Цікаво спостерігати за реакцією на слова Катрін Деньов та перетвореннями, яких зазнає останнім часом західне суспільство і українське, як його складова.

Думок лунає багато різних: від «Деньов безнадійно застаріла і намагається чіплятися вставними зубами за свою епоху», «сучасні дівки тупі в спокушанні чоловіків», «Кевіна Спейсі шкода» до «ну нарешті хтось поставив на місце цих клятих феміністок».

Для мене ключове в цій історії ось що. Згвалтування — це не про секс. Це про злам волі іншої людини, про агресію, це про владу. Як і насилля, будь-яке з численних його видів. І це важливо. Вас можуть заводити історії про пристрасний раптовий секс на столі, про «він притис її до стінки і почав роздягати», ви можете це уявляти і регулярно втілювати. Бо це виключно про секс. Бо у вашій голові відбувається гра за вашими правилами. Те саме з BDSM-практиками.

Але ви не станете уявляти перед сном, як на вас по-справжньому виміщують злість, по-справжньому ламають волю, самостверджуються за ваш рахунок і ставлять на місце. Це нікого не збуджує. Якщо у випадку гарячого сексу людина відчуває щодо себе бажання і власну суперцінність, то у випадку справжнього насилля людину знецінюють і ламають її волю.

Щось схоже з історіями про членів уряду й парламентарів, які чіплялися до асистенток та журналісток. Чіплялися здебільшого до людей, які були нижчими за посадою, для яких «ні» могло мати неприємні кар'єрні наслідки. Я не пригадаю жодної історії, коли б хтось домагався начальниці, а вона роками про це мовчала. Натомість коли жінка-військова завела роман із чоловіком, молодшим за званням, отримала великі проблеми.

Західний світ дійшов етапу розвитку, коли його обурює, що волю особистості можна зламати, використовуючи нечесні методи. Яка різниця, ти використовуєш владні повноваження, щоб виграти тендер для фірми свого брата, чи щоб залізти під спідницю практикантці з наляканими очима, яка найбільше в світі боїться зробити помилку і розчарувати батьків, що оплатили дороге начання? Це більше про чіттерство, корупцію та порушення суспільної угоди, ніж про секс і пристрасть.

Тому я б на нашому місці не переживала за «ці ночі повні вогню», нікуди вони не дінуться. Просто західний світ почав ще більше цінувати особистість, її волю і її вибір. А секс із особистостями сам по собі набагато крутіший.