Музей відродився і діє! Це перше враження від відвідин переміщеного на підконтрольну територію України Донецького обласного художнього музею.

2014 року, приміщення і унікальна мистецька колекція ДОХМ, були захоплені терористами ДНР. Україні залишилася крихітна філія в селі Прелесне, співробітники якої більше року не отримували заробітну плату, зберігши старовинну хату, вітряк та інші експонати. Врешті, бюрократичні перепони були подолані, музей перереєстрували, обрали нове керівництво.

Після довгих пошуків і складних перемовин, новий директор Наталка Іванченко домовилася з мером міста Дружківка Валерієм Гнатенком про відкриття виставкових площ в Палаці культури «Етюд». Донецька обласна військо-цивільна адміністрація виділіла кілька ставок. Адміністрація закупила офісну техніку, виставкове обладнання і музей розпочав нове життя на новому місці.

Першу виставку про Василя Стуса провели спільно з Національним музеєм Т.Г.Шевченка. А друга мала неймовірний для Донбасу резонанс – «Майдан: що це було?». Музей плакату України при часописі «Музеї України» подарував Донецькому художньому колекцію музеїв Майдану, що кілька років експонувалася в Нацмузеї у Пирогові.

У виставковій залі спорудили символічну «барикаду», плакати розвісили на щитах, з якими знову допоміг мер В.Гнатенко. Під час відкриття прийшов мало не весь актив міста, місцеві студенти поставили патріотичний спектакль, школярі читали майданівські вірші. Замість двох тижнів виставка працювала більше місяця.

-Наші співробітники постійно проводять лекції, семінари, майстер-класи для школярів, студентства Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Слов`янська, – розповів заступник директора з наукової роботи Володимир Півень, – Нині готуємо велику виставку пленерних робіт донецьких і львівських художників. У планах ще чимало цікавих акцій. Головне – музей оживили, поповнюється музейний фонд, розпочинали повноцінне виставкове життя!

Команда журналу «Музеї України» подарувала сайт філії в селі Прелесне, створили повноцінний сайт для відродженого у Дружківці Донецького обласного художнього музею. До речі, створили для закладів культури області 15 україномовних культурологічних сайтів, які успішно працюють.

Майже чотири роки люди Донбасу живуть у тривожному режимі прифронтової зони. Музеї, бібліотеки, мистецькі заклади діють у штатному режимі. Розвиваються. Це – головне!

Бажаємо миру і успіхів!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

DSCN1129

DSCN1128

DSCN1126

DSCN1123

DSCN1122

DSCN1121

DSCN1119

DSCN1118

DSCN1117

DSCN1115

DSCN1114

DSCN1113

DSCN1111

DSCN1109

DSCN1107

DSCN1106

DSCN1105

DSCN1104

DSCN1103

DSCN1102

DSCN1101

DSCN1100

DSCN1098