603a7fdd20c34.jpg

Кульмінацією епопеї із щепленням в Україні стало прибуття вантажного літака з Мумбаї, на борту якого знаходяться 500 тис. доз. вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. Вже з вчорашнього дня (24.02.21) Україна офіційно розпочала вакцинацію власного населення (не враховуючи VIP-вакцинування по 3000 баксів). Перша вакцинація в Черкаській обласній лікарні була позбавлена помпезності, та й ввели її звичайному лікаю. Так, не ПреЗеденту, не Прем'єр-Міністру, не Міністру охорони здоров'я, та навіть не Головному санітарно-епідеміологічному лікарю, як в інших більш розвинених і «нічого не розуміючих» країнах, де високопосадовці вакцинуються тими препаратами, які дають населенню, а не ТОПовими препаратами, які розповсюджували у нас за креатурою Радуцького по 3000 баксів.

То що ж за «бовтанка» прибула до України?

603a7f7080f6a.jpg

Розробниками цієї вакцини є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Covishield фактично та ж «оксфордська» вакцина, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. На відміну від вакцини AstraZeneca, розроблену спільно з Оксфордським університетом та яку ВООЗ дозволила до використання у світі, індійський препарат ще НЕ ЛІЦЕНЗОВАНИЙ В ЄВРОПІ. Влітку 2020 року AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, щоб «ДОПОМОГТИ КРАЇНАМ З НИЗЬКИМ І СЕРЕДНІМ РІВНЕМ ДОХОДУ» — відчувається рівень. Фактично Covishield — це генерик на синтетичну вакцину Oxford/AstraZeneca, типу ADIDAS i ABIBAS (привіт з 90-х) – ніби схоже, але не те. Тим не менш: «На безриб'ї, і рак – риба», — тому треба радіти і тому, що є.

То хто ж все-таки винен у зриві вакцинації країни? Адже, об'єктивно, ми ОСТАННІ В ЄВРОПІ, хто приступив до цього процесу?

Почати треба з нашого Гаранта, який взяв на особистий контроль вакцинацію ще у липні 2020 року, а як ми всі знаємо, справи, що беруться на «особистий контроль» цим поважним паном зазвичай помічені «чорною міткою» в плані невиконання, «зливу» тощо (згадаймо хоча б про сержанта-розвідника Ярослава Журавля, який 4 дні помирав від поранення під Зайцевим якраз «під особистим контролем Зеленського»). Домовленості про постачання вакцини – це більше результат зовнішньополітичних перемовин, а Президент у нашій країні саме за це в першу чергу і відповідає. Далі по ланцюгу йде Денис Шмигаль, який є керівником головного виконавчого органу країни, що і має забезпечувати безпосередню реалізацію вакцинування населення через Міністерство охорони здоров'я. Максим Степанов «Індійський», який бачачи ціль, і не бачачи перепон увірвався на індійські терени, прямо як Олександр Великий, й за день-два «порішав» поставку багатостраждальної вакцини для українців. Правда до цього від обіцяв почати вакцинацію ще 15 лютого, а до того ще раніше, але хто ж це згадає на фоні такої «перемоги», та й його перекидання «з хворої голови на здорову», що винним у процесі зриву щеплення був його підлеглий Головний санітарно-епідеміологічний ліках – Віктор Ляшко (на якого свого часу було складено протокол за порушення умов карантину).

Які ж ще вакцини ми чекаємо?

Максим Степанов на брифінгу зазначив, що станом на сьогодні Україна очікує на поставки вакцин: від компанії Pfizer в рамках ініціативи Covax — більше ніж 100 тисяч доз (однак у списку черговості ми знаходимося поряд з Ганою, Гондурасом і Кенією); компанії Sinovac — близько 2 млн доз. Крім того, Україна має отримати ще 1,5 млн доз вакцини від компанії AstraZeneca (Serum Institute); до 4 млн доз — від Serum Institute або від іншого виробника в рамках ініціативи Covax; 10 млн вакцин від компанії NovaVax плюс 5 млн., які ще хочемо законтрактувати. Доречі, міністр також зазначив, що влада цілком підтримує і приватну вакцинацію. Головне, щоб українці після щеплення могли отримати так званий «паспорт вакцинації» або «корона паспорт» для виїзду за кордон.

603a8058c7d1a.png

Чи будуть зроблені оргвисновки за результатами провальних закупок вакцини?

Скоріше за все вони будуть суто косметичні. Президенту треба «цап відбувайло», такий у нього Денис Шмигаль, тому в свою чергу також треба підходяща кандидатура на цю роль – Максим Степанов, у того, в свою чергу, Віктор Ляшко ітд. Загалом Кабмін ще не закумулював на собі максимум негативу, тому ще трохи протримається , а коли суспільна чаша терпіння вже буде переповнена, ПреЗедент з Верховною Радою браво його розпустить і піддасть «анафемі» на догоду народу в стилі Голобородька, що ми вже бачили в серії «Розпуск Верховної Ради» та «Гончарук гоу аут»…

Загалом процес, слава Богу, пішов. Вакцинацію почали прямо з «місця в кар'єр» — тобто оперативно, як тільки прийшов сам препарат. Наразі вже зібрані дані по групам ризику та тим, кого першочергово вакцинують. Списки сформовані, обдзвон проводиться, відмови фіксуються. У цьому плані Уряду можна поставити позитивну оцінку, в іншому ж – тверда двієчка. Вакцинуватися останньою країною в Європі м'яко кажучи соромно. Щодо цього ми можемо соромливо прочитати глузливий заголовок на шпальтах ельзастської газети, що широко розповсюджується у Страсбурзі (там знаходиться один з центрів Європарламенту): «Україна нарешті почала вакцинацію», — це палиця в город української влади, але соромно, тим не менш, мені.

603a7f95053bf.png

То чи такі ми «чемпіони світу по боротьбі з корона вірусом», як казав ПреЗедент ще велике питання, яке переходить в розряд риторичних…