Є різні виміри питання із санкціями щодо 1c, vk, Yandex тощо.

1. Комунікаційний.

Очільники влади не намагаються пояснювати власні рішення. Ставлять спільноту перед фактом.

Більше того, рішення без комунікації сварять суспільство, розбиваючи надвоє; стимулюють не дискурс (який має передувати рішенням), а творення фан-клубів замість громадянського суспільства.

Велике питання — як сприймуть рішення, що обмежують міжнародний бізнес, в міжнародних інституціях?

2. Безпековий.

Звичайно, питання використання Касперського, 1С українським бізнесом підвищувало ризики на випадок посилення тиску з боку Росії.

Звичайно, тамтешні спецслужби отримували додатковий канал збору інформації.

Викликає лише питання чому це рішення прийняте саме зараз, а не в 2014 році.

Ще одне питання — наскільки ефективною була і залишається державна інформаційна політика, в тому числі в залученні українців до просування власної позиції в проросійських спільнотах.

3. Бізнесовий.

Багато українських бізнесів використовували Яндекс, ВК як комунікаційні платформи, формували власні бізнес-плани з орієнтацією на них.

Окрім того, українські представництва сплачували податки, надавали роботу, навчали персонал, сприяли просуванню інновацій.

До чого готуватися далі? Вимпелком і МТС наступні?

Особливе питання щодо 1С і вартості переходу до іншого ПЗ. Хоча це і важливий крок, і хмарні технології і продукти вже існують. Звичайно (можливо), санкції не передбачають заборону користуванням 1С для вітчизняного бізнесу, але підвищують ризики через потенційні проблеми з оновленням, адаптацією до законодавчих змін тощо.

4. Соціальний.

Деякі кроки держави погіршують умови життя для громадян. Багато хто має друзів, родичів з якими спілкується в ОК, ВК. Дехто звик до перегляду контенту на цих ресурсах (залишається, звичайно, питання легітимності цього контенту).

Скоріш за все суспільство «проковтне» це рішення після кількаден суперечок в ФБ (поки не виявиться, що російськомовні модератори ФБ — привід і для його заборони).

Але питання того, що під тезами про війну і безпеку, держава посилює тиск і обмеження для середнього та малого бізнесу (як економічної бази громадянського суспільства) і розпорошує саме суспільство.

5. Технологічний і світоглядний.

Світ стає дедалі відкритішим.

Заборони повертають нас у світ кордонів, відкритість — веде у світ доріг.

Обмеження знижують привабливість інвестицій, збільшуючи ризики.

Україна не використовує шанс стати світовим інноваційним і інфраструктурним хабом.

Запрошую до дискусії.