Поетка Маріза Кемаль, етнічна ерзя, розповідає, як одного разу в її дитинстві старший брат приїхав з міста разом з товаришем-росіянином. І той покликав її піти купатися разом.

- Ну що, мордовка мала, купатися йдеш, чи що?

Мені якось відразу стало неприємно. Я насупилася та пробурчала:

- Ходжу. Тільки я не мордовка!

Він дуже здивувався.

- А хто ж ти?

- Я ерзя. І тато з мамою — ерзя. І брати — ерзя...

Він здивовано дивився на мене. Потім запитав:

- А хто ж тоді мордва?

- Не знаю. У нас в селі всі ерзя. Може, мокша мордва?

Росіянин ще дужче здивувався:

- Дивно. Я ось так само розмовляв з мокшанами. Вони теж говорять: ми не мордва. Ми мокша. А мордва — це ерзя.

0ceff961185e.jpg

Ерзянін про себе скаже: мон ерзя. Це тільки професор Н. Мокшін про себе говорить: мон мордвин. Йому інакше не можна: він дисертацію на цьому зробив. Ерзяни ж, справжні ерзяни, слово «мордва» вважають прізвиськом. Про це ми всі знаємо. Слово це ми не любимо, та й кому полюбиться все життя в паспорті носити кличку.

У близьких нам народів після революції вистачило розуму повернути свої справжні імена. Удмурти перестали бути «вотяки», марійці — «черемиси», саами теж тепер не «лопарі», естонці та фіни — не «чухонь білоока», як обзивали їх «великі» росіяни. І в паспортах українців ніхто не пише «малорос» або «хохол», і росіяни — не «москалі» чи «кацапи», як їх називали інші слов'янські народи.

[...]

Деякі вчені ратують за те, щоб злити ерзю й мокшу в єдиний «мордовський» народ. Ця так звана «консолідація» ведеться вже не одне десятиліття, але, на щастя, так і не завершилася. На щастя тому, що мордвінізація — це загибель для обох народів, бо в результаті виходять росіяни.

Кінець цитати.

Власне, це майже все, що для початку треба знати про «двоєдиний» народ, на прикладі якого Путін спробував довести, що українці та росіяни — це «єдиний» народ.

Кому треба знати більше, в Україне живе такий Боляєнь Сиресь — інязор (головний провідник) ерзянського народу, ветеран війни на Донбасі, він розкаже більше про те, чому «мордва» — вигаданий термін.

Втім, якби навіть існували якісь два субетноси, які вважали себе за один народ, що б це доводило, якщо українці себе одним народом з росіянами не вважають? До речі, а що це взагалі за один народ, як він зветься? Тому що для об'єднання ерзя й мокша в один народ (в цьому випадку не важливо, надумане або обгрунтоване) існує третє слово, відмінне від перших двох. А ну ж бо, слово, товариш Путін, ви ж великий вчений!