f1bb8665b5-.jpeg

Вчора у Стокгольмі українська співачка кримськотатарського походження Джамала, як і передбачалось, вийшла до фіналу пісенного конкурсу Євробачення-2016.

І в самій Україні, і в Європі до цього конкурсу ставляться по-різному. Здебільшого ж до нього взагалі ніяк не ставляться. Однак, я не пам'ятаю в Україні ажіотажу більшого за цьогорічний навколо Eurovision за всі 13 років, що наша країна бере в ньому участь. «Виною» тому – виконавиця, її пісня та, звичайно ж, анексія Криму. Родинна історія співачки про депортацію кримських татар у 1944 році є дуже актуальною для нашої країни і сьогодні. Тож вже на етапі національного відбору мало хто сумнівався, що саме Джамала представлятиме Україну у Стокгольмі. Більше того, чудово поставлений номер та просто неймовірні вокальні дані роблять Сусану Джамаладінову однією із фаворитів Євробачення-2016.

Однак, яке б місце Джамала не зайняла в підсумку, вона вже перемогла. Двічі словами пісні розповісти перед багатомільйонною європейською аудиторією історію своєї родини, погодьтеся, вартує дорогого. Однак, Джамала прикувала увагу не тільки безпосередньо до свого виступу. Скажіть, чи багато українських політиків за якихось два останніх місяці мали можливість дати інтерв'ю журналістам The New York Times, Washington Post, Bild, The Times, Guardian та Spiegel?

Я не знаю, скільки людей в Україні дивилися вчора півфінал пісенного конкурсу, як і не знаю, скільки дивитиметься завтрашній фінал. Але переконаний, що в анексованому Криму серед чвертьмільйонного корінного населення таких вчора було і буде завтра дуже багато. Адже для них це не лише виступ їх співвітчизниці. Це історія їхнього народу, їх трагедія, яку розповіла світові чудова українська співачка. І вперше за 60-річну історію Євробачення на його сцені пролунала кримськотатарська мова.

Після національного відбору багато як експертів, так і сторонніх спостерігачів говорили, що пісня "1944" не є форматною для конкурсу. І що, незважаючи на неймовірний вокал Джамали, з нею неможливо перемогти. Що ж… Беззаперечним фаворитом у цьогорічному конкурсі букмекери бачать Сергія Лазарєва. Якщо абстрагуватись від країни, яку представляє колишній учасник групи Smash, то слід визнати – у нього дійсно дуже сильний номер. Що ж стосується самої пісні Лазарєва, то вона доволі типова для Євробачення. З подібними попсовими номерами учасники вже неодноразово здобували перемогу і, переконаний, святкуватимуть «вікторії» у майбутньому. Джамала ж дійсно значно вища за формат цього шоу. На Євробаченні перемагають або ж попсові мелодії з гарними постановками, або ж фріки.

Разом з тим, історія пам'ятає і співачку Марію Шерифович. Дівчина з «неформатною» піснею "Molitva", яку вона виконувала на «неформатній» для Євробачення сербській мові, впевнено перемогла у 2007 році. А місця букмекерів – це ще далеко не підсумковий результат. На цьому пісенному конкурсі букмекери одного разу вже помилились – вони не бачили у фіналі учасницю від Австрії. Тож чому б їм не помилитись ще і при визначенні переможця?