Зізнаюсь чесно. У мене бомбить. Бомбить від того, що останніми днями деякі сили активно пропагандують ідею дефолту в контексті його беззаперечної користі для держави та їх мешканців. Щось на кшталт Путіна з його «От ми раніше продавали товарів на 1 долар і отримували за це 33 рублі. А тепер отримуємо 45. Доходи бюджету збільшились!»

Розраховано це, звісно, на ту більшість, що не буде досліджувати тему і з'їсть лише тезу про списання зовнішнього боргу, як єдиний бік ситуації без жодних наслідків. Хоча наслідки будуть і доволі серйозні.
По-перше, це згортання міжнародних проектів, у тому числі грантових, у яких бере участь Україна і які дуже допомогли нам за останні роки зробити кроки вперед. Приклади? Будь ласка:

1) Японська програма КУСАНОНЕ. За останні роки десятки лікарень отримали нове сучасне обладнання для якісного медичного обслуговування. Лише за рік це 12 проектів адресної допомоги на загальну суму 800 тис. доларів.
2) Глобальний дитячий фонд та «Надання послуг вразливим групам дітей». Назва говорить сама за себе. Це шанс для тієї групи дітей, яка без цієї допомоги взагалі втратить майбутнє. Біженці, діти з інвалідністю, сиріти…
3) Європейський фонд розвитку села – інвестиційна допомога у проекти по розвитку українського села.
4) Різноманітні освітні проекти обміну студентами, завдяки яким реалізується практика для української молоді.
5) Інвестиційні проекти в агропромисловість та бізнес в цілому.

Загалом загальні інвестиції за 2018 рік склали майже 32 млрд. доларів США. Тобто 839 млрд. грн.

По-друге, дефолт – арешт всіх іноземних активів держави. Ви ж не думали, що ось так просто Україна позбавиться від боргів? Ніт. Це так не працює.
По-третє, падіння гривні. Серйозне падіння. Наприклад, рубль в РФ під час дефолту впав у 4 рази.
Четверте. Як слідство попередніх пунктів, в Україні виникне серйозний дефіцит бюджету. Як його будуть покривати? Де взяти гроші, враховуючи, що МВФ вже нема? Варіанта два: або РФ, або податки та комуналка. Або одразу перше і друге, що, на мій погляд, скоріш за все і буде, адже не просто ж так нам зараз вливають ідею про мир з Росією.

Тож, Думай-те.