Щодня з кожного телеекрану, блогу, газети і радіо безліч людей розповідають нам, що «бариги» розкрадають бюджет, і якби вони не крали, то всі ми жили б чудово-пречудово і мали б величезні зарплати, пенсії та купу грошей на розвиток інфраструктури наших міст.

Так, я теж не наївний, і не буду заперечувати того факту, що є купа нечесних держслужбовців, кожен з яких намагається щось урвати собі з державних коштів. Від мента, який збирає данину з наливайок і до президента, який замість відповідальних і чесних призначає вороватих та особисто-відданих.
Але є одне але: ВВП. Валовий Внутрішній Продукт. Кількість продукції та послуг, які виробляються всередині нашої країни.

Є різні методики розрахунку ВВП (відштовхуючись від доходів, від витрат, комбіновані, враховують інвестиції, не враховують). Також, в структурі ВВП різні країни мають істотно різний відсоток особистих витрат громадян по відношенню до ВВП на душу населення. Від 35% у Китаї і до 90% у США.
В середньому цей відсоток складає близько 70%. Інші 30% — це те, що виробляється у країні, але не може бути безпосередньо спожито населенням. (витрати на оборону, науку, інфраструктурні проекти та таке інше.)

Так от: ВВП України у 2017 році був на рівні приблизно 3 трлн гривень. Або – 112 млрд $.
Це складає близько 2600$ на душу населення. На рік!
В місяць це 216$. Та це усі 100% ВВП, але ж ми знаємо, що рівень особистих витрат (а отже і зарплат) має бути близько 70%, а отже це 151$!
По буквах: сто п'ятдесят доларів США у місяць. Саме такою може бути середня виплата (зарплати, пенсії, соціальні допомоги, субсидії) по Україні. Взяти більше грошей просто НЕМАЄ ДЕ! Збільшити ВВП у декілька разів за короткий час просто неможливо. Зростання на 5% вважається великим, рідко коли ця цифра перевищує 8-10%. Все, що більше – це вже економічне чудо!

Так от коли наступного разу почуєте від когось про те, що зарплати повинні бути по 1000$, а пенсії по 500$, то просто ткніть цього невігласа в цифру ВВП на душу населення і спитайте, як саме поділити оті 150$, щоб вийшло по 1000$ на брата! Не дайте безвідповідальним брехунам типу жЮлі собі насцяти в очі! Не варто довіряти «економістам» які неспроможні зробити декілька простих розрахунків на калькуляторі.
Легко не буде. Хто б не став президентом – зарплати різко не зростуть, кого б не вибрали у парламент – видатки різко не скоротяться, кого б не поставили прем'єром, він не зможе розділити 2600 баксів на рік так, щоб вийшло по 1000 у місяць.
Але це все середні цифри, кожен з нас може – і має – вчитися, вдосконалювати свої навички та робити все більшим і більшим свій особистий прибуток, тим самим збільшуючи і загальний ВВП країни.