Терористичний акт у Ніцці. Спроба військового перевороту в Туреччині. Захоплення поліцейської дільниці в Єревані. Напад терористів на правоохоронців у Казахстані. Вбивство в центрі Києва журналіста Павла Шеремета. Це події практично останнього тижня. Як відреагує Україна?

Сучасний світ стає все більш наповненим несподіваними викликами. Тероризм та проблема біженців, боротьба за енергетичні потоки та регулярні фінансові кризи, раніше маловідомі широкому загалу хвороби – інформація про них наповнює новинні потоки та впливає на нашу з вами свідомість. Нагадаю, що ми живемо в одній з найбільших країн Європи, потенціал якої виявився не самодостатнім для того, щоб створити навколо себе україноцентричний світ. Більше того – сьогодні наша країна відверто пасе задніх на континенті за рівнем середньої зарплати та сприймається низкою світових центрів як проблемна, Росія взагалі називає Україну failed state (проблемною державою).

Протистояння з Росією триває третій рік, і Україна продовжує боротьбу попри розрахунки Кремля. Проте чи здійснено необхідні реформи та перетворення? Чи достатньо ухвалення рішень про декомунізаційні перейменування Дніпропетровська та Кіровограда, закону про квоти на українську музику в радіоефірі і судової реформи, аби парламентарії пішли на півторамісячні парламентські канікули «з чистою совістю»? Чи перетягування канату всередині влади впливає позитивно на ситуацію в країні? Чи використали шанс представники нинішньої еліти для здійснення необхідних перетворень?

Спостерігаючи за тим, як суспільство активно підігрівається тарифною панікою, не варто забувати, що її розкручують люди, що мали можливість впливати на ситуацію, будучи біля урядового стерна. Не менш очевидним є, що Росія розхитуватиме ситуацію всередині України з куди більшою вірогідністю, ніж буде організовувати повномасштабний наступ на Донбасі.

Вбивство Павла Шеремета – зухвале та показове – спрямоване на дестабілізацію ситуації в Україні. Чи спроможні вітчизняні політики консолідуватися, аби дати узгоджену відповідь черговому злочину? Чи спроможне суспільство протидіяти цунамі конспірологічних версій, яке піднялося одразу після вбивства відомого журналіста?

Чи усвідомлюють мільйони українців, що від їхньої спроможності зберігати спокій та здоровий глузд залежить доля їхньої Батьківщини? Від відповідей на ці питання залежить надзвичайно багато для України та десятків мільйонів її громадян.