В наш час сім'я стає застарілим і непотрібним поняттям. Прогрес досяг неймовірних масштабів і молоде покоління яке завжди йшло в ногу з часом, почало віддалятися від звичайних сімейних цінностей в бік цифорвих. Минуле, пострадянське, покоління перебуваючи у постійному стресі та кризах, неусвідомлено руйнує сімейні цінності.
Cute family playing in a summer field Free Photo
Я щаслива жінка та мати п'яти дітей, відповім на головне питання: «Чому так сталося?»

На мою думку, сім'я народжується з правильно вихованої дитини, тому що вона у майбутньому буде створювати власну сім'ю. Дитині потрібно дати основи життя, допомогти знайти мету існування та погліяд на світ. Це складний та бесповоротній процес взаємодії суспільства, батьків та дітей. Він вимагає відповідальності за кожну дію.

На сьогодні в сім'ї існує ряд проблем кожна з яких формує в дитині невірне бачення сім'ї. Ці проблеми пов'язані із осучасненям нашого повсякденного життя, що впливає на спілкування між батьками та дітьми. Які ці проблеми?

Проблема перша: збільшується кількість сімей з однією дитиною. За статистикою сімей з однією дитиною цілих 63 відсотка. В цих сім'ях дитина концентрує на собі увагу, любов та матеріальні блага. Вона звикає до всебічної турботи, стає залежною від допомоги дорослих, не розуміє проблем інших. Як наслідок, «єдині діти» — найбільш складний варіант для побудови сімейних відносин.

Проблема друга: в Україні розлучається кожна друга сім'я. Діти в неповних сім'ях не мають прикладу цілісної сім'ї, що тягне за собою деформацію особових якостей і мотивує деструктивні форми поведінки. Присутність в сім'ї нерідного батька дає привід дитині вважати що вона «зайва», а це закріплює негативну модель сім'ї у дитини.

Проблема третя: величезна кількість населення працюють за кордоном і залишають своїх дітей на опікуванні у родичів. За статистикою, в Україні, в трьох мільйонах сімей діти позбавлені батьківської уваги, сімейної атмосфери і свят. Це глибока моральна і психологічна проблема фактори якої негативно вплинуть на майбутні сім'ї дітей.

Проблема четверта: цивільний шлюб, став соціально прийнятною нормою для більшості українських пар. В такому шлюбі перебуває кожна десята пара. Цікаво що такий тип відношень більше влаштовує чоловіків через що формується відсутність почуття відповідального батьківства.

Нажаль все більше сімей в Україні розводяться, а це підриває устрій країни та дестабілізує її. Для того щоб змінити щось на краще державі потрібно будувати інститути сім'ї який стане головним базисним інститутом країни.