Володимир Зеленський запропонував провести люстрацію для чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року. На чому ж має базуватись нова хвиля люстрації й чи має вона сенс на життя далі.

Як було раніше?

16 вересня в Україні було прийнято Закон «Про очищення влади», у народі люстрацію. Згідно положень, прописаних у ньому

«…очищення влади здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем…» (сказано у п. 1, ст.. 2)

Тоді для прийняття того Закону були причини, які полягали у розстрілах Майдану, прийняття диктаторських законів 16 січня, які мали на меті криміналізувати опозицію і громадянське суспільство, обмежити права протестувальників й громадян України. Нагадаю, що ці закони приймались без обговорення і використання системи Рада, приймались підняттям рук й стали доступними для вивчення лише після того, як за них проголосували. Не дуже людяні закони були, й приймали їх не зовсім люди.

Виходить, що тоді владу намагались очистити від людей, які прагнули її узурпувати і приватизувати. Таким чином, Закон України «Про очищення влади» (2014 року) мав стати своєрідним захистом для української демократичної системи. Власне це й відбулось, оскільки більшість поплічників тодішнього гаранта опинились «поза державою». Про деяких з них мова йтиме далі.

Що ж планується зараз?

Після виборів ми отримали нового президента, а як відомо «нова мітла по-новому мете», правда мете, як виявилось, зовсім не в тому напрямку. Намагається змести усі здобутки, які були напрацьовані протягом президентських каденцій попередників. І це не кращий варіант розвитку подій з усіх можливих на сьогодні.

19 травня в Україну повертається Андрій Портнов, а 21 травня головою на той час ще Адміністрації Президента України призначають Андрія Богдана (нині він очолює Офіс Президента України). Обидвоє вони працювали в Адміністрації Президента часів Януковича. Й обидва, очевидно, мають підпадати під дію Закону «Про очищення влади». Володимирські Андрії зараз в Україні й почувають себе безпечно і захищено, пояснюючи, що вони не мали підпадати під люстрацію й називають наслідки своєї політичної слабкості й антиукраїнської діяльності — переслідуваннями. Напевно через це, аби вже точно не потрапити під «очищення влади», вони вирішили переписати Закон.

Тому 11 липня, у рамках гастрольного туру «100 днів преЗЕдента Зеленського» він ініціював розширити дію Закону про люстрацію на чиновників часів Порошенка. До списку люстрованих мають увійти особи, які перебували на посадах президента України, голови Верховної Ради, генпрокурор, секретар РНБО, голови СБУ, голови Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голови Державної фіскальної служби і митниці, керівники оборонних підприємств, які обіймали свої посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.

Проте, зараз умови прийняття цього закону є дещо іншими й діяльність перелічених осіб не носила у собі антидемократичного характеру спрямованого на узурпацію влади, як то було за часів Януковича. Тому цього разу подібне рішення є нічим іншим, як спробою усунути реальних політичних опонентів, тобто репресіями. Прикметно, що навіть радянським вождям для початку репресивних дій проти опонентів знадобилось більше ніж 50 днів.

З іншого боку, подібна заява дуже добре вписується у передвиборчу кампанію «Слуги Народу» (пропрезидентської партії) й елементом виконання передвиборчих обіцянок Зеленського, але не тих, які зазвичай пишуть у програмах, а тих, які нам показували з екранів телевізора у серіалі про Голобородька.

Ініціативу про люстрацію вже підтримав Андрій Портнов. Звісно, це ж їх мстиві закони, які мають показати, що вони повернулись, вони злі, все пам'ятають і нікому нічого не пробачать. Думаю вони долучились до написання законопроекту, ініційованого преЗЕдентом. Їх багато, тих, хто хоче повернути собі старі портфелі, тих, хто хоче попри все повернутись до українського політикуму.

Ну що ж, як виявляється, люстрація справа тимчасова. Але будемо сподіватись, що Верховна Рада не підтримає ту законодавчу «ініціативу преЗЕдента». Якщо ж підтримає — захлинеться, оскільки за першою хвилею репресованих, йтиме друга, далі третя, а там вже й до простого наріду недалеко.