Очікування телефонної розмови між президентами США та України набуло характеру істерії. Заспокійливе повідомлення посольства США про те, що вона відбудеться, навряд чи зняло напругу на Банковій.

Якби Джозеф Байден переміг за пару місяців після інавгурації Володимира Зеленського, поведінка українського президента була б іншою. Проте на початку 2021 року шостий президент України не лише замислився про другу каденцію, але і здійснив перші спроби поборотися за збільшення рейтингу, який скоротився втричі порівняно з травнем 2019 року. Зеленський залишається найбільш популярним політиком України, однак вже не може розраховувати на монополію.

Одинадцятий з'їзд партії «Слуга народу» (було б цікаво познайомитися з матеріалами попередніх десяти) виявився не лише майданчиком для виступу Володимира Зеленського. Післямовою до нього стало стрімке позбавлення місця у правлячій партії Олександра Дубінського, якого вважають лідером «групи Коломойського» у Верховній Раді. Дубінський, як і Андрій Деркач, перебувають під американськими санкціями, проте не намагаються піти в тінь. Буквально 18 березня Олександр Дубінський заявив, що просуванням так званих «плівок Порошенка – Байдена» опікувався офіс президента та лідер парламентської більшості Давид Арахамія. Андрій Деркач того ж дня оприлюднив чергову порцію записів з цієї колекції, що виглядає підтвердженням висновків про вплив Росії на дії цього українського парламентарія.

Не всі за океаном розуміють Україну як 46-й президент США, часто там переважають формальні підходи. Зважаючи на парламентсько-президентський характер влади в Україні, нескладно здогадатися, яким буде рівень довіри до держави, у законодавчому органі якої працюють російські агенти впливу. Деркач та Дубінський – не вичерпний перелік у цій категорії. Хоча не стане підставою для дострокових парламентських виборів, висновки команда Зеленського повинна зробити, адже можливості для цього у неї є.

Посол України в США Оксана Маркарова у одному з інтерв'ю відзначила, що прагнення США добитися деолігархізації в Україні означає прихильність до рівних правил гри. Деолігархізація у розумінні Зеленського – це можливість впливати на генералів українського бізнесу, отримуючи від них лояльність підконтрольних медіа. Поки що з цим у президента все добре, проте ситуація може змінитися.

В українському політикумі люблять читати рейтинги Forbes, щоб робити висновки про політичний вплив. І якщо Ринат Ахметов суттєво наростив у 2020 році власний капітал на незмінній вже багато років позиції найбагатшого громадянина України, то поява Костянтина Жеваго у першій трійці найбагатших виглядає майже сенсацією. Вправно капіталізував співпрацю з Зеленським у збільшення власних капіталів Віктор Пінчук, який на Банковій сприймається як людина з потужними зв'язками за океаном, спроможна забезпечити той самий дзвінок Байдена. Санкції США проти Ігоря Коломойського нівелювали статус мільярдера, і це одночасно виклик та шанс для Володимира Зеленського. Цікаво, що мільярдером є і Петро Порошенко – головний публічний опонент Зеленського, проти якого команда президента не може знайти ефективні важелі тиску.

Однак вплив мільярдерів на українсько-американські відносини не варто перебільшувати, адже про природу їх капіталів у команді Байдена добре знають. Тому спостерігається активний кастинг комунікаторів між Москвою та Вашингтоном. Свої можливості у вигляді «12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства США та України» продемонстрував екс-прем'єр Арсеній Яценюк. Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін зайшов з козиря, запросивши до Києва Курта Волкера. Схоже, ми бачимо нове прочитання старого жарту про двох українців та трьох гетьманів, де гетьманами стають люди зі зв'язками за океаном.

Сполучені Штати устами державного секретаря Ентоні Блінкена вже наголосили, що і надалі підтримуватимуть Україну. Є підстави сподіватися, що військова допомога Україні зросте попри прагнення Зеленського зазирнути в очі Путіну та встановити мир на Донбасі. Цей шлях є хибним, і на Банковій мають це усвідомити хоча б через аналіз динаміки подій на Донбасі, де режиму припинення вогню давно немає.

Мабуть, головним елементом спільного інтересу України та США сьогодні є протидія будівництву NordStream2, де у Києва має бути більше завзяття, а у Вашингтону – інструментів впливу. Сполучені Штати очевидно зацікавлені у зменшенні приводів для порозуміння Москви та Берліну, а для України NordStream несе загрозу припинення транзиту газу територією нашої держави з усіма економічними та геополітичними наслідками. До того ж участь у боротьбі проти NordStream2 дозволить Україні підкреслити свою роль союзника США.

Джозеф Байден колись зателефонує, хоча його манера спілкуватися може не сподобатися Володимиру Зеленському. Проте куди важливіше, хто стане послом США в Україні, адже це місце вакантне вже скоро 2 роки, що не покращує атмосферу двосторонніх відносин. Тому українському президенту варто тримати під рукою необхідні матеріали, ручку та записник, щоб не упустити важливого під час спілкування з американським колегою. Час для цього ще є.