Володимир Зеленський після оприлюднення його діалогу з Стівеном Сакуром вирішив розпитати співгромадян. Святкування Дня захисника України цьогоріч виявилося з сумними нотками. Уряд продовжив адаптивний карантин до кінця 2020 року. Україна продемонструвала стратегічне партнерство з Польщею та Туреччиною – на власній території та на виїзді.

День захисника України, який відзначається 14 жовтня в Україні, справді є загальнонародним святом. Російська агресія проти власної волі об'єднує тих, хто протистоїть їй зі зброєю в руках, волонтерів, небайдужих громадян країни. На жаль, цього року свято отримало сумний присмак: 14 жовтня помер Микола Микитенко – учасник АТО/ООС, який здійснив самоспалення на Майдані в ніч на 11 жовтня, протестуючи проти політики Зеленського стосовно бойовиків. Сам президент з вірним Єрмаком побував у зоні проведення ООС. Пресслужба ОПУ примудрилася спровокувати скандал, опублікувавши недолуге фото.

Втім, відзначився і сам гарант Конституції. Причому мова не лише про програму Hard Talk за його участі, де ведучий Стівен Сакур часом виглядав більш компетентним у питаннях внутрішньої політики України та ситуації на Донбасі. Зеленський вирішив поставити співгромадянам п'ять запитань, які, на його думку, дійсно хвилюють українців. Щоправда, при цьому відвів на роздуми півтора тижні та не став розкривати джерела фінансування цієї імітації плебісциту. Щось подібне, на жаль, проходило навесні 2014 року у захопленому Криму та на Донбасі, проте це не зупиняє ЗеКоманду.

Тим часом уряд Дениса Шмигаля оголосив про продовження адаптивного карантину до кінця поточного року. З огляду на динаміку захворювання, продовження цих рішень цілком вірогідно буде, проте підтримує його вже інший очільник. Щоправда, лава запасних команди Зеленського більше нагадує хиткий ослінчик, на якому і одній людині утриматися непросто. Одна з «останніх надій» Зеленського, керівник Офісу простих рішень Міхеїл Саакашвілі, зазнав нападу…. у Греції, де зустрічався з грузинами, які там проживають. Що робив там розпіарений український урядовець, для багатьох залишається загадкою.

Кампанія з виборів до місцевих органів влади виходить на фінішну пряму. Потужна злива у Києві в прямому сенсі змила навіть мінімальні шанси Віталія Кличка на перемогу у першому турі виборів у Києві. Сергій Притула, який бореться за вихід до фіналу столичних перегонів, оголосив про прагнення «Голосу» об'єднати низку праволіберальних партій. На жаль, Сергію Дмитровичу не пояснили, що процедури злиття політичних сил вітчизняне законодавство не передбачає, виключно поглинання.

Анджей Дуда в Україні дав майстер-клас з дипломатії Володимиру Зеленському, адже повноваження президентів схожі за обсягами. Польський президент прагнув говорити здебільшого про економіку (там він мало що вирішує), і дав підстави українському колезі заявити, що питання історичної пам'яті пішло з політичного порядку денного. Як це сталося, коли «Право і справедливість» залишається правлячою партією Польщі, наразі невідомо. Так само невідомо, чи виграє Зеленський від того, що Реджеп Ердоган запропонував у Анкарі переговорити з Джастіном Трюдо, на якого президент України намагається бути схожим. Щоправда, без помітних успіхів, як і у випадку з Еммануелем Макроном.

ЄС запровадив санкції проти Росії за отруєння Навального, під них потрапили шість посадовців, у яких, якщо чесно, складно знайти рахунки та маєтки у ЄС, та установа, вірогідно причетна до виробництва «Новічка». Цікаво інше: це резонансний крок (його посилили санкції проти «кухаря Путіна», який працює на геополітичній пекельній кухні, Євгенія Пригожина) дозволив Берліну перевести вектор обговорення з долі NordStream2. Україна, Польща, країни Балтії отримали черговий урок realpolitik від Старої Європи. Пікантність ситуації добре розуміє Сергій «Сумний Лошак» Лавров, який пригрозив припинити спілкування з Європейським Союзом, чого у Брюсселі не хочуть.