Спочатку викладу тези, з які, думаю, ні в кого заперечення не викличуть:

1. Війна на Донбасі розпочалась з подачі та за підтримки Путіна і Російської федерації. Так, за підтримки місцевих колаборантів і люмпенізованого населення, але без Росії такого маштабу не було б. Росія забезпечує так звані «республіки» грошима, провізією, зброєю та живою силою, в т.ч. кваліфіковими військовими і не військовими кадрами.

2. Керівництво так званими «республіками» здійснюється кураторами із Москви, всі важливі рішення приймаються Москвою, а «лідери» , «міністри» та інші представники «влади» «республік» — маріонетки, які просто являються ширмою для прикриття.

3. Окрім російських та інших іноземних найманців, які в будь-який момент, можуть покинути територію України та повернутись звідки прийшли, зі зброєю в руках на стороні «республік» воюють громадяни України, які жодній іноземній державі не потрібні. Також громадянами України здійснюється «офіційне» керівництво так званими «республіками». Всі ці люди неодноразово порушили закони України, і по закінченню конфлікту, їх чекає в'язниця.

4. Пересічне населення так званих «республік» нічого не вирішує. Будь яка спроба перевороту буде миттєво подавлена силовим шляхом. Ніякі шахтарі, трактористи та пенсіонери не зметуть озброєних до зубів терористів у праведному гніві.

Підіб'ємо проміжний підсумок: Російська федерація розпочала війсковий конфлікт на Сході України, РФ постачає бойовикам зброю та боєприпаси, гроші та продовольство, живу силу, і кваліфіковані військові і не військові кадри, здійснює керівництво «республіками» через маріонеток. Всі бойовики та керівництво «республік» — сядуть до в'язниці. Населення «республік» нічого не вирішує.

Якщо ви дочитали до цього місця і у вас виникли заперечення — прошу у коментарі. Якщо не виникло — міркуємо далі.

Виходячи із вищенаведеного, Давайте поміркуємо хто виграє від повернення ОРДЛО під контроль України, і що для цього потрібно.

  1. Росія. З точки зору економіки і здорового глузду — так. Що треба зробити: забрати своїх «іхтамнєтів», перекрити постачання і кордони. Все. Росія цього не робить, значить повернення ОРДЛО їм не вигідно.
  2. Керівництво «республіками» та бойовики. Вони зараз знаходяться у найневигіднішому становищі — тікати нікуди, бо нікому не потрібні, а в Україні жде в'язниця. Вони будуть опиратись до останнього, навіть якщо Росія від них відмовиться. І ще, вони самостійно нічого не вирішують.
  3. Населення. Так, населення виграє. Але населення нічого не вирішує, тому зробити нічого не може.
  4. Україна. Звичайно у найбільшому виграші буде український народ, і не тому, що Донбас годував Україну, а тому, що закінчиться кровопролиття, і настане мир. Ну і всі соціально-економічні «ніштяки», які це за собою принесе. В України є два варіанти: Відкрита війна — спробувати потягатись із російською військовою машиною, а сумнівів,що Путін введе війська чомусь не виникає. І гібридна війна — це те, що відбувається зараз.

Знову підіб'ємо проміжні підсумки: Росія не віддає, а бойовики не хочуть повертатись. Населення може й не проти, але нічого не вирішує. Україна може спробувати повоювати, а може спробувати почекати.

Так коли повернеться ОРДЛО? Відповідь на поверхні — якщо ми не можемо повернути ці райони силовим шляхом, то залишається тільки дочекатись коли Росія їх відпустить. Це може статись завтра, а може через рік, два, десять.

А заклики про вигідність війни нашій владі вважаю популістичними. Так вони нею добре користуються, але нічого не вирішують.