліками. Наразі на платформі зареєструвалося понад 400 волонтерів.

Компанія «Біофарма» закупила обладнання на 5 мільйонів гривень: два апарати ШВЛ, мікроскопи. Крім того, компанія виділяє 500 тисяч гривень для підтримки пенсіонерів щотижня. «Нова пошта» виділила 25 мільйонів гривень на закупівлю необхідного обладнання для лікарень у Полтаві і Полтавській області та засоби індивідуального захисту. «Рошен» закупив 10000 комплектів костюмів індивідуального захисту для медпрацівників — і це тільки перша поставка. «Епіцентр» передає 100 апаратів штучної вентиляції легенів лікарням й планує щомісяця направляти 40-50 мільйонів гривень для закупівлі медичного обладнання, масок, дезінфекційних засобів та засобів захисту.

Низка інших бізнесів допомагають, чим можуть: від ліків і засобів особистого захисту до розвезення медпрацівників до місць праці.

Ну, і на кожне МАУ з велетенськими цінами в екстрений момент у нас є свій SkyUp, який здійснює низку безкоштовних і комерційних рейсів, аби доставити українців в Україну, а іноземців — до них додому (питання обсервації — це вже не до них, а до відповідних державних структур). На кожному з комерційних рейсів зафіксовано єдиний пільговий тариф.

А ще українці у різних куточках країни фінансово і матеріально допомагають лікарням й антикризовим ініціативам, перераховують кошти на антикоронавірусні потреби армії, підвозять медиків до лікарень, у яких вони працюють. І це дає надію. Просто це знову надія на себе самих.